
Pachną genialnie, smakują obłędnie, a w dodatku rozgrzeją Cię lepiej niż ulubiony kocyk. Grzane wino z cynamonem, goździkami i pomarańczą kojarzy się ze świątecznymi jarmarkami i spacerami w chłodne wieczory. Zebraliśmy 5 przepisów, które sprawią, że jesienno-ziomowy wieczór nabierze wyjątkowego klimatu.
1. Klasyka rodzaju
Czasem klasyczne połączenia smakują najlepiej. Proponujemy wzorowego grzańca z dodatkiem anyżu i wanilii, które otworzą kolejny poziom smaku typowego mixu.SKŁADNIKI
- 0,75 l czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 pomarańcze (sparzone, pokrojone w plastry)
- mały kawałek imbiru (obrany, pokrojony w plastry)
- 4 łyżki cukru lub miodu
- laska cynamonu
- laska wanilii
- 3 gwiazdki anyżu
2. Grzaniec z gruszką i kardamonem
To połączenie jest totalnym kosmosem. Jeśli nie jesteś fanem ciężkich grzańców na czerwonym winie, to ten w odświeżającej, białej wersji zwali Cię z nóg. Kardamon, miód i suszona morwa biała sprawiają, że jesienna gruszka nigdy smakowała lepiej.SKŁADNIKI
- 0.75 l białego półsłodkiego wina (Chardonnay)
- 2 duże, twardsze gruszki (umyte, pokrojone w plastry)
- kardamon
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki suszu z morwy białej
- łyżka miodu
- cytryna (sparzona, pokrojona w plastry)
3. Grzane wino z owocami
Kompozycja korzennych przypraw i słodko-kwaśnych owoców sprawi, że Twoje kubki smakowe przeniosą Cię do leśnej krainy. Gałka muszkatołowa i dodatek brandy będą bardzo oryginalnym dodatkiem, który wzbogaci smak czerwonej mikstury.SKŁADNIKI
- 0,75 l czerwonego wina półwytrawnego
- owoce mrożone (jagody, maliny, porzeczki, truskawki)
- 2 pomarańcze
- 150 g cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu
- laska wanilii
- laska cynamonu
- kilka goździków
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 60 ml brandy
4. Grzaniec z grejpfutem i rozmarynem
Odświeżająca odsłona grzańca na białym winie jest po prostu rewelacyjna. Wytrawna, cytrusowa nuta czerwonego grejpfruta podbita świeżym rozmarynem tworzy niespotykaną wariację smaków. Postaraj się kupić dojrzałe, słodkie cytrusy oraz rozmaryn w doniczce lub cięty.SKŁADNIKI
- 0,75 l białego półsłodkiego wina (Chardonney)
- 2 duże, czerwone grejpfruty
- rozmaryn świeży
- mały kawałek imbiru (obrany, pokrojony w plastry)
- 2 łyżki miodu
- kilka kosteczek białej czekolady do podania
5. Czekoladowy grzaniec
Czekoladomaniacy będą wniebowzięci tą wariacją. Kompozycja ciemnej czekolady podbita aromatyczną pomarańczą w wersji alkoholowej to totalny strzał w dziesiątkę. Pamiętaj, aby wybrać dobrą czekoladę o min. 67% zawartości kakao.SKŁADNIKI
- 0,75 l czerwonego wina półwytrawnego
- 200g cukru trzcinowego lub 3 łyżki miodu
- 200 g kakao
- 300 g ciemnej, gorzkiej czekolady połamanej na mniejsze kawałki
- laska cynamonu
- kilka goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 mandarynki (obrane, podzielone na połówki) lub 1 pomarańcza (sparzona, pokrojona w plastry)
