Reklama.
Organizujesz sylwestrową domówkę i chciałbyś popisać się barmańskimi zdolnościami? Nic łatwiejszego! Przygotowaliśmy 7 prostych przepisów na pyszne koktajle alkoholowe, które zrobisz zupełnie sam w domu. Twoi goście będą wprost zachwyceni. Każdy znajdzie coś dla siebie!
– 50 ml likieru ziołowego np. Jägermeister
– mrożone truskawki
– 40 ml soku z cytryny
– 20 ml syropu cukrowego (rozpuszczony w wodzie, ostudzony cukier)
– świeża mięta do dekoracji
Zmiksuj mrożone truskawki w blenderze na gładki mus. Do shakera dodaj likier, sok wyciśnięty z cytryn, syrop cukrowy, purée z truskawek. Energicznie otrząsaj shakerem albo dobrze zakręconym słoikiem. Przygotuj szklankę, wypełnij ją lodem, napełnij przygotowanym koktajlem i udekoruj świeżą miętą.
– 40 ml ginu klasycznego
– 40 ml soku ze świeżego, czerwonego grejpfruta
– 100 ml toniku hibiskusowego np. Schweppes Russchian
– woda gazowana
– limonka
Wyciśnij sok ze świeżych, różowych grejpfrutów. Do szklanki z lodem wlej ulubiony gin, sok z grejpfruta, dolej odrobinę hibiskusowego toniku, a następnie wypełnij do końca wodą gazowaną i ozdób szklankę plasterkiem świeżej, zielonej limonki.
– 40 ml wódki z trawą (najlepiej Żubrówka Bison Grass)
– 200 ml soku jabłkowego
– 20 ml cytryny
– szczypta cynamonu
– woda gazowana
Do szklanki z lodem wlej wódkę, łyżkę soku z świeżo wyciśniętej cytryny, dodaj szczyptę cynamonu, a następnie wypełnij sokiem jabłkowym i odrobiną wody gazowanej. Do ozdoby możesz dodać cienki plasterek jabłka.
– 40 ml słodkiej wódki o smaku czarnej porzeczki np. Soplica
– kropla Tabasco
– 10 ml soku malinowego np. Herbapol
– prosecco
Do wysokiego kieliszka, może być do szampana, dodaj na początku wódkę, sok malinowy i jedną kroplę Tabasco. Następnie weź długą, łyżeczkę i przyłóż ją do linii odcięcia wódki. Nalewaj po niej spokojnie musujące prosecco aż do wypełnienia. Dla ozdoby możesz wrzucić słodką wisienkę w zalewie.
– 40 ml likieru cynamonowego np. Jack Daniels Fire
– Coca-Cola klasyczna lub zero
– limonka
Do niskiej szklanki tzw. "whiskaczówki" wsyp lód, wlej whiskey/likier, wypełnij colą i dla ozdoby wrzuć plasterek świeżej limonki.
– 60 ml wódki kokosowej np. Finlandia
– 40 ml mleka kokosowego
– 200 ml soku z ananasa
– 20 ml soku z limonki
Do shakera wrzuć kostki lodu, wlej wódkę, mleko kokosowe, sok ananasowy i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z limonki. Wstrząsaj energicznie przez 20 sekund, aby składniki się dobrze połączyły i zmroziły. Podawaj do kielicha lub szklanki wypełnionej lodem. Dla ozdoby możesz dodać liść z pióropusza świeżego ananasa albo nawet jego plasterek na brzeg szkła.
– 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey
– 30 ml soku z cytryny
– 20 ml syropu cukrowego
– zest z pomarańczy, skórka ze świeżej pomarańczy
Do shakera nasyp lodu i kolejno wlej ulubioną whiskey, sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i syrop cukrowy. Następnie wszystko energicznie wstrząśnij. licząc do dziesięciu i przelej do niskiego szkła, wypełnionego jedną lub dwiema kostkami lodu. Do dekoracji użyj wisienki koktajlowej albo skórki z pomarańczy, obcierając ją brzegi szklanki.