W drogeriach znajdziemy masę rozmaitych kosmetyków, które mimo że są tanie, mogą powodować alergię i podrażniać skórę. Coraz częściej osoby, które mają z nią problemy decydują się na robienie kosmetyków samodzielnie w domu. Wbrew pozorom, to wcale nie jest skomplikowane. Preparaty, zarówno przeznaczone do pielęgnacji, jak i te kolorowe, możesz zrobić z produktów, które na pewno masz w kuchni. To do dzieła!
DIY ( Do it yourself), czyli zrób to sam/ sama coraz częściej dotyczy już nie tylko ubrań, dodatków czy biżuterii. To pojęcie weszło również do świata kosmetyków. Na kosmetyki robione w domu coraz częściej decydują się osoby, które nie tylko mają alergię na preparaty z drogerii. Moda na samodzielne wykonywanie kosmetyków dotyczy też wszystkich tych, którzy lubią wiedzieć co w składzie piszczy. Według kosmetologów produkcja domowych kosmetyków ma swoje plusy i minusy. Jednym z plusów jest to, iż kupując produkty i własnoręcznie sporządzając kosmetyki mamy stuprocentową gwarancję na temat ich składu.
Kosmetyki produkowane w domu nie są bez wad
Oczywiście naturalne specyfiki wyprodukowane w domowym zaciszu mają również wady. Niska trwałość, ryzyko podrażnień, alergii oraz brak odpowiedzialności, to z pewnością wady samodzielnego robienia kosmetyków. Jednak nie ma się co zrażać. Zanim zrobiony przez ciebie kosmetyk pójdzie w obieg, przetestuj go na sobie. Na początek nie warto kombinować i tworzyć skomplikowanych mikstur, tylko zacząć od tych łatwiejszych, na przykład odżywek, wcierek do włosów czy naturalnych toników. Warto pamiętać, że przygotowanie domowych specyfików zajmuje trochę czasu. Jednak radość z ich produkcji jest ogromna. Aby zrobić domowe specyfiki, możemy skorzystać z internetowych sklepów, które oferują naturalne składniki potrzebne do zrobienia balsamu czy kremu. Wiele z produktów znajdziemy również w domowej kuchni. Oto pięć prostych przepisów na kosmetyki domowej roboty!
Zanim zaczniecie je robić, warto przekonać się, czy są one bezpieczne. W rozmowie z serwisem Polki.pl dermatolog dr Barbara Pytrus-Sędlak wyjaśniała, że wykonanie jednego kremu do bezpośredniego użycia nie wymaga laboratoryjnych warunków. – Jednak nie polecałabym absolutnie wykonywania preparatów w większej ilości, na zapas. Zbyt niska temperatura w lodówce, gdy kremy przechowujemy w niej długo, może powodować zmiany właściwości farmakochemicznych, na przykład rozwarstwienie preparatu, oddzielenie frakcji tłuszczowej od wodnej – tłumaczyła w owym materiale. W "zabawę" z domowymi kremami na pewno nie powinny angażować się osoby, które mają jakiekolwiek problemy z cerą. Wtedy lepiej zaufać sprawdzonym kosmetykom. Niezależnie od tego, zanim zaczniecie nakładać sobie masowo krem swojego autorstwa, warto rozważyć 24-godzinny test np. nakładając na skórę odrobinę kremu i po dobie sprawdzając, czy nie ma podrażnień.
Domowy żurawinowy peeling do ciała
Jeden z najprostszych kosmetyków do wykonania w domowym zaciszu. Peeling jest podstawą codziennej pielęgnacji. Złuszcza martwe komórki naskórka i pobudza skórę do produkowania nowych. Systematyczne wykonywanie tego zabiegu powoduje, że skóra jest bardziej elastyczna, gładsza i pełniejsza blasku. Doskonale ujędrnia i nawilża skórę. Do wykonania żurawinowego peelingu będziesz potrzebować:
- 1/2 szklanki mrożonej żurawiny
- 1/4 szklanki oleju migdałowego
- 2 łyżki mączki owsianej
- 1 łyżeczka gliceryny pochodzenia roślinnego
- 2 krople olejku pomarańczowego lub mandarynkowego
W blenderze zmiksuj na jednolitą masę żurawinę, glicerynę i olej migdałowy. Do powstałej masy dodaj olej trzcinowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj mączkę owsianą, a na koniec olejek pomarańczowy lub migdałowy. Jeżeli mieszanka ma zbyt rzadką konsystencję, dodaj odrobinę mączki. Stosuj na całe ciało!
Domowa pomadka powiększająca usta
Nie musisz wydawać fortuny na błyszczyki i pomadki powiększające usta. Domową pomadkę powiększającą usta możesz zrobić z wykorzystaniem sproszkowanej papryczki chilli.Kapsaicyna zawarta w chilli powoduje wzrost temperatury i przyspiesza krążenie krwi w naskórku. Stąd bierze się uczucie mrowienia, nabrzmienia i powiększenia objętości warg. Do zrobienia domowej pomadki powiększającej usta, potrzebujesz:
-Łyżkę oleju kokosowego lub masła shea
-Szczyptę ostrej papryczki chilli w proszku
-Gorąca wodę
Do talerza wypełnionego wrzątkiem włóż jedną łyżkę oleju kokosowego lub masła shea. Do tego wsyp dosłownie odrobinę ostrej papryczki w proszku i dokładnie wymieszaj. Przełóż wystudzoną masę do opakowania, może być na przykład po zużytej, kupnej pomadce.
Ryż wsyp do miseczki i zalej gorącą, przegotowaną wodą, która powinna sięgać dwa centymetry ponad poziom ryżu. Miseczkę przykryj ścierką i odstaw na kilka godzin, pamiętając, żeby od czasu do czasu pomieszać jej zawartość. Kiedy mikstura staje się mętna, wówczas masz pewność, że nadaje się do użycia. Otrzymany płyn przelej do buteleczki i włóż do lodówki. Woda ryżowa może stać w lodówce nawet do trzech dni. Najlepiej, jeżeli będziesz przemywać twarz tonikiem dwa razy dziennie. Regularne stosowanie zmiękcza i rozświetla skórę.
Maseczka do włosów z awokado
Ta odżywka jest idealna do włosów przesuszonych i zniszczonych farbowaniem.[/url] Tłuszcz zawarty w awokado nawilży je i wygładzi. Poprawi się też kondycja włosów. Będą gładkie i miękkie w dotyku. Do wykonania tej maseczki potrzebujesz jedno dojrzałe awokado, łyżkę miodu i 2 łyżeczki oliwy z oliwek.Obierz, a następnie utrzyj awokado na papkę. Dodaj łyżkę miodu oraz 2 łyżeczki oliwy z oliwek. wszystko wymieszaj, nałóż na włosy na 20 minut, po czym spłucz i umyj włosy delikatnym szamponem.photo position="inside"]637223[/photo]
Domowy krem do rąk
Kremów do rąk nie brakuje w drogeriach czy dyskontach. Jednak mogą one być po prostu nieskuteczne, zwłaszcza zimą, gdy skóra rąk jest szczególnie mocno przesuszona. Dlatego rozwiązaniem może być domowej roboty krem do rąk. Do jego wykonania potrzebujesz:
- 12 g masła kakaowego
- 12 g wosku pszczelego
- 300 ml olejku migdałowego,
- 10 kropel olejku z ogórecznika lub marchwi
- 10 kropel pomarańczowego olejku eterycznego
- 10 kropel waniliowego olejku eterycznego
W rondlu zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, umieść na wierzchu miskę o średnicy nieco większej niż średnica rondelka. Do miski dodaj masło kakaowe i wosk pszczeli. Rozpuść je ciągle mieszając. Następnie dodaj olejki: migdałowy, z marchwi, pomarańczowy i waniliowy. Wszystko wymieszaj. Następnie ciepłą mieszankę wlej do wysterylizowanego słoika. Pozostaw do ostygnięcia. Krem zużyj w ciągu 6 miesięcy od przygotowania.