Cukier i bakalie symbolizowały niegdyś bogactwo, ponieważ przez długi czas były towarami luksusowymi. Ich obecność miała zagwarantować rodzinie dobrobyt i szczęście.
Jak zrobić paschę? [PRZEPIS]
Paschę można przyrządzić na dwa sposoby – metodą na zimno i na gorąco.
Pascha wielkanocna z gotowego sera jest mniej pracochłonna, a do jej przygotowania potrzebne jest:
0,5 kg twarogu
kilka łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 12%)
100 g cukru pudru
100 g prawdziwego masła
2-3 żółtka ugotowane na twardo
cukier wanilinowy lub prawdziwa wanilia
garść rodzynek i ulubionych bakalii
pół kieliszka rumu lub aromat rumu
Aby zrobić tradycyjną paschę wielkanocną, należy zmielić twaróg i pomieszać go z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Żółtka jajek na twardo miksujemy z cukrem, masłem i wanilią, a następnie łączymy wszystkie składniki, dodając też bakalie. Masa nie może być za sucha, bo nie uda nam się jej prawidłowo uformować. Tak przygotowaną paschę wykładamy do formy, odciskamy i zostawiamy na noc.
Przepis na paschę z gorącego mleka
Tradycyjna pascha wielkanocna powinna być przygotowywana na gorąco. Oznacza to, że potrzebujemy nieco innych składników:
litr tłustego mleka
250 ml śmietany (18 lub 12 proc.)
3-4 jajka (w zależności od ich rozmiaru)
50 g cukru pudru
pół kostki prawdziwego masła
ulubione bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Zanim przystąpimy do przygotowywania paschy, należy namoczyć rodzynki we wrzątku, a bakalie pokroić na mniejsze części. Następnie powinniśmy zagotować mleko z laską wanilii, a potem dodać do niego roztrzepane ze śmietaną jajko. Po pewnym czasie w garnku pojawi się ser i serwatka, który po ostygnięciu dokładnie odcedzamy.
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła i cukru pudru na gładką masę oraz połączenie jej z resztą składników. Ostatnim etapem jest dodanie ulubionych bakalii, wymieszanie całości i odstawienie paschy w formie. Następnego dnia wielkanocny deser jest gotowy do zjedzenia.