Wszystkie "jesieniary" nie obędą się o tej porze roku bez filiżanki aromatycznej kawy z dodatkiem prawdziwej dyni. Jak przyrządzić ulubiony napój każdej szanującej się wielbicielki poetycko opadających liści z drzew i klimatycznych wieczorów przy małym co nieco? Choć sposobów na samodzielne zrobienie w domu dyniowej kawy jest bardzo wiele – zwłaszcza tych z mnóstwem chemicznych dodatków – to jednak wybraliśmy metodę, która powinna ucieszyć zarówno największych łasuchów, jak i tych, którzy dbają o zdrowie i ograniczają nadmiar cukru w diecie.
Nie bez powodu w zeszłorocznym rankingu na Młodzieżowe Słowo Roku czołowe miejsce zajęły "jesieniary" (powoli wypierane przez "dyniary"), uwielbiające spędzać czas pod ciepłym kocem z kubkiem gorącego napoju w ręku. Większość z nich delektuje się w tym czasie dyniową kawą, którą wbrew pozorom wcale nie jest trudno przyrządzić samemu w zaciszu własnej kuchni.
Pełny wyjątkowego aromatu napój z dyni w ostatnich latach stał się jednym z najpopularniejszych i najczęściej zamawianych w kawiarniach o tej porze roku, kiedy "jesienna deprecha" sprawia, że nawet brazylijski serial nie cieszy jak dawniej – jak śpiewał Tymon Tymański z zespołem Kury.
Dyniowa kawa, czyli tzw. Pumpkin Spice Latte, to zwykłe espresso z dodatkiem masy dyniowej wzbogaconej o ulubione przyprawy i dodatki smakowe oraz spienione mleko. Sposobów na jej przyrządzenie jest bardzo wiele – można dodać do niej aromatyczne syropy, bitą śmietanę a nawet... pieprz, ale najprościej ograniczyć się do użycia zwykłej dyni, którą wcześniej należy udusić na parze.
Przepis na Pumpkin Spice Latte. Jak zrobić kawę z... dyni?
⦁ Przekrój dynię na pół i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie podziel ją na mniejsze kawałki.
⦁ Przygotuj dynię do gotowania na parze. Możesz wykorzystać w tym celu specjalne narzędzia ułatwiające tę czynność lub zastosować zwykły durszlak, który nakłada się na garnek z gotującą wodą. Wystarczy przez kilka minut dusić dynię pod przykryciem, by zmiękła i łatwo odchodziła od niej stwardniała skórka.
⦁ Przy pomocy szpatułki lub widelca zmiażdż dynię na miękką masę.
⦁ Przełóż do kubka około 40 g zmiażdżonej masy dyniowej i dodaj do niej wg uznania odrobinę syropu daktylowego lub innego słodkiego zamiennika (karobu, stewii itp.).
⦁ Dopraw masę z dyni odrobiną gałki muszkatołowej. Dodaj szczyptę zmielonych goździków oraz dwa razy więcej cynamonu. Możesz dodatkowo zetrzeć na tarce trochę świeżego imbiru do smaku oraz organiczny ekstrakt waniliowy dla nadania aromatu (lub naturalne ziarenka z 1 laski wanilii).
⦁ Następnie przygotuj 1-2 filiżanki espresso i zalej nimi pozostałe składniki. Potem wszystko dokładnie wymieszaj i dopełnij kubek spienionym mlekiem, które możesz oprószyć z wierzchu cynamonem. Voilà! Aromatyczne Pumpkin Spice Latte jest już gotowe. Smacznego!