Oto sprawdzony trik, jak uratować zwiędnięte warzywa.
Oto sprawdzony trik, jak uratować zwiędnięte warzywa. Fot. pixabay.com/ pasja1000
Reklama.
Warzywa leżą w szufladach i dolnych półkach w lodówce i często o nich zapominamy, a szybko stają się suche i zwiędnięte. Najbardziej widoczne jest to na przykładzie warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka, seler czy rzodkiewka - ich skórka staje się pomarszczona i zwiotczała.
Co można zrobić z warzywami, aby przywrócić im świeżość i móc wykorzystać je w naszych ulubionych przepisach kulinarnych?
Jak powszechnie wiadomo, warzywa potrzebują dużo wody. Bez niej szybko wysychają.
Dlatego, aby odświeżyć zwiotczałe warzywo, wystarczy włożyć je do miski z bardzo zimną wodą. Warto je w niej potrzymać przez 5 godzin.
W tym czasie pobiorą odpowiednią dla siebie ilość wody. Po tym czasie, należy je natychmiast zużyć, bo i tak straciły one już część witamin, które pozostały w wodzie.
Dodatkowe wskazówki:
  • Do zimnej wody, warto dodać ocet winny (3 łyżki na litr wody).
  • Zanim zanurzysz warzywa, wrzuć do miski kostki lodu.
  • Pamiętaj, że ten sposób nie nadaje się do warzyw liściastych, na przykład do sałaty lub warzyw psiankowatych, czyli pomidorów, ziemniaków, czy papryki. Zwiotczenie i pojawianie się plam na tego typu warzywach oznacza, że nie nadają się one do spożycia.
    logo