Jesteś na diecie i liczysz kalorie albo zwyczajnie dbasz o zdrową, zbilansowaną dietę? Jeśli odpowiedź brzmi tak, to tym bardziej musisz tu zajrzeć. Każdy człowiek ma prawo do chwili wytchnienia i zjedzenia czegoś pysznego. I Ty nie odmawiaj sobie słodkiej przyjemności! Te ciasta możesz pałaszować na legalu, ponieważ nie są nafaszerowane toną cukru i mają naprawdę niewiele kalorii.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Chodzi za Tobą coś słodkiego, ale nie chcesz się potem bić w pierś i pokutować, spalając to przez dwie godziny z Chodakowską? Poćwiczyć zawsze warto, a nawet trzeba, jednak lepiej zdecydować się na ciasto, które nie zrujnuje Twojego dziennego bilansu kalorycznego.
Właśnie dlatego wybrałam 5 wyjątkowych przepisów na fit ciasta, które doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do kawy czy też na podwieczorek. Niektóre z nich są w pełni bezglutenowe, a nawet wegańskie. Przetestuj to, które najbardziej trafi w Twój deserowy gust, a najlepiej całą piątkę.
1. Ciasto à la "Jeżyki"
Do tej pory jestem zdania, że w Polsce nie ma lepszych ciastek czekoladowych niż "Jeżyki". Też tak sądzisz?
Jeśli lubisz czekoladę, chrupiące bakalie i słodkość daktyli, to ten deser aż rozkołysze Twoje podniebienie.
Składniki na 12 porcji (forma ok. 20cm):
Spód owsiany:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 50 g mąki owsianej
- 2 jajka
- 25 g sezamu jasnego
- 200 g dojrzałych bananów
- 10 g oleju kokosowego
- 75 g syropu z agawy/ miodu Karmel:
- 150 g namoczonych daktyli
- 100 g masła orzechowego
- 40 g odżywki białkowej (ew. kakao)
- 5 g żelatyny rozpuszczonej w 40ml gorącej wody / opcjonalnie agar
- cynamon Dekoracja:
- 25 g orzechów laskowych
- 25 g rodzynek/ żurawiny
- 25 g migdałów Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady 70-90%
- 75 g mleka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W naczyniu mieszamy składniki mokre: jajka, banany, olej kokosowy i syrop z agawy, a następnie blendujemy. W drugim naczyniu mieszamy składniki suche: płatki, mąkę i podprażony sezam. Składniki łączymy ze sobą.
2. Powstałą masę wykładamy na spód lekko natłuszczonej formy. Następnie wrzucamy ją do piekarnika (170 stopni na 15-18 minut). Potem studzimy.
3. Karmel: Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 20-30 minut. Odlewamy 3/4 wody, a potem i blendujemy na krem. Dodajemy masło orzechowe, odżywkę, żelatynę i cynamon. Blendujemy ponownie. Taki karmel wykładamy na spód i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
4. Wierzch ciasta: W stwardniały w lodówce karmel wbijamy bakalie. Na małym ogniu w kąpieli wodnej rozpuszczamy ze sobą mleko i czekoladę. Pod koniec rozpuszczania dodajemy olej kokosowy i energicznie mieszamy. Ciasto wyciągamy z formy i oblewamy polewą. Odstawiamy do ostudzenia i stwardnienia, a następnie dzielimy je na 12 porcji.
BEZGLUTENOWE // Kalorie w kawałku: 290
2. Sernik na zimno z brzoskwinią
Osobiście jestem fanką serników na zimno, ponieważ mogę sobie pozwolić na większy kawałek i nie czuje się po nim zbyt ciężko.
Schłodzony serniczek z dodatkiem brzoskwini wyjątkowo dobrze wpasuje się do opcji podwieczorkowej szczególnie na cieplejsze, wiosenne dni. Oczywiście brzoskwinię możesz zamienić na borówki, maliny, kiwi czy inny owoc.
Składniki na 12 porcji:
Spód:
- 100 g ciastek owsianych bezglutenowych
- 50 g masła orzechowego
- 50 g namoczonych daktyli Masa sernikowa:
- 650 g gęstego jogurtu greckiego
- 150 g mleczka kokosowego (płynne)
- 50 g odżywki białkowej (smak biała czekolada/ śmietanka)
- 20 g żelatyny rozpuszczonej w 60ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wierzch:
- 25 g galaretki bez cukru rozpuszczonej w 500ml gorącej wody (najlepiej sprawdzić instrukcję na opakowaniu galaretki)
- brzoskwinie (świeże lub z puszki) – u mnie pół puszki ok 400g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Spód: Odmoczone w wodzie daktyle (zostawiamy trochę tej wody) blendujemy z masłem orzechowym. Jeżeli masa jest za gęsta, to dodajemy łyżkę wody. Ciasteczka blendujemy na pył. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Powstałą masą wykładamy spód lekko natłuszczonej formy z wyjmowanym dnem, wyłożonej papierem. Formę odstawiamy następnie do lodówki.
2. Warstwa sernikowa: Jogurt, mleczko, odżywkę i ekstrakt wanilii wrzucamy do większego naczynia. Blendujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy żelatynę, blendujemy jeszcze przez chwilę i wylewamy na spód. Forma idzie do lodówki na około pół godziny aż stężeje.
3. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy co wystudzenia - nie wlewamy gorącej na zimny sernik! Na warstwie sernikowej układamy brzoskwinie i zalewamy schłodzoną galaretką. Ciasto leci do lodówki do stężenia. Gotowy sernik dzielimy na 12 porcji.
BEZGLUTENOWE // Kalorie w kawałku: 172
3. Torcik Nesquik
Kakao Nesquik i płatki śniadaniowe plasują się wyjątkowo ciepło we wspomnieniu mojego dzieciństwa. To dlatego, że miały super intensywny, czekoladowy smak. Podróbę rozpoznawało się z zamkniętymi oczami.
Ten torcik jest naprawdę bardzo puszysty i swobodnie możesz ukroić sobie większy kawałek. Całość ma bowiem tylko ok. 750 kcal.
Składniki na 6 porcji:
Biszkopt:
- 2 białka jaj
- 1 żółtko
- 4 łyżki erytrytolu (25 g)
- 10 g budyniu (najlepiej czekoladowego)
- 5 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa:
- 250 g twarogu chudego
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego (może być Skyr)
- 10 g żelatyny
- słodzik/ ew. erytrytol
- 100 g kefiru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy erytrytol, następnie żółtko. Dodajemy pozostaje składniki i mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 23-25min w 180*C.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Twaróg, jogurt, kefir i słodzik blendujemy na gładką masę, następnie łączymy z przestudzoną żelatyną.
3. Biszkopt przecinamy na pół i dajemy kolejno: biszkopt, masa, biszkopt, reszta masy. Na wierzchu układamy na bramowaniu około 5 g nesquików. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki, aby stężało.
Kalorie w kawałku: 125
4. Sernik z masłem orzechowym
Czy są tu fani masła orzechowego? Tego po prostu nie da się nie lubić. Masło orzechowe w odpowiedniej ilości stanowi zdrową przekąskę, ponieważ zawiera sporą dawkę witaminy E, B3 oraz manganu.
Orzechowy posmak robi naprawdę niezłą robotę. W wersji wegańskiej klasyczny twaróg zastępujemy natomiast tofu. Ten tofurnik jest zwyczajnie obłędny! Musisz kroić go na cienkie kawałki, ponieważ w tym zestawieniu jest najbardziej kaloryczną opcją.
1. Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut aż odmokną. W międzyczasie gotujemy na mleku kaszę jaglaną (wcześniej przepłukać ją wrzątkiem). Płatki owsiane, bezglutenowe blendujemy na mąkę owsianą. Dodajemy zblendowane daktyle i olej kokosowy. Formujemy spód i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
2. Masa sernikowa: blendujemy na gładką masę tofu, rozgotowaną kaszę jaglaną (musi być lekko ciepła), erytrytol, stałą część mleczka kokosowego (wcześniej schłodzić przez minimum dobę), masło orzechowe, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut, do czasu, aż stanie się sprężysta. Czekamy aż ostygnie.
3. Krem: blendujemy daktyle, mleko roślinne i sól (według uznania). Polewę rozsmarowujemy na upieczonym, ostudzonym serniku.
WEGAŃSKIE // BEZGLUTENOWE // Kalorie w kawałku: ok. 350
5. Ciasto à la "Princessa" kokosowa
Nigdy nie byłam fanką batonów, ale "Princessa" kokosowa faktycznie ma w sobie to "coś". Można śmiało powiedzieć, że ten deser jest jej wiernym naśladowcą.
Najfajniejsze w tym cieście jest to, że chrupie i wyraźnie wyczuwa się konsystencję wiórek kokosowych. Po prostu rozpłyniesz się w tym smaku.
Składniki na 8 porcji:
Spód:
- 90 g wiórków kokosowych
- 35 g wafli ryżowych naturalnych/ ryżu ekspandowanego
- 50 g odżywki białkowej (biała czekolada lub kokos)
- 60 g oleju kokosowego
- 80 g mleczka kokosowego (stała część)
- 80 g gęstego jogurtu naturalnego/ do wersji wegańskiej użyj jogurtu roślinnego Polewa:
- 100 g białej czekolady bez cukru
- 25 g mleczka kokosowego (stała część)
- 15 g wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Spód: W dużej misce mieszamy ze sobą wiórki kokosowe i odżywkę białkową. Podgrzewamy olej kokosowy i mleczko kokosowe w kąpieli wodnej, a potem dodajemy jogurt i mieszamy energicznie. Powstały płyn wlewamy do miski z wiórkami i mieszamy. Wafle ryżowe łamiemy na drobne kawałki i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Powstałą masę wykładamy na spód formy ok. 20cm, wyłożonej papierem z wyjmowanym dnem i równo rozprowadzamy.
2. Polewa: Rozpuszczamy białą czekoladę z mleczkiem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy roztopi się w całości, dodajemy wiórki i mieszamy. Polewę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na 8 porcji.
WEGAŃSKIE // BEZGLUTENOWE // Kalorie w kawałku: 280
Nie masz ręki do robienia ciast? Wyluzuj i sam przekonaj się jakie to łatwe! Te przepisy są naprawdę szybkie i dziecinnie proste. Jeśli masz ochotę poszukać kolejnych słodkich inspiracji, śmiało zaglądaj na Instagram @mrfit_trener, @vegeontables albo @mocnofit. Aż chce się powiedzieć... bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!