Marek Belka przymierza się do nowego stanowiska? Ma zielone światło od prezesa Kaczyńskiego

Marek Belka przymierza się już do nowego stanowiska?
Marek Belka przymierza się już do nowego stanowiska? Fot. Andrzej Barabasz /AG
Kadencja Marka Belki na stanowisku szefa Narodowego Banku Polskiego dobiega końca. W tej sytuacji zrozumiałym wydaje się fakt, że prezes NBP zaczyna rozglądać się za kolejną posadą na miarę swoich oczekiwań i umiejętności. Z najnowszych doniesień prasowych wynika, że Belka będzie ubiegał się o fotel prezesa Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. Co ciekawe, dostał podobno zielone światło od PiS i samego Jarosława Kaczyńskiego.

O ewentualnym transferze szefa NBP na to prestiżowe stanowisko mówi się od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz dziennikarzom "Faktu" i "Pulsu Biznesu" udało się dotrzeć do informacji potwierdzających zakusy Belki.

Szefowanie tak wielkiej instytucji oznaczałoby nie tylko prestiż, ale i większe pieniądze. Prezes Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju (EBOR) zarabia ok. 150 tys. zł miesięcznie, co przy 33 tys. zł miesięcznej pensji szefa NBP wydaje się zawrotną kwotą. Jeśli ubieganie Belki o prezesurę EBOR okazałoby się skuteczne, to po raz pierwszy w historii Polak zajmowałby tak eksponowane stanowisko w ramach tej instytucji.

Wcześniej co prawda Hanna Gronkiewicz-Waltz piastowała w EBOR stanowisko wiceprezesa, ale to rzecz jasna nie to samo, co szansa, przed którą najprawdopodobniej staje teraz Belka. I choć szef NBP nie należy do pupilków nowej władzy, to środowisko PiS z samym prezesem na czele przychylnie patrzą na starania Belki. Na drodze do wymarzonej posady mogą stanąć jednak międzynarodowe rozgrywki. Kandydatura Belki będzie musiała znaleźć uznanie nie tylko na naszym rodzimym podwórku, ale i w krajach Unii Europejskiej. I o ile na głos państw naszego regionu możemy liczyć, to kluczowe będzie poparcie większych graczy na międzynarodowej arenie jak Niemiec czy Francji.

źródło: "Fakt"

Reserved 0 0Top modelka w kampanii Reserved. Promuje kolejną odsłonę projektu ReDesign
Gutek 0 0Zachwyca się nim Tarantino. Oto 5 powodów, dla których trzeba zobaczyć najbardziej szalonego laureata Złotej Palmy
OPINIE 0 0Dlaczego poparcie dla PiS jest nie do ruszenia? Oto powody