
Reklama.
Co to jest pascha?
Pascha to wielkanocny deser, który robi się z mleka i jajek lub z twarogu. Wszystko zależy jednak od tego, jaką metodę wybierzemy. Jeśli chcemy przygotować paschę na zimno, powinniśmy utrzeć twaróg ze śmietaną, masłem oraz żółtkiem i cukrem. Metoda na gorąco wymaga nieco więcej pracy, ale smakuje wyśmienicie. Tu wrzące mleko łączy się z kwaśną śmietaną i jajkami.Do tego smacznego wielkanocnego deseru dodaje się też bakalie – orzechy i rodzynki. Pascha musi mieć też odpowiedni kształt, formuje się ją w kopczyk lub odciska za pomocą miski. Można dodać również skórkę z otartej cytryny lub karmelizowane skórki pomarańczy.
Paschę z powodzeniem można przygotować też w wersji wegańskiej, używając jako głównego składnika mleka kokosowego i nasion chia.
Czytaj także:To dobra alternatywa również dla osób, które nie jedzą nabiału, ale chcą przygotować tradycyjny wielkanocny deser.
Tradycyjna pascha wielkanocna
Przepis na tradycyjną paschę wywodzi się ze wschodu. Różne źródła podają Rosję i Ukrainę, jako miejsce jej pochodzenia. Tradycyjna pascha wielkanocna podawana była tylko w tym szczególnym czasie, obecnie przygotowuje się ją również w dni powszednie. Kiedyś Wielkanoc w domu była jednym z najważniejszych okresów w całym roku, dlatego potrzebowała wyjątkowej oprawy.Symboliczny jest jej kształt – najczęściej podawana jest w formie kopczyka lub ściętej piramidy. Ma to przywoływać wspomnienie Grobu Chrystusa. Użyte w niej jajka symbolizują odrodzenie i nawiązują do Zmartwychwstania Jezusa. To także zalążek nowego życia, dlatego jajka są typowym elementem Wielkanocy.
Cukier i bakalie symbolizowały niegdyś bogactwo, ponieważ przez długi czas były towarami luksusowymi. Ich obecność miała zagwarantować rodzinie dobrobyt i szczęście.
0,5 kg twarogu
kilka łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 12%)
100 g cukru pudru
100 g prawdziwego masła
2-3 żółtka ugotowane na twardo
cukier wanilinowy lub prawdziwa wanilia
garść rodzynek i ulubionych bakalii
pół kieliszka rumu lub aromat rumu
Aby zrobić tradycyjną paschę wielkanocną, należy zmielić twaróg i pomieszać go z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Żółtka jajek na twardo miksujemy z cukrem, masłem i wanilią, a następnie łączymy wszystkie składniki, dodając też bakalie. Masa nie może być za sucha, bo nie uda nam się jej prawidłowo uformować. Tak przygotowaną paschę wykładamy do formy, odciskamy i zostawiamy na noc.
litr tłustego mleka
250 ml śmietany (18 lub 12 proc.)
3-4 jajka (w zależności od ich rozmiaru)
50 g cukru pudru
pół kostki prawdziwego masła
ulubione bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Zanim przystąpimy do przygotowywania paschy, należy namoczyć rodzynki we wrzątku, a bakalie pokroić na mniejsze części. Następnie powinniśmy zagotować mleko z laską wanilii, a potem dodać do niego roztrzepane ze śmietaną jajko. Po pewnym czasie w garnku pojawi się ser i serwatka, który po ostygnięciu dokładnie odcedzamy.
Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła i cukru pudru na gładką masę oraz połączenie jej z resztą składników. Ostatnim etapem jest dodanie ulubionych bakalii, wymieszanie całości i odstawienie paschy w formie. Następnego dnia wielkanocny deser jest gotowy do zjedzenia.
Jak zrobić paschę? [PRZEPIS]
Paschę można przyrządzić na dwa sposoby – metodą na zimno i na gorąco. Pascha wielkanocna z gotowego sera jest mniej pracochłonna, a do jej przygotowania potrzebne jest:Przepis na paschę z gorącego mleka
Tradycyjna pascha wielkanocna powinna być przygotowywana na gorąco. Oznacza to, że potrzebujemy nieco innych składników:Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła i cukru pudru na gładką masę oraz połączenie jej z resztą składników. Ostatnim etapem jest dodanie ulubionych bakalii, wymieszanie całości i odstawienie paschy w formie. Następnego dnia wielkanocny deser jest gotowy do zjedzenia.