Kaczyński opublikował nowe oświadczenie majątkowe. Jest w nim duża niespodzianka

Jarosław Kaczyński złożył oświadczenie majątkowe na koniec kadencji Sejmu.
Jarosław Kaczyński złożył oświadczenie majątkowe na koniec kadencji Sejmu. Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta
Jarosław Kaczyński złożył oświadczenie majątkowe na koniec właśnie upływającej kadencji Sejmu. Wynika z niego, że oszczędził 71 tys. zł, spłaca pożyczkę zaciągniętą w SKOK-u. Co ciekawe, w porównaniu do poprzedniego oświadczenia majątkowego Kaczyńskiego zniknęła informacja o spółce Srebrna.

W porównaniu do poprzedniego oświadczenia majątkowego, złożonego w czerwcu 2019 r., Jarosław Kaczyński oszczędził 8 tys. zł. Wtedy miał 63 tys. zł oszczędności.

Przez osiem miesięcy Kaczyński zarobił 63,2 tys. zł tytułem uposażenia i 20 tys. z parlamentarnej diety. Pobiera także emeryturę – łącznie otrzymał w tym roku 45,1 tys. zł. Co miesiąc z tego tytułu dostaje 5,6 tys. żł. Kaczyński – jak wykazał w oświadczeniu majątkowym – jest właścicielem 1/3 domu na Żoliborzu o powierzchni 150 metrów kwadratowych. Wycenił nieruchomość na 1,5 mln zł.

Ponadto w oświadczeniu majątkowym Jarosława Kaczyńskiego próżno obecnie szukać informacji o spółce Srebrna. Poprzednio informował, że posiadał jednorazowe pełnomocnictwo do reprezentowania Fundacji Instytut Lecha Kaczyńskiego oraz pozostałych wspólników na nadzwyczajnym zgromadzeniu wspólników Srebrna sp. z o.o. oraz wykonywania prawa głosu z wszystkich przysługujących wspólnikom udziałów w kapitale zakładowym spółki.

W aktualnym oświadczeniu Kaczyński podaje tylko, że pełni honorowo funkcję przewodniczącego Rady Fundacji Instytutu im. Lecha Kaczyńskiego. Prezes PiS wciąż spłaca też kredyt zaciągnięty w SKOK Kasa Stefczyka. Zostało mu do spłaty 112 tys. zł. W porównaniu z poprzednim oświadczeniem spłacił 6 tys. zł. Kredyt został zaciągnięty jeszcze w czasach, gdy prezes opiekował się chorą mamą.

MAMA:DU 0 0Ją okrzyknięto "babą od zboków", jej uczniów "zboczonymi". Psycholożka zdradza, co robi na WDŻ
0 0Czy istnieje męska depresja poporodowa? Terapeuta o tym, z czym przychodzą do niego polscy mężczyźni
0 0Chcesz być eko, ale nie wiesz, jak zacząć? Oto 15 BANALNYCH sposobów na zero waste
0 0Podstawowy argument antyszczepionkowców obalony! Prawnik wyjaśnia najprościej, jak się da