
„Kto je sałatki, ten piękny i gładki” – kusiła babcia zawsze, kiedy stawiała przede mną zmacerowaną śmietaną sałatę z rzodkiewką. Niestety, sześciolatki przeważnie są całkiem gładkie, a coś tak abstrakcyjnego, jak „bycie piękną” średnio je zajmuje. Krótki to czas i szczęśliwy. Argument babci prawdopodobnie trafiłby bardziej do przekonania przeciętnej 16-latki, podobnie jak 26, 36- i 46-latki.
Pappardelle z marchewki i białej rzodkwi z pesto z rukoli
4 marchewki (ok. 600 g, polecamy gotowe Spaghetti z marchewki Fit&Easy)
1 mała biała rzodkiew (ok. 200 g)
1/2 kalarepy
12 pomidorków koktajlowych
2 łyżki orzeszków pinii
listki rukoli do dekoracji
PESTO:
60 g rukoli Fit&Easy
60 g szpinaku Fit&Easy
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g orzeszków pinii
1 ząbek czosnku
mały kawałek imbiru (1 cm)
czarny pieprz
sól morska
3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki na pesto włóż do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładką masę. Spaghetti z marchewki Fit&Easy i białą rzodkiew umyj, a następnie obieraczką do warzyw pokrój na cienkie i długie paski. Makaron z warzyw gotuj krótko na parze (ok. 3 min.), aby został al dente, wystudź i wymieszaj z pesto. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, a kalarepę na kostkę wielkości 1 cm. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Makaron z warzyw rozłóż na talerzach, udekoruj pomidorkami, kalarepą oraz listkami rukoli i posyp orzeszkami pinii.
Szpinakowe naleśniki z warzywnym nadzieniem i serkiem kozim
NALEŚNIKI:
300 g mąki orkiszowej
600 ml mleka roślinnego lub wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 płaskiej łyżeczki soli
70 g szpinaku Fit&Easy
60 g jarmużu Fit&Easy
do dekoracji: listki kolendry lub pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
NADZIENIE:
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 średnie pory
1 średnia kapusta pekińska
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka majeranku
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
czarny pieprz
sól morska
DO ZWIJANIA:
świeże liście szpinaku baby
250 g kremowego serka koziego
Wsyp mąkę do miski i wlej mleko roślinne lub wodę, dodaj oliwę z oliwek i sól. Trzepaczką rozmieszaj na gładką masę. Podziel ciasto na części i do jednej dodaj sok wyciśnięty ze szpinaku i jarmużu. Jeśli nie masz wyciskarki dodaj liście szpinaku i jarmużu i zmiksuj je blenderem. Odstaw ciasto na 20 min. do uzyskania właściwej konsystencji. Gdyby było za gęste dolej wody. Rozgrzej patelnię o średnicy około 24 cm i delikatnie nasmaruj ją pędzelkiem. Jasne ciasto rozlej chochelką na patelni. Póki nie zastygło połóż na nim listki kolendry lub pietruszki i delikatnie przyciśnij. Smaż, aż brzegi będą odstawać od patelni, obróć i jeszcze krótko dosmaż. Zielone ciasto usmaż na delikatnym ogniu, aby zachować zielony kolor chlorofilu.
Cebulę, która wejdzie w skład nadzienia pokrój drobno w kostkę, a pory i kapustę pekińską w cienkie paseczki. Rozgrzej oliwę, podduś cebulę, dodaj pora, kapustę, ziarna słonecznika oraz przyprawy i lekko podduś. Usmażone naleśniki posmaruj kremowym serkiem kozim, ułóż na nim surowe liście szpinaku baby, dodaj nadzienie i zwiń w rulon.
Sałatka z czarnej soczewicy z burakami, sałatą i serkiem migdałowym
SAŁATKA:
200 g czarnej soczewicy Beluga
400 g buraka
1 marchewka
2 ogórki kiszone
20 g mieszanki sałat Fit&Easy
20 g rukoli Fit&Easy
4 rzodkiewki
DRESSING:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
pieprz
sól morska
2 łyżki octu balsamicznego
SEREK MIGDAŁOWY:
100 g obranych migdałów
80 ml mleka roślinnego np. ryżowego
czarny pieprz
sól morska
2 łyżki soku z cytryny
Obrane ze skórki migdały mocz w mleku roślinnym przez 2-3 godziny. Zmiksuj blenderem na serek i dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Soczewicę namocz na noc, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości. Buraka ugotuj, obierz, zmiksuj na puree i połącz z soczewicą. Całość dopraw pieprzem i solą. Marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj al dente na parze. Ogórka kiszonego pokrój w kostkę, a rzodkiewki w talarki. Wymieszaj składniki dressingu. Na talerzach ułóż soczewicę, posyp marchewką i ogórkiem, udekoruj serkiem migdałowym, listkami sałat i rukoli oraz plasterkami rzodkiewki. Polej sosem winegret.
Artykuł powstał we współpracy z marką Fit&Easy
