
Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. Pomysłów na wykorzystanie jej w kuchni jest tysiące, ale zwykle najsmaczniejsze są te, które nie wymagają wiele zachodu. Wbrew pozorom im mniej przetworzymy tę smakowitą roślinę, tym więcej smaku możemy z niej wydobyć. Przedstawiamy najprostszy przepis na krem z dyni, który zachwyci smakiem nie tylko typowe "jesieniary" (i powoli wypierające je na Instagramie "dyniary").
Najprostsza zupa z dyni — przepis w 5 minut. Jak zrobić krem z dyni?
ZUPA Z DYNI
Składniki na krem z dyni:
⦁ dynia (dowolnej odmiany, według uznania: piżmowa, prowansalska, hokkaido itd.)
⦁ cebula pokrojona w piórka
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ bulion (może być warzywny)
⦁ woda
⦁ mleczko kokosowe lub śmietana (wg uznania)
⦁ sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)