Jak suszyć grzyby? Podpowiadamy, jak to zrobić w piekarniku, na nitce, na słońcu i w mikrofali
Bartosz Świderski
11 września 2020, 17:55·5 minut czytania
Publikacja artykułu: 11 września 2020, 17:55
Jak suszyć grzyby? To pytanie, przed którym co roku stają grzybiarze, którzy chcą, by owoce lasu wzbogacały ich jadłospis jeszcze długo po ich zebraniu. Istnieje kilka popularnych metod na przedłużenie świeżości grzybów – każda ma swoje zalety i wady. Oto najlepsze sposoby suszenia grzybów i wskazówki, jak nie popełnić najczęstszych błędów.
Reklama.
Gdy już ustalimy, gdzie zbierać grzyby i wybierzemy się do lasu, grzybobranie się jeszcze nie kończy. Jeśli wyprawa się powiedzie i wrócimy do domu z pełnymi koszami, czeka nas kolejny etap: suszenie grzybów.
To naturalny sposób na to, by zakonserwować te owoce lasu i cieszyć się potrawami takimi jak zupa grzybowa, bigos, uszka czy sos grzybowy przez wiele tygodni. Do suszenia grzybów najlepiej zabrać się tego samego dnia, gdy się je zabrało – dzięki temu będą najsmaczniejsze.
Myć grzyby czy nie? Takie wątpliwości ma wielu niezaprawionych grzybiarzy. Odpowiedź jest jednoznaczna: nie myjemy grzybów przed suszeniem. Inaczej stracą swój smak i zapach, przez co potrawy przyrządzone z ich dodatkiem będą mniej apetyczne. Co więcej suszenie mokrych grzybów trwa znacznie dłużej.
Nadal jednak grzyby trzeba oczyścić – po prostu bez użycia wody. Znajdują się na nich przecież zabrudzenia takie jak ziemia, liście czy trawa. Do czyszczenia grzybów przydadzą nam się takie narzędzia jak nożyk i miękka szczoteczka lub pędzelek. Ewentualnie zamiast tych dwóch ostatnich można użyć czystej ściereczki.
2. Sprawdzanie grzybów – co robić, jeśli grzyby są robaczywe?
Gdy już oczyściliśmy grzyby, następnym krokiem jest sprawdzenie, czy aby na pewno wszystkie są jadalne. Lepiej zrobić to dwa razy – podczas zbierania i przy okazji przygotowań do suszenia – niż potem się zatruć i żałować.
Gdy jesteśmy pewni, że wszystkie grzyby są jadalne, oglądamy je pod kątem robaków. Jeśli odkryjemy, że kapelusz stał się domem dla robactwa, taki grzyb powinien wylądować w koszu. Robaczywe grzyby są niejadalne, nawet jeśli należą do gatunku przydatnego do spożycia. Zostawienie takiego okazu może spowodować, że robactwo zaatakuje także inne grzyby, a w naszym domu pojawią się owady.
3. Krojenie grzybów
To już ostatnia rzecz, którą należy zrobić przed suszeniem. Grzyby wysuszą się znacznie szybciej, jeśli je pokroimy. Jednak kawałki nie powinny być zbyt drobne. Dlatego małe grzyby suszymy w całości.
Suszenie grzybów krok po kroku – sposoby
Jaką metodę suszenia grzybów wybrać? To zależy od wielu czynników: liczy się to, ile grzybów uzbieraliśmy (innych warunków wymaga suszenie kilku grzybów, a innego kilkunastu kilogramów), ile czasu ma potrwać suszenie, jak duże mamy mieszkanie, a także nasze osobiste preferencje. Oto najlepsze sposoby na suszenie grzybów.
Piekarnik
To metoda szybka i niezawodna. Poza tym praktycznie każdy z nas ma w domu to urządzenie. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Najpierw wyjmujemy z niego blachę. Potem włączamy piekarnik w trybie termoobiegu i nagrzewamy go do 50 stopni.
Na blasze kładziemy papier do pieczenia. Na papierze układamy pokrojone w kawałki grzyby tak, by każdy kawałek mógł być owiewany przez nagrzane powietrze. Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wkładamy do niego blachę z grzybami i trzymamy ją tam przez kilka godzin. Dzięki papierowi do pieczenia grzyby nie będą do niej przywierać.
Uwaga: zostawiamy uchylone drzwi do piekarnika. Robimy to po to, by wilgoć z grzybów mogła się wydostać. Jeśli po wszystkim grzyby nadal nie są dosuszone, na drugi dzień proces można powtórzyć.
Zalety piekarnika: To urządzenie obecne praktycznie w każdym domu. Wysuszy grzyby szybko i niezawodnie, jest niezależne od pogody.
Wady piekarnika: Otwarte i rozgrzane urządzenie może stwarzać zagrożenie dla dzieci i zwierząt domowych.
Suszarka do grzybów
To najbardziej profesjonalna metoda suszenia grzybów – w końcu używamy urządzenia, które zostało stworzone właśnie w tym celu. W przypadku elektrycznej suszarki do grzybów postępujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Pamiętajmy jednak, że nawet najdroższa suszarka nie wyręczy z nas z konieczności dokładnego oczyszczenia grzybów.
Zalety suszarki: Suszenie grzybów w suszarce jest najłatwiejsze. Została stworzona specjalnie do tego.
Wady suszarki: To znacznie mniej popularne urządzenie niż piekarnik. Ludzie, którzy wybierają się na grzyby tylko od czasu do czasu, mogą jej nie posiadać. A zakup suszarki do grzybów to koszty – za najtańsze modele trzeba zapłacić około 100 zł, a ceny bardziej profesjonalnych urządzeń sięgają nawet powyżej 1,1 tys. zł.
Na słońcu
Suszenie grzybów na słońcu to naturalny sposób pozbycia się wilgoci z tych owoców lasu. By go zastosować potrzebujemy sita, na którym rozłożymy wyczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby. Potrzebne jest nam jeszcze oczywiście słońce, a nawet kilka dni słońca.
Jednak samo światło słoneczne nie wystarczy – powinniśmy się jeszcze upewnić, że nie ma wilgotnego powietrza. Dlatego niewskazane jest wystawianie grzybów do suszenia po deszczu. Suszące się grzyby warto przykryć cienką, bawełnianą ściereczką lub gazą. Dzięki temu odizolujemy je od owadów i zanieczyszczeń. Suszenie grzybów na słońcu trwa kilka dni.
Zalety suszenia na słońcu: To metoda praktycznie bezkosztowa. Spodoba się zwolennikom naturalnych rozwiązań – jest ekologiczna, bo nie ma zużycia prądu.
Wady suszenia na słońcu: Są trzy główne wady. Po pierwsze jest to sposób względnie czasochłonny. Po drugie aby suszenie zakończyło się sukcesem potrzebnych jest kilka pogodnych i niewilgotnych dni z rzędu, a trudno to zagwarantować przy kapryśnej pogodzie.
Po trzecie wreszcie nie wszyscy mają warunki, by suszyć grzyby na zewnątrz – o ile dla osób mieszkających w domach lub posiadających balkon nie powinno być to problemem, o tyle osoby mieszkające w bloku i nie posiadające tarasu mogą po prostu nie mieć miejsca na suszenie grzybów w ten sposób.
Na sznurku (nitce)
Pokrojone w kawałki grzyby nawlekamy na cienki sznurek i rozwieszamy w mieszkaniu w ciepłym, słonecznym i przewiewnym miejscu. Potem nie pozostaje nic innego tylko czekać – tempo suszenia grzybów zależy od temperatury panującej w mieszkaniu oraz wilgotności i obiegu powietrza.
Zalety sznurka: To metoda tania i ekologiczna, którą można zastosować nawet w małych mieszkaniach. Wystarczy rozciągnąć sznurek przy nasłonecznionym oknie.
Minusy sznurka: Nie wiadomo – inaczej niż w przypadku piekarnika czy suszarki – ile czasu potrzeba na to, by grzyby się wysuszyły. Poza tym przy większych ilościach grzybów do wysuszenia rozciągnięcie dużej liczby sznurków w mieszkaniu może być niemożliwe.
Mikrofala – czy suszenie grzybów w mikrofalówce ma sens?
Już samo pytanie może rozzłościć zaprawionych grzybiarzy. Mikrofala to ostateczność w przypadku suszenia grzybów. Dlaczego? Bo co prawda pozbawi grzyby wilgoci, ale najpierw je ugotuje sprawiając, że staną się więc smaczne. Metodę tę polecamy więc tylko osobom, które nie mają piekarnika ani sznurka, nie mówiąc już o suszarce.
Jak suszyć grzyby w mikrofali jeśli już naprawdę musimy? Oczyszczone i pokrojone grzyby wstawiamy do mikrofalówki. Nastawimy urządzenie na program o małej mocy. Gdy się zakończy, otwieramy drzwiczki, by wilgoć uciekła z wnętrza mikrofali. Proces powtarzamy kilka razy do momentu, gdy grzyby będą wysuszone.
A jakie są Wasze sposoby i sztuczki na suszenie grzybów?