Magda Gessler radzi, co jeść w czasach koronawirusa. "Kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin"
Bartosz Świderski
27 marca 2020, 12:05·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 27 marca 2020, 12:05
Co jeść, aby podnieść odporność w dobie pandemii koronawirusa? Na pomoc przychodzi Magda Gessler. Słynna restauratorka zaleca dietę bogatą w witaminę C i przy okazji reklamuje swój nowy sklep internetowy.
Reklama.
Magda Gessler niedawno przekonywała, że najlepsza w walce z wirusami jest cebula. Teraz restauratorka postanowiła doradzić Polakom, co jeść, aby podnieść odporność w dobie pandemii koronawirusa. Jak podkreśla, wysoka odporność sprawia, że zachorowania na COVID-19 może być mniej uciążliwe. Okazuje się, że kluczem jest witamina C.
– W tych trudnych czasach należy zachować dietę bardzo bogatą w witaminę C. Zawierają ją wszystkie kiszonki, kwaśnica, żurek, sok z malin, konfitura z malin i pigwy – wszystkie produkty, które mają kwas, uodparniają. Należy też suplementować witaminę C – mówiła Gessler w rozmowie z agencją Newserią.
Prowadząca "Kuchennych Rewolucji" radzi również, aby "nie najadać się dwa razy dziennie, tylko rozłożyć naszą dietę na cztery posiłki" – To jest bardzo ważne. Trzeba jeść mało, ale te potrawy, które nie dają nam dużo kalorii, bo teraz nie będziemy się dużo ruszać, bo jesteśmy pod tym względem ograniczeni – mówi agencji Newseria Magda Gessler.
Ma być więc i zdrowi, i smacznie. – Aby sprawiało nam to ogromną przyjemność, żeby endorfiny z nas wyskakiwały, to potrzebne jest dobre jedzenie – dodaje Gessler. Przy okazji restauratorka zareklamowała swój nowy sklep Schronisko Smaków, w którym można kupić zdrowe przetwory bogate w składniki odżywcze, ale też żurek czy kwaśnicę.
– Zakupy są dla ludzi jeszcze ważniejsze, jeśli nie wszyscy zrobili zapasy i zdobyli produkty, o których marzyli, bo robili to w pośpiechu. A w moim sklepie będą bezpieczni, bo większość rzeczy w nim jest przygotowywana latem. Mówię tutaj o sokach i konfiturach, które mają najwięcej witaminy C. Zostały one zamknięte w szkle latem, kiedy się jeszcze nic złego nie działo – poleca Gessler.