Co to jest pascha? Tradycyjny wielkanocny deser z bakaliami
Co to jest pascha? Tradycyjny wielkanocny deser z bakaliami Fot. Arkadiusz Scichocki / Agencja Gazeta
Reklama.

Co to jest pascha?

Pascha to wielkanocny deser, który robi się z mleka i jajek lub z twarogu. Wszystko zależy jednak od tego, jaką metodę wybierzemy. Jeśli chcemy przygotować paschę na zimno, powinniśmy utrzeć twaróg ze śmietaną, masłem oraz żółtkiem i cukrem. Metoda na gorąco wymaga nieco więcej pracy, ale smakuje wyśmienicie. Tu wrzące mleko łączy się z kwaśną śmietaną i jajkami.
Do tego smacznego wielkanocnego deseru dodaje się też bakalie – orzechy i rodzynki. Pascha musi mieć też odpowiedni kształt, formuje się ją w kopczyk lub odciska za pomocą miski. Można dodać również skórkę z otartej cytryny lub karmelizowane skórki pomarańczy.
Paschę z powodzeniem można przygotować też w wersji wegańskiej, używając jako głównego składnika mleka kokosowego i nasion chia.
Czytaj także:
To dobra alternatywa również dla osób, które nie jedzą nabiału, ale chcą przygotować tradycyjny wielkanocny deser.

Tradycyjna pascha wielkanocna

Przepis na tradycyjną paschę wywodzi się ze wschodu. Różne źródła podają Rosję i Ukrainę, jako miejsce jej pochodzenia. Tradycyjna pascha wielkanocna podawana była tylko w tym szczególnym czasie, obecnie przygotowuje się ją również w dni powszednie. Kiedyś Wielkanoc w domu była jednym z najważniejszych okresów w całym roku, dlatego potrzebowała wyjątkowej oprawy.
Symboliczny jest jej kształt – najczęściej podawana jest w formie kopczyka lub ściętej piramidy. Ma to przywoływać wspomnienie Grobu Chrystusa. Użyte w niej jajka symbolizują odrodzenie i nawiązują do Zmartwychwstania Jezusa. To także zalążek nowego życia, dlatego jajka są typowym elementem Wielkanocy.
Cukier i bakalie symbolizowały niegdyś bogactwo, ponieważ przez długi czas były towarami luksusowymi. Ich obecność miała zagwarantować rodzinie dobrobyt i szczęście.

Jak zrobić paschę? [PRZEPIS]

Paschę można przyrządzić na dwa sposoby – metodą na zimno i na gorąco. Pascha wielkanocna z gotowego sera jest mniej pracochłonna, a do jej przygotowania potrzebne jest:
  • 0,5 kg twarogu
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany (najlepiej 12%)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g prawdziwego masła
  • 2-3 żółtka ugotowane na twardo
  • cukier wanilinowy lub prawdziwa wanilia
  • garść rodzynek i ulubionych bakalii
  • pół kieliszka rumu lub aromat rumu
  • Aby zrobić tradycyjną paschę wielkanocną, należy zmielić twaróg i pomieszać go z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Żółtka jajek na twardo miksujemy z cukrem, masłem i wanilią, a następnie łączymy wszystkie składniki, dodając też bakalie. Masa nie może być za sucha, bo nie uda nam się jej prawidłowo uformować. Tak przygotowaną paschę wykładamy do formy, odciskamy i zostawiamy na noc.

    Przepis na paschę z gorącego mleka

    Tradycyjna pascha wielkanocna powinna być przygotowywana na gorąco. Oznacza to, że potrzebujemy nieco innych składników:
  • litr tłustego mleka
  • 250 ml śmietany (18 lub 12 proc.)
  • 3-4 jajka (w zależności od ich rozmiaru)
  • 50 g cukru pudru
  • pół kostki prawdziwego masła
  • ulubione bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
  • Zanim przystąpimy do przygotowywania paschy, należy namoczyć rodzynki we wrzątku, a bakalie pokroić na mniejsze części. Następnie powinniśmy zagotować mleko z laską wanilii, a potem dodać do niego roztrzepane ze śmietaną jajko. Po pewnym czasie w garnku pojawi się ser i serwatka, który po ostygnięciu dokładnie odcedzamy.
    Kolejnym krokiem jest zmiksowanie masła i cukru pudru na gładką masę oraz połączenie jej z resztą składników. Ostatnim etapem jest dodanie ulubionych bakalii, wymieszanie całości i odstawienie paschy w formie. Następnego dnia wielkanocny deser jest gotowy do zjedzenia.