Te sposoby pomogą Ci uratować bigos.
Te sposoby pomogą Ci uratować bigos. Fot. Instagram/@mariola_klosowska_pec
Reklama.
Polacy uwielbiają bigos. Mówi się, że najlepszy jest ten, który przed podaniem postoi kilka dni i "przegryzie się", połączy się idealnie z przyprawami. Ale jego przygotowanie wcale nie należy do trudnych.
Magda Gessler zdradziła przepis na doskonały bigos świąteczny, który znajdziecie TUTAJ.
Co jeśli goście już w drodze, a z naszym bigosem stało się coś strasznego?

Jak uratować przypalony bigos?

  • Szybko przełóż go do innego garnka. Staraj się, aby przypalonej części nie połączyć z tą jeszcze nie spaloną .
  • Pod żadnym pozorem nie mieszaj przypalonego bigosu. To doprowadzi tylko do rozniesienia spalenizny po całym garnku.
  • Wrzuć do bigosu korek od wina (jeśli danie przypaliło się mocno, dla pewności możesz umieścić 2). Gotuj go z korkiem przez minutę, cały czas mieszając. Wchłonie w siebie nieprzyjemny zapach. Pamiętaj, aby potem wyjąć korek.
  • Wzbogać danie dużą ilością aromatycznych przypraw, które stłumią przykry aromat przyda się do tego kminek i majeranek.
  • Jeśli masz jeszcze czas, aby odstawić bigos do wystudzenia - zrób to koniecznie. Potem postaw na gazie raz jeszcze. Wtedy, smak spalenizny powinien nie być już wyczuwalny.
  • Jak uratować zbyt kwaśny bigos?

  • Sytuacje uratuje dodanie słodkiej kapusty, większej liczby suszonych śliwek lub powideł śliwkowych, w ostateczności nawet cukru. Można również dołożyć duszoną cebulę.
  • Innym sposobem jest dodanie szczypty sody oczyszczonej.
  • Śliwki suszone doskonale ratują smak bigosu. Warto je też dzień wcześniej zalać winem i odstawić.
  • Za kwaśny bigos uratuje kilka łyżek miodu. Można zastosować każdy miód (choć szczególnie polecany jest gryczany), a nawet miód pitny.
  • Co zrobić jeśli bigos jest zbyt słony?

  • Gdy bigos jest za słony, dodajmy do potrawy surowego ziemniaka, który "wciągnie" nadmiar soli. Pamiętaj, aby przed podaniem usunąć ziemniaka .
  • Pomocne może też być dodanie poszatkowanej świeżej kapusty, jednak wtedy bigos musimy jeszcze trochę pogotować.
  • logo