logo
Prawo autorskie: ambrozinio / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.
Restauracja Akademia
/ Prawo autorskie: katyjay / 123RF Zdjęcie Seryjne
Nie każdy ma czas na przygotowanie świąt, ale też żyjemy w czasach, gdzie warto ułatwiać sobie życie. Dlatego na podstawie opinii warszawiaków, wybraliśmy sprawdzone miejsca, w których można zamówić pyszne potrawy na święta. Menu wigilijne jest tradycyjne, bo jak mówią restauratorzy, warszawiacy na święta szukają potraw właśnie z naszej kuchni. Klienci najczęściej zamawiają pierogi z kapustą i grzybami, barszcz oraz makowiec. - Zamawia młodzież, rodzice nastolatków, starsze małżeństwa, a nawet dzieci ciągną mamę lub tatę za rękę i namawiają na ręcznie lepione pierogi, które będą mogły zabrać do domu – mówi Martyna Bury z Restauracji Akademia.
Menu
W świątecznym menu restauracja oferuje oczywiście pierogi, kapustę z grzybami, barszcz borowikowy i sałatkę ziemniaczaną – czyli dania, które powinny znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Oprócz tego jest również, śledź w oleju bądź śmietanie, karp i sernik restauracji Akademia bądź lukrowany makowiec.

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Szacowany koszt zestawu trzech dań dla 6 osób to około 250 zł – wylicza Magdalena Bury. - Znajdują się w nim 30 pierogów, 600 g kapusty wigilijnej i karp o wadze 600 g – dodaje.

Jak zamówić
Wszystkie pozycje ze świątecznego menu restauracji Akademia można zamawiać od 1 do 21 grudnia. Zamówienie należy odebrać najpóźniej 23 grudnia, do godziny 18.00.

Dane kontaktowe
restauracjaakademia.pl, ul. Różana 2, tel. (22) 828 99 11

Moonsfera
/ Prawo autorskie: circleps / 123RF Zdjęcie Seryjne

Menu
Wśród przekąsek zimnych są m.in. medaliony karpia gotowane w bulionie z ogonami rakowymi i szafranem, pasztet własnej produkcji wołowo – drobiowy z wątróbką indyczą, plastry, wędzonej gęsi z karmelizowanymi jabłkami i sosem migdałowym, śledź korzenny z goździkiem, imbirem i nutką cynamonu, ale też tradycyjna ryba po grecku.

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Świąteczny barszcz czerwony z kołdunami z majerankiem zakwaszony jabłkiem (12zł porcja 250 g, czyli 6 porcji to 72 zł), kapusta wigilijna (6 zł za 100 g, czyli 36 zł za 600 g) i karp (18 zł porcja 150 g, czyli 6 porcji 108 zł). Łączy rachunek za te trzy dania to 216 zł.

Jak zamówić
Zamówienia można składać na adres: ask@moonsfera.pl do dnia 20 grudnia 2016r do godziny 14.00.

Dane kontaktowe
Restauracja znajduje się na dachu Centrum Olimpijskiego w sercu zielonego Żoliborza, Wybrzeże Gdańskie 4, tel. (22) 560 37 33

Dom Made
/ Prawo autorskie: dar1930 / 123RF Zdjęcie Seryjne
Menu
Pełna świąteczne menu znajduje się na Facebooku. Są w nim barszczyk, pierogi, pasztet cielęcy z sosem cumberland, bulion grzybowy z ziołowym omletem oraz lin na grzybach w sosie rakowym z pszenicą.

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Przykładowo tanio i tradycyjnie: śledzik w oleju lnianym i jałowcem, barszcz na kiszonych burakach oraz pierogi z kapustą i grzybami – to koszt ok. 50 zł od osoby, czyli za sześć – 300 zł.

Jak zamówić
Zamówienia przyjmowane są do 20 grudnia, a odbiór zamówień przewidziany jest 23 grudnia w godz. od 12 do 15.

Dane kontaktowe
Dome Made (FB), ul. Ludwika Mierosławskiego 12, 517 859 059

Restauracja Stary Dom
/ Dom Made
Menu
„Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych gości, zapraszamy do składania zamówień na wigilijne specjały przygotowane przez najlepszych szefów kuchni” – zachęca na stronie internetowej Restauracja Stary Dom. Tam też znajduje się aktualne i bogate menu.
W menu są zimne przekąski m.in. wigilijny śledź w oleju lnianym, śledź pod pierzynką z białych warzyw, plastry marynowanego łososia w miodzie lipowym, pasztet domowy wieprzowo – cielęcy. Wśród dań głównych restauracja proponuje m.in. kapustę wigilijna z suszoną śliwką i borowikami, pierogi z cielęciną, karpia królewskiego duszonego w śmietanie z borowikami 1 porcja. W świątecznym menu są też trzy zupy: barszcz czerwony, grzybowa wigilijna, żur na prawdziwkach z kiełbasą. A w ofercie ciast i tortów jest baba drożdżowa – 6 porcji za 48 zł, piernik świąteczny – 5 porcji za 60 zł czy też sernik – 5 porcji za 55 zł.

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Przykładowo: wigilijny śledź w oleju lnianym 1 porcja – koszt 19 zł, kapustę wigilijna z suszoną śliwką i borowikami 1 porcja - 19 zł oraz pierogi z kapustą i grzybami (12 szt.) - 25 zł. Czyli koszt dla 6 osób to 378 zł.

Jak zamówić
Rezerwacji można dokonywać osobiście do dnia 19 grudnia. Warunkiem potwierdzenia rezerwacji jest wpłata zadatku w wysokości 40 proc. wartości zamówienia. Odbiór zamówienia w dniach 23 grudnia przez cały dzień oraz 24 grudnia do godziny 13.00.

Dane kontaktowe
Restauracjastarydom.pl, ul. Puławska 104/106, tel. (22) 646 42 08

Restauracja Pod Gigantami
/ podgigantami.pl
Menu
W świątecznym menu są m.in. roladki z łososia w estragonie, karp w delikatnej galarecie z migdałami i rodzynkami, śledzie z cebulką w oleju, kutia z makiem, miodem i bakaliami, ale także i zupy: barszcz czerwony, grzybowa z borowików z łazankami. Poza tym w ofercie są pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Wśród deserów Makowiec Królewski z bakaliami.

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Przykładowo roladki z łososia w estragonie (porcja ok. 120g/12 zł), ryba po grecku (porcja ok. 150g/ 10 zł) oraz karp w delikatnej galarecie z migdałami i rodzynkami (porcja ok. 150g/12zł). Dla sześciu osób to koszt 204 zł.

Jak zamówić
Zamówienia na potrawy wigilijne restauracja przyjmuje do 20 grudnia 2016 r. Bezpłatna dostawa dla zamówień powyżej 500 zł na terenie Warszawy dnia 23 grudnia 2016r. Zamówienia odebrać można również w restauracji przy Al. Ujazdowskich 24, dnia 23 grudnia pomiędzy godziną 13-20 oraz w Wigilię pomiędzy 11-14.

Dane kontaktowe
www.podgigantami.pl, Al. Ujazdowskie 24, tel. (22) 629 23 12

Fit Apetit
/ Prawo autorskie: teresaterra / 123RF Zdjęcie Seryjne
Menu
Jeśli zarówno teściowa jak i rodzina lubi bycie na diecie to idealne będzie świąteczne menu tej firmy. Wśród świątecznych potraw są m.in. kanapeczki bankietowe i tortilli ale też sałatki: (klasyczna jarzynowa, z tuńczykiem, grecka). Poza tym w menu są: śledzie w tymianku z miodem lipowym, śledzie w śmietanie z korniszonami i jabłkami, pierogi świąteczne, pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, zupy (barszcz czerwony, barszcz czerwony z wiśniami, krem z borowików).

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Przykładowo klasyczna jarzynowa - 35 zł za kg, śledzie w śmietanie z korniszonami i jabłkami - 25 zł za kg oraz pierogi wigilijne z kapustą i grzybami – 13zł/10szt. Zamawiając po 2 kg sałatki i śledzi oraz kupując 6 porcji pierogów zapłacimy 198 zł plus 8 proc. VAT, czyli blisko 214 zł.

Jak zamówić
Zamówienia poniżej 1000 zł netto tylko z odbiorem osobistym. Dania przygotowane na paterach jednorazowych oraz pojemnikach jednorazowych.

Dane kontaktowe
www.fitapetit.com.pl, ul. Wszemirowska 22, (22) 607 07 90 40

Hotel Willa Zagórze
/ Hotel Villa Zagórze
Menu
- Nasi klienci zamawiają karpia po żydowsku z migdałami i rodzynkami lub wigilijnego karpia smażonego z kurkami. Nie tylko karp cieszy się powodzeniem, świąteczny filet ze szczupaka z bakaliami, rolada z sandacza z szyjkami rakowymi czy łosoś marynowany w białym winie i zielonym pieprzu równie często trafiają na wigilijne stoły naszych gości, co tradycyjne potrawy. Ręcznie robione pierogi z kapustą i grzybami zadowolą każdą panią domu, a najbardziej wymagająca teściowa doceni kunszt naszych kucharzy. Sola gotowana w białym winie i imbirze, serwowana z białymi szparagami i gotowaną kalarepą, ziemniakami po staropolsku i glazurowaną marchewką zachwyci każdego gościa – mówi z hotelu.

Koszt 3 dań dla sześciu osób
Zestaw dla tradycjonalistów, barszczyk czerwony z uszkami (16 zł za litr), smażony filet z karpia królewskiego (80 zł kg) oraz makowiec z bakaliami (40 zł za 1 kg). Przy założeniu, że zamówimy 2 litry barszczu zamówienie wyniesie nas 192 zł.

Jak zamówić
Zamówienia na potrawy przyjmowane są do 22 grudnia. Potrawy można odebrać osobiście jak i zamówić dowóz.

Dane kontaktowe
Hotel Wille Zagórze to trzygwiazdkowy obiekt położony tylko 7 km od Warszawy (przy drodze krajowej nr. 637 w miejscowości Zagórze pomiędzy Okuniewem, a Michałowem). www.willazagorze.pl, tel. (22) 783 71 10.