Idealny na wielkanocne śniadanie. Magda Gessler zdradziła przepis na żurek doskonały

Magda Gessler zdradziła przepis na idealny żurek.
Magda Gessler zdradziła przepis na idealny żurek. Fot. Sergiusz Pęczek / Agencja Gazeta
W niedzielę rano Polacy zasiądą do wspólnego wielkanocnego śniadania. Oprócz tradycyjnych produktów ze święconki, na wielu stołach zagości tradycyjny żurek. Magda Gessler zdradziła, jak przygotować ten idealny.


W Wielką Sobotę wierni tradycyjnie poświęcą koszyczki wyładowane pisankami, wędliną, babką i innymi smakołykami. U mnie w domu mówiło się, że wszystko co poświęcone musi być zjedzone, co zresztą posłusznie czyniliśmy. Czasem jednak tego, co w święconce było, po prostu za mało. Wtedy sytuację ratował pyszny żurek robiony przez babcię.

Swój przepis na idealny żurek zdradziła znana restauratorka Magda Gessler. Tradycyjne polskie danie w wersji prowadzącej "Kuchennych rewolucji" z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia.Co potrzebne na żurek?
Do przygotowania żurku będziemy potrzebowali kilku produktów, jednak najważniejszy i absolutnie niezastąpiony jest zakwas domowej roboty. Trzeba go przygotować odpowiednio wcześniej, kilkadziesiąt godzin przed rozpoczęciem gotowania. Na zakwas będą nam potrzebne:

– 350 gramów mąki razowej,
– 1 litr wody,
– 4 ząbki czosnku,
– 3 liście laurowe,
– 5 kulek ziela angielskiego.

Mąkę należy wsypać do wysokiego naczynia i zalać odpowiednią ilością wrzącej wody do uzyskania gładkiej masę. Następnie dolewamy resztę wody. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. W kolejnym kroku naczynie należy przykryć i owinąć gazą. Taką miksturę odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe miejsce. Trzeba pamiętać o tym, by raz na dzień delikatnie zamieszać zakwas. Po 3 dniach trzeba go przerzedzić.Jak ugotować żurek?
Do przygotowania żurku będą nam jeszcze potrzebne inne składniki. Magda Gessler mówi o:


– 5 grzybach (najlepiej prawdziwkach),
– 1 łyżce masła,
– 1 litrze bulionu warzywnego,
– 250 mililitrach śmietany,
– 4 jajkach,
– 300 gramach białej kiełbasy,
– natce pietruszki,
– soli,
– pieprzu czarnym,
– majeranku.

Zaczynamy od prawdziwków. Pokrojone grzyby należy podsmażyć w garnku, w którym rozpuszczamy łyżkę masła. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy aż zmiękną. Potem dolewamy zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Jajka do żurku gotujemy na twardo, a po ugotowaniu kroimy je w ćwiartki. Kiełbasę parzymy przez ok. 20 minut, a następnie siekamy ją w kółka. Nalewając żurek do talerzy, wrzucamy do środka kiełbaskę i jajka. Całość pięknie przyozdobi posiekana natka pietruszki. Smacznego!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
POLECAMY 0 0Nie zawsze musisz być wśród ludzi. Te rzeczy powinieneś zrobić sam przynajmniej raz w życiu
#GRZEJE 0 010 godzin czekał na żonę, która poszła do dentysty. Musiała interweniować Straż Miejska
POLECAMY 0 0Jak mu tak wróżka powie, to zwolni pół firmy. Po 15 latach ujawnia kulisy pracy wróżenia w telewizji
0 0Półtora tysiąca euro za pracę 4 godziny dziennie. Taka oferta czeka na chętne dziewczyny, ale jest pewien szczegół
dad:HERO 0 0Polecamy pięć hitów z Nefliksa i HBO Go do obejrzenia z dziećmi w ten weekend
0 0Wybrano najlepsze seriale dekady. O połowie pewnie nawet nie słyszałeś!
Oknoplast 0 0Na takiej sprzedaży korzystają wszyscy. Polska marka promuje model "na później"
Actina Pact 0 0Albo dobrze, albo tanio? Ta firma potwierdza, że można mieć wszystko i to w bardzo trudnej branży
HYDEPARK 0 0Amatorzy często trenują tak ostro jak zawodowcy. Różnica często się zaciera
0 0Święta to czas (u)dawania. Tomasz Kot w poruszającym spocie, daje cenną lekcję
0 0"Chodziło o to, by mężczyźni odzyskali godność". Tomasz Raczek szczerze o zamknięciu "Playboya"
0 0Była pierwszą polską influencerką, kochała kobiety i seks. Łempicka to dziś ikona