Unoszący się w powietrzu aromat karkówki i dźwięk skwierczącej kiełbaski nieodmiennie kojarzą się z majówką. Długi weekend trwa w najlepsze, a wraz z nim wielkie grillowanie. Jeśli masz już dość tradycyjnych mięs z rusztu, możesz je nieco urozmaicić, zaskakując gości i bliskich nowymi smakami.
Zwykle każdy grill wygląda podobnie - kładziemy na nim ponacinane kiełbasy i kiełbaski, filety z kurczaka, kaszankę, karkówkę, warzywa i, oczywiście, chleb. Rzadkością jest eksperymentowanie z potrawami z grilla, tymczasem okazuje się, że istnieje sporo ciekawych i prostych propozycji, którymi możemy urozmaicić grillowe menu w trakcie majówki.
Tajskie boczniaki z grilla
Alternatywne potrawy z grilla to pole do popisu dla wegan i wegetarian. Jedną z ciekawszych propozycji jest przepis na tajskie boczniaki, którego autorką jest Marta Dymek, stojąca za jednym z najpopularniejszych wegańskich blogów w Polsce - Jadłonomią. Te orientalne smaki, mogą okazać się sporym zaskoczeniem, które na stałe wkroczy do grillowej karty dań. Przygotowanie jest szybkie i proste - do pokrojonych boczniaków dodajemy oleju, soli i pieprzu i grillujemy do od kilku minut do kwadransa. Po zdjęciu z rusztu dodajemy orientalnych ziół i szalotki. Grzyby są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
500 g boczniaków
2 łyżki oleju szczypta pieprzu szczypta soli Sos: 3 łyżki soku z limonki 1 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 trawa cytrynowa (ewentualnie starta skórka limonki) kawałek chili lub innej ostrej papryczki Dodatkowo: 2 szalotki garść mięty
garść kolendry mała garść Czytaj więcej
Sezon na szparagi trwa w najlepsze, dlaczego by więc nie wykorzystać ich podczas majowego grillowania? Wystarczy odciąć twarde końcówki, dodać oliwę, sól i, jeśli mamy ochotę, inne przyprawy, jak przykładowo pieprz, sól, czosnek czy chilii. Szparagi najprościej grillować, używając długich patyczków do szaszłyków, ale jeśli akurat ich zabrakło, warzywa możemy wrzucić na tackę albo bezpośrednio na ruszt. Po kilku minutach zdrowy sezonowy dodatek jest gotowy.
Jeżeli chcemy wzbogacić smak szparagów, przed położeniem na grilla można owinąć je szynką parmeńską lub boczkiem albo polać je sosem holenderskim, do stworzenia którego potrzebujemy kilku żółtek jaj, cytryny, i szczypty soli i pieprzu. Mikserem ubijamy wszystko na puszystą piankę, do której stopniowo dodajemy gorącego masło. I voilà - klasyczny sos gotowy.
Składniki :
pęczek szparagów oliwa sól pieprz Opcjonalnie:
ulubiona przyprawa, np. chilli, czosnek
szynka parmeńska lub boczek
Faszerowane pieczarki to świetna, imprezowa przekąska na grilla. Możemy faszerować je szynką, serem, ziołami, warzywami - panuje tu pełna dowolność. Ciekawym pomysłem jest przepis znaleziony na blogu beszamel.pl, do wykonania którego wystarczy nam kilka składników, które powinny znaleźć się w każdej kuchni. Do wykonania potrzebujemy bowiem czosnku, pietruszki, cebuli, masła , przypraw i oczywiście pieczarek, najlepiej takich z większymi, bardziej pojemnymi kapeluszami. Na patelni smażymy składniki na farsz, dodając do nich pokrojone nóżki pieczarek, a następnie napełniamy nimi ronda grzybów. Opcjonalnie nadziane pieczarki możemy posypać startym serem. Po 20 minutach pyszne danie jest gotowe. Wielu wariancji możemy próbować również w przypadku faszerowanej papryki.
Składniki:
16 pieczarek 4–5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Opcjonalnie:
bułka tarta ser Czytaj więcej
Śliwki w boczku to doskonały pomysł na szybką przekąskę, która dobrze sprawdzi się w roli imprezowego smakołyka, po który goście będą sięgać z dużą ochotą. Ten smak kojarzy się raczej ze spotkaniami zimowymi i świątecznymi, ale równie dobrze sprawdzą się podczas letniego grillowania. Wystarczy, że suszone śliwki owiniemy plasterkiem boczku i nabijemy na wykałaczkę. Tak przygotowane koreczki najlepiej ułożyć na tacce, żeby małe śliwki nie spadły do żaru (przecież nie chcemy stracić ani jednej!). Kiedy boczek z obu stron będzie przyrumieniony, możemy podawać koreczki gościom. Gwarantujemy, że znikną w kilka minut!
Post udostępniony przez Wroclove (@mojamalakuchnia)
Grillowane jabłka
Kto powiedział, że potrawy z grilla muszą być wytrawne? Desery również wchodzą w grę. Dobrym i prostym pomysłem jest pieczone jabłko, które proponuje autorka bloga kotlet.tv. Jabłka kroimy na połówki albo ćwiartki wyjmujemy z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce skrapiamy cytryną, posypujemy cynamonem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około pół godziny, aż jabłka zmiękną. Jeżeli jabłka wciąż są kwaskowate możemy polać je miodem albo oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli natomiast wyszły zbyt słodkie, dobrym pomysłem jest wypełnienie miejsca po gniazdach nasiennych kwaskowatą konfiturą, która zrównoważy smaki.
Jeśli w kuchni lubisz eksperymenty, a połączenia słodkiego ze słonym to to, co lubisz najbardziej, możesz sprawdzić pomysł jabłka faszerowanego kaszanką, według przepisu z bloga wielkiezarcie.com. To wariacja na temat francuskiego dania, którą możemy przyrządzić na grillu podczas majówki. Do wykonania oryginalnego dania potrzebujemy dodatkowo m.in. cebuli i przypraw takich jak tymianek czy majeranek. Tym daniem na pewno zaskoczycie gości podczas majówki.
Składniki: 4 duże jabłka 20 dkg. kaszanki 1 czerwona cebula plastry żółtego sera majeranek tymianek sól pieprz sok z cytryny Czytaj więcej