Gessler wyjawia, jak ugotować idealny żurek. Popularnego składnika lepiej nie dodawać
Bartosz Świderski
10 kwietnia 2020, 15:27·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 10 kwietnia 2020, 15:27
Magda Gessler zdradziła składniki idealnego żurku na Wielkanoc. Duże znaczenie ma kwas i kiełbasa, która dodamy do zupy. Restauratorka radzi także, aby unikać tak uwielbianej przez Polaków śmietany.
Reklama.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku na świątecznym stole. W kuchni bywa jednak tak, że... nie zawsze wszystko wychodzi. Magda Gessler zdradziła jednak kulinarną poradę, dzięki której żurek i wyjdzie, i będzie wyjątkowo smaczny.
– Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! – mówi prowadząca "Kuchennych rewolucji" w rozmowie z "Faktem". Gessler radzi również, aby do zupy nie dodawać śmietany. Jej zdaniem danie będzie wtedy smaczniejsze. – Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku – zapewnia restauratorka.
Magda Gessler podzieliła się również wiedzą, na czym najlepiej przygotować wywar. Kluczem w przepisie na żurek jest jakość kiełbasy. – Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa! – mówi gwiazda TVN.
W rozmowie z "Faktem" Gessler poradziła również Polakom, aby mimo panującej epidemii koronawirusa zachowali spokój i radość. – W te święta możemy zachować spokój ducha zasiadając do stołu ze świadomością tego, co się dzieje. Jednak pomijajmy w naszych rozmowach temat wirusa, lęku, który ze sobą niesie. I tak jesteśmy na maksa bodźcowani codziennie tymi informacjami przez media. I tak w środku mamy ogromne poczucie destabilizacji, strachu, zagrożenia finansowego – poradziła Gessler.