![Amerykanie nie wyobrażają sobie bez niego Halloween. Jak najprościej zrobić ciasto dyniowe? Ciasto dyniowe — przepis na tartę dyniową nie tylko na Halloween [HIT FIT]](https://m.natemat.pl/524772d9f23a352f7f73dbaa5264b36b,1500,0,0,0.jpg)
Ulubione ciasto Amerykanów znika w mgnieniu oka nie tylko z okazji Halloween, ale niemal każdego rodzinnego święta. Dzięki temu, że pełna prozdrowotnych właściwości dynia jest niskokaloryczna i ma słodki smak, można z niej wyczarować aromatyczne ciasto, a jeśli tylko wykorzystamy odpowiednie składniki, wcale nie musi być tuczącą przekąską, która pójdzie nam w biodra...
Ciasto dyniowe — przepis na tartę dyniową nie tylko na Halloween (HIT FIT)
Klasyczne ciasto dyniowe można odrobinę "odchudzić" zastępując mąkę pszenną jej pełnoziarnistym odpowiednikiem, dodając ksylitol, stewię lub miód zamiast zwykłego, białego cukru i zamieniając kaloryczną bitą śmietanę nieco zdrowszym mleczkiem kokosowym.PRZEPIS NA CIASTO DYNIOWE FIT
Składniki:
⦁ 1 dynia (dowolnego gatunku, może Hokkaido) lub około 400 g dyniowego purée
⦁ 2 szkl. mąki z 1 łyż. proszku do pieczenia
⦁ 2 jajka
⦁ 2 łyżki ksylitolu (stewii lub miodu)
⦁ sól, cynamon, gałka muszkatołowa do smaku
⦁ schłodzone dzień wcześniej mleczko kokosowe na krem zamiast bitej śmietany (dodatkowo można użyć 1 łyżeczkę mąki kokosowej)
TRADYCYJNE CIASTO DYNIOWE
Składniki na ciasto kruche:
⦁ schłodzone masło (60 g)
⦁ cukier (80 g)
⦁ 1 jajko
⦁ 250 g mąki
⦁ 1 łyżka octu jabłkowego
⦁ szczypta soli
Nadzienie:
⦁ 400 g dyniowego puree
⦁ 1 szklanka śmietanki
⦁ 3 jajka
⦁ 3/4 szklanki cukru
⦁ 1 łyżka mąki
⦁ szczypta soli
⦁ opakowanie cukru waniliowego