Superfoods 2019
Superfoods 2019 Fot. Instagram/collection_pr
Reklama.
Warto podkreślić, że niektóre z tych propozycji przewijały się na Instagramie już w tym roku, chociażby charcoal latte, czyli czarna kawa z aktywnym węglem lub moon milk, czyli mleko ze zdrowymi dodatkami roślinnymi, np. z adaptogenenem, czyli bogatym w składniki odżywcze suplemenem, który wzmacnia siły witalne. Lecz jakie nowości można znaleźć na liście Superfoods 2019?

Owoce Azji i Oceanii


Według Whole Foods Market, sklepowe półki w przyszłym roku zostaną zdominowane przez smaki z Azji. Kolorowe owoce, w tym guawa, pitaja i marakuja mają zastąpić tak modne dziś jagody goji.
logo
Probiotyki nowym superfoods Fot. Instagram/vikebelin1981

Produkty na bazie konopii


Olej CBD niedługo będzie na ustach wszystkich. Uzyskiwany jest najczęściej z konopi przemysłowych, zwanych też siewnymi. CBD to skrót od kannabidiolu, który można znaleźć w roślinach konopi. Nie ma właściwości psychoaktywnych i może być stosowany bez jakichkolwiek obaw przez osoby, które nie chcą znaleźć się pod wpływem narkotycznego działania marihuany. Olej CBD pomoże w w rzucaniu palenia, walczy ze stresem i pomaga w zasypianiu.
logo
Olej CBD Fot. Instagram/canapressodbd

Oryginalne smaki lodów


Wegańskie, niskokaloryczne i naprawdę odjechane smaki przewijały się już w mediach społecznościowych. Raport Whole Foods Market pokazuje, że w przyszłym roku staną się wielką potęgą w świecie najmodniejszego jedzenia. Zwłaszcza te zaskakujące. "W przyszłym roku lody o smaku awokado, hummusu i tahini będą czymś normalnym na sklepowych półkach" - piszą twórcy zestawienia.
logo
Lody z awokado Fot. Instagram/collection_pr

Smaki inspirowane oceanem


Przekąski z wodorostów to zdaniem jedynie początek, zwiastujący początek globalnej mody na smaki oceanu. Masło z alg, kluski z krasnorostów morskich czy przekąski z nasion lilii wodnej zagoszczą w wielu menu.
logo
Smaki inspirowane oceanem zagoszczą w 2019 roku Fot. Instagram/soarorganics

Przenośne pakiety przekąsek


Na sklepowych półkach w przyszłym roku mają zagościć przenośne pakiety przekąsek, które zawierać będą nie tylko znane już "zwyczajne" kanapki z serem, lecz także kosztowne specjały. Takie jak najdroższa szynka parmeńska i dojrzewająca mozzarella. Oprócz słonych przekąsek pojawią się też gustownie pakowane, łatwe w transporcie desery: zarówno tradycyjne, jak i bezglutenowe
logo
Mozarella i pomidorki to świetny pomysł na przekąskę Fot. Instagram/restomamanyc
.