
W polskich lasach zaroiło się od grzybów, a Polacy chętnie ruszyli na wrześniowe grzybobranie. Niestety co roku z powodu zatrucia grzybami do szpitali trafiają kolejni pacjenci. Mimo że zbieranie grzybów to w naszym kraju niemal sport narodowy, to jednak okazuje się, że nadal w społeczeństwie pokutuje wiele mitów dotyczących odróżniania jadalnych okazów od tych, które są trujące. Pomyłka może mieć w takim przypadku tragiczne skutki, dlatego warto wyjaśnić, które informacje są prawdziwe, a które nie.
Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
Osoby zbierające grzyby na własny użytek do tej pory mogły uzyskać specjalistyczną poradę grzyboznawcy w większości Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych na terenie całego kraju. Niestety w tym roku, ze względu na pandemię covid-19, pomoc w tym zakresie została wstrzymana do odwołania w wielu lokalnych oddziałach sanepidu.Sezon na grzyby 2020 – fakty i mity
FAKT: Grzyby powinno się trzymać w wiklinowych koszykach, a nie w foliowych reklamówkach czy plastikowych wiadrach, w których szybciej pleśnieją.
FAKT: Grzybów nie powinno się dawać do jedzenia małym dzieciom, ponieważ ich układ pokarmowy nie jest w stanie ich strawić w taki sposób, jak w przypadku osób dorosłych. Maluchy poniżej 3. roku życia w ogóle nie powinny jeść żadnych grzybów (większość pediatrów twierdzi, że dopiero około 12-14 r. ż. można zacząć wprowadzać do diety grzyby).
FAKT: Nawet grzyby jadalne mogą wywołać zatrucia pokarmowe (zwłaszcza, jeśli są nieprawidłowo przechowywane).
FAKT: Jeśli po spożyciu grzybów odczuwamy ból brzucha i nudności, lepiej jak najprędzej wywołać wymioty, by pozbyć się toksyn z organizmu, a następnie skonsultować się z lekarzem (warto zostawić też resztki grzybów do ewentualnej analizy toksykologicznej).
FAKT: Lepiej zbierać tylko wyrośnięte i duże okazy grzybów (jeśli owocniki nie są jeszcze odpowiednio wykształcone, ich prawidłowe rozpoznanie jest utrudnione).
Grzybobranie 2020. W lasach zaroiło się od grzybów
Pogoda sprzyja grzybom. Spore ochłodzenie, jakie przyszło po kilku ciepłych tygodniach sierpnia sprawiło, że w całej Polsce pojawił się prawdziwy wysyp dorodnych borowików, maślaków czy kurek.Co zrobić w przypadku zatrucia grzybami?
Wszystkie osoby, u których wystąpią symptomy zatrucia grzybami, powinny zastosować się do poniższych wskazówek.ZATRUCIE GRZYBAMI – PIERWSZA POMOC
⦁ Jeśli zauważymy pierwsze objawy zatrucia grzybami tj. ból brzucha, nudności, biegunka (a czasem też nadmierną potliwość, zaburzenia widzenia i ból głowy), to należy natychmiast wezwać pomoc medyczną.
⦁ Przy zatruciu grzybami liczy się czas, w jakim poszkodowany otrzyma pomoc, dlatego im prędzej usuniemy toksyny z przewodu pokarmowego, tym mamy większe szanse na wyleczenie.
⦁ Jeżeli jesteśmy w stanie, to możemy wypić wodę z solą, by doprowadzić do wymiotów i jak najszybciej pozbyć się toksyn z organizmu (nie wolno tego robić w przypadku osób nieprzytomnych lub z zaburzeniami świadomości).
⦁ Lepiej zachować resztki grzybów, które spożyliśmy (by można było łatwiej rozpoznać, co nam zaszkodziło) lub ewentualnie zabezpieczyć wymiociny do analizy.
⦁ W szpitalu najczęściej lekarze decydują się w takich przypadkach na płukanie żołądka, a po oczyszczeniu przewodu pokarmowego z resztek trujących grzybów, pacjentom podawany jest węgiel aktywowany. Ze względu na spore ryzyko odwodnienia chorym podawane są płyny dożylnie.