Będą świetnym wsparciem w przypadku takich roślin, jak:
lawenda,
oleander,
tulipan,
piwonia,
papryka,
ogórek,
cukinia.
Nie oznacza to jednak, że w domu będą bezużyteczne. Z powodzeniem użyźnią również glebę kwiatów doniczkowych. Ważne jednak, by używać ich w prawidłowy sposób. Jak zatem zrobić nawóz do roślin ze skorupek od jajek?
Pokruszone i rozsypane skorupki od jajek
Skorupki od jajek należy dokładnie pokruszyć, a następnie rozsypać pod roślinami. Wilgoć będzie powoli rozpuszczać naturalny nawóz i uwalniać wapń, który wesprze rośliny. Tak przygotowany proszek można też mieszać z ziemią podczas przesadzania roślin. Dodatkowym benefitem będzie także ochrona przed ślimakami.
Płynny nawóz na bazie skorupek
Innym sposobem na wykorzystanie skorupek od jajek w domowej uprawie roślin, jest płynny nawóz. Aby go wykonać, należy dokładnie umyć skorupki, a następnie zalać je wrzątkiem i odstawić na około tydzień. Od czasu do czasu warto przemieszać płyn i poczekać, aż zaczną się rozpuszczać. Po 7 dniach można wykorzystać domowy nawóz do podlewania roślin doniczkowych i tych w domowym ogródku.