Sylwia Spurek jest weganką i aktywnie działa na rzecz spopularyzowania tego rodzaju diety. Europosłanka promuje również swój pomysł "piątki dla branży roślinnej". Postanowiła zdradzić "Faktowi" przepis na jajecznicę bez jaj.
Sylwia Spurek nie ukrywa swojej diety, europosłanka jest weganką i nie je niczego pochodzenia zwierzęcego. Aktywnie promuje taki sposób odżywiania się, przekonując, że jest on nie tylko etyczny, ale także zdrowy i smaczny. Jest ona też autorką tzw. "piątki dla roślin".
"To, co jemy, jest sprawą publiczną. Partie polityczne będą musiały zająć się w końcu negatywnymi skutkami przemysłowego rolnictwa" – podkreśla Spurek we wpisie na Twitterze.
– Klasa polityczna nie chce jeszcze zająć się tym problemem, ale za chwilę będzie musiała, bo nie można dłużej lekceważyć konsekwencji rolnictwa dla klimatu, ludzi, zwierząt. Konsumenci zaczynają wywierać presję na to i za chwilę będzie musiało dojść do debaty publicznej na ten temat – powiedziała "Faktowi" Spurek.
Pomysł ten zakłada m.in. zakaz reklam mięsa, mleka i jaj, likwidację funduszy promocji tych produktów, a także powołanie funduszu produkcji weganizmu. Co więcej, Spurek uważa, że dzieci powinny być uczone o klimacie i prawach zwierząt od przedszkola. Ponadto żąda ona, by podatek VAT na zamienniki jaj, mięsa i mleka wynosił 0 proc.
Przepis na jajecznicę bez jaj
O jakich zamiennikach mowa? Europosłanka postanowiła podzielić się z "Faktem" przepisem na jajecznicę bez jaj. Aby ją przyrządzić należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
jedna średnia cebula
mała słodka papryka
200 g tofu
2-3 łyżki oleju
świeży szczypior
duża łyżka kurkumy
szczypta świeżo zmielonej soli morskiej
odrobina czarnej soli
dwie łyżki płatków drożdżowych
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół szklanki wody
Instrukcja przyrządzenia brzmi: "pokrój cebulę, paprykę i szczypior na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, smaż cebulę i paprykę. Tofu pokrusz na małe, jednolite kawałki. Kiedy cebula zeszkli się, a papryka stanie się lekko miękka, dodaj tofu. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut. Dodaj kurkumę, czarną "śmierdzącą" sól , czarny pieprz, odrobinę wody i płatki drożdżowe. Smaż na małym ogniu tak, aby tofu było cały czas wilgotne. Kiedy woda odparuje, dopraw solą morską, dodaj szczypior i całość wymieszaj o gotowe".
Należy pamiętać o dodaniu na koniec najważniejszego składnika, jakim jest "czarcia sól". To ona nadaje potrawie charakterystycznego smaku jajek. Można ją kupić w sklepach z orientalnym jedzeniem.