Magda Gessler zdradziła przepis na idealny żurek.
Magda Gessler zdradziła przepis na idealny żurek. Fot. Sergiusz Pęczek / Agencja Gazeta
Reklama.
W Wielką Sobotę wierni tradycyjnie poświęcą koszyczki wyładowane pisankami, wędliną, babką i innymi smakołykami. U mnie w domu mówiło się, że wszystko co poświęcone musi być zjedzone, co zresztą posłusznie czyniliśmy. Czasem jednak tego, co w święconce było, po prostu za mało. Wtedy sytuację ratował pyszny żurek robiony przez babcię.
Swój przepis na idealny żurek zdradziła znana restauratorka Magda Gessler. Tradycyjne polskie danie w wersji prowadzącej "Kuchennych rewolucji" z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Co potrzebne na żurek?
Do przygotowania żurku będziemy potrzebowali kilku produktów, jednak najważniejszy i absolutnie niezastąpiony jest zakwas domowej roboty. Trzeba go przygotować odpowiednio wcześniej, kilkadziesiąt godzin przed rozpoczęciem gotowania. Na zakwas będą nam potrzebne:
– 350 gramów mąki razowej,
– 1 litr wody,
– 4 ząbki czosnku,
– 3 liście laurowe,
– 5 kulek ziela angielskiego.
Mąkę należy wsypać do wysokiego naczynia i zalać odpowiednią ilością wrzącej wody do uzyskania gładkiej masę. Następnie dolewamy resztę wody. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. W kolejnym kroku naczynie należy przykryć i owinąć gazą. Taką miksturę odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe miejsce. Trzeba pamiętać o tym, by raz na dzień delikatnie zamieszać zakwas. Po 3 dniach trzeba go przerzedzić.
Jak ugotować żurek?
Do przygotowania żurku będą nam jeszcze potrzebne inne składniki. Magda Gessler mówi o:
– 5 grzybach (najlepiej prawdziwkach),
– 1 łyżce masła,
– 1 litrze bulionu warzywnego,
– 250 mililitrach śmietany,
– 4 jajkach,
– 300 gramach białej kiełbasy,
– natce pietruszki,
– soli,
– pieprzu czarnym,
– majeranku.
Zaczynamy od prawdziwków. Pokrojone grzyby należy podsmażyć w garnku, w którym rozpuszczamy łyżkę masła. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy aż zmiękną. Potem dolewamy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Jajka do żurku gotujemy na twardo, a po ugotowaniu kroimy je w ćwiartki. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut, a następnie siekamy ją w kółka. Nalewając żurek do talerzy, wrzucamy do środka kiełbaskę i jajka. Całość pięknie przyozdobi posiekana natka pietruszki. Smacznego!