Dieta sirtuinowa to bez wątpienia największy żywieniowy HIT 2020 roku. "Śpiewająco" zaprezentowała jej skuteczność kultowa piosenkarka Adele. Jej rewolucyjna metamorfoza i nagłe zgubienie kilkudziesięciu kilogramów olśniło świat i wprawiło w kompleksy wszystkich, którzy narzekają, że trudno im schudnąć. Kluczem do sukcesu najmodnejszej kuracji odchudzającej ostatnich miesięcy są sirtuiny, które dzięki wyjątkowym właściwościom pozwalają zachować szczupłą sylwetkę i regenerują organizm. Już ogłoszono je nowym... eliksirem młodości. Dlaczego?
Sirtuiny (a właściwie białka Sir lub Sir2) to enzymy odgrywające ważną rolę w procesie starzenia całego organizmu, a zwłaszcza skóry. Są zaangażowane w wiele ważnych procesów biologicznych, utrzymują stabilność chromosomów i naprawiają DNA. Działają jak biokatalizatory i można je aktywować poprzez polifenole.
Kiedy geny kodujące sirtuiny są uszkodzone, to zaczynamy się starzeć. Naukowcy już dawno zauważyli, że proces ten można powstrzymać poprzez długotrwałe ograniczenie spożywanych kalorii poniżej 30-50 proc. zapotrzebowania, co prowadzi do nadekspresji tych genów i wywołuje przeciwny efekt (działa odmładzająco).
W badaniach in vitro i in vivo wykazano, że można wykorzystać w tym celu polifenole (m.in. resweratrol obecny w czerwonym winie) aktywujące sirtuiny w podobny sposób jak niskokaloryczna dieta.
Warto jednak podkreślić, że do tej pory nie udało się przeprowadzić eksperymentów naukowych, które jednoznacznie wykazałyby, że sirtuiny sprzyjają odchudzaniu. Dotychczasowe ustalenia dotyczące ich pozytywnego wpływu na organizm opierają się na badaniach na ludzkich komórkach macierzystych, drożdżach oraz myszach laboratoryjnych.
Dieta SIRT: odmładza, odchudza i... nie sprawia, że jesteśmy głodni?
To właśnie ten mechanizm wykorzystali twórcy diety sirtuinowej (zwanej dietą SIRT, sirtfood lub po prostu "dietą Adele"), czyli dwaj brytyjscy specjaliści ds. żywienia – Aidan Goggins i Glen Matten – autorzy bestsellerowego poradnika "Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania", z których porad często korzystają popularni brytyjscy sportowcy oraz celebryci.
Adele, która przeszła na zaproponowany przez nich system odżywiania, schudła kilkadziesiąt kilogramów regularnie jedząc określone produkty (lub pijąc odżywcze, zielone koktajle) sprzyjające szczupłej sylwetce, a na dodatek sprawiające, że nasz organizm wolniej się starzeje.
Piosenkarka będąc na diecie wcale się nie głodziła. Nie musiała odmawiać sobie ani odrobiny... gorzkiej czekolady (wysokiej jakości, z zawartością kakao powyżej 85 proc.), ani czarnej kawy, ani nawet lampki czerwonego wina (bogatego w polifenole). Czy to dlatego udało się się osiągnąć tak spektakularne efekty w odchudzaniu?
Zanim autorzy nowej diety ogłosili światu jej zasady, to najpierw przetestowali ją na bywalcach jednej z londyńskich siłowni. Okazało się, że już w pierwszym tygodniu zmiany żywienia każdemu z uczestników eksperymentu udało się schudnąć średnio 3,2 kg (nie tracąc jednocześnie masy mięśniowej).
Zdaniem dietetyka i farmaceuty Aidana Gogginsa oraz "entuzjasty dobrego jedzenia z dyplomem z dietetyki medycznej" – Glena Mattena, takie rezultaty można uzyskać dzięki oparciu jadłospisu o produkty, które są najsilniejszymi aktywatorami sirtuin.
Dieta sirtfood (SIRT): lista 20 podstawowych produktów spożywczych, które można jeść
Według bijącego rekordy popularności poradnika pt. "Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania", kluczową rolę w systemie żywieniowym opierającym się na wykorzystaniu dobroczynnego wpływu sirtuin na organizm odgrywają takie produkty jak:
Z diety mogą korzystać osoby, które nie mogą spożywać glutenu. Ze względu na to, że powyższe produkty są bogate w błonnik, cenne minerały i składniki odżywcze, włączenie ich do codziennego menu powinno działać pozytywnie na samopoczucie.
Komponując dowolnie koktajle i posiłki na ich bazie można uniknąć monotonii, na którą często skarżą się osoby, które się odchudzają. Dietę sirtfood przeprowadza się w kilku etapach. Jakie są ich zasady?
⦁ I (pierwszy tydzień): przez 3 dni spożywa się 1 000 kcal w postaci 3 koktajli oraz 1 posiłku, a kolejne 4 doby – 1 500 kcal, na które składają się 2 koktajle i 2 posiłki. Pierwszy etap ma na celu wyeliminowanie z organizmu nadmiaru toksyn.
⦁ II (drugi tydzień): 1 koktajl + 3 posiłki dziennie, bez wskazań kalorycznych
⦁ III (od 15. dnia): brak ścisłych zaleceń, ale opieranie jadłospisu na produktach zawierających jak najwięcej sirtuin (z listy powyżej).
Ostatni posiłek powinno się spożywać około godziny 19, a rekomendowane przerwy pomiędzy posiłkami wynoszą około 1,5 godziny.
Termin zakończenia diety sirtfood jest zależny od nas. Twórcom zależy, by zaproponowany przez nich system żywienia przyczynił się do zmiany stylu życia i regularnego włączania do codziennego jadłospisu sprzyjających aktywacji sirtuin produktów. W połączeniu z aktywnością fizyczną oraz innymi zdrowymi nawykami, można w ten sposób ograniczać tempo starzenia się organizmu i... działać na własną korzyść.
Dieta SIRT (dieta Adele) [PRZEPISY]
Przepisów na kreatywne wykorzystanie produków dozwolonych w diecie sirtfood jest bardzo wiele. Kilka z nich (na sałatkę i koktajl zgodny z zasadami SIRT) zdradza popularna dietetyczka Agnieszka Mielczarek.