Możesz polać babkę piaskową lukrem, a na wierzchu słodkiej polewy położyć skórkę cytrynową.
Babka cytrynowa przepis – lista składników
Do przygotowania cytrynowej babki piaskowej potrzebujesz:
4 jajka
1 szklankę mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru
200 g prawdziwego masła
1 łyżeczkę cukru wanilinowego
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
sok z jednej, dużej cytryny
otartą z cytryny skórkę
Pamiętaj, żeby jajka miały temperaturę pokojową, a masło ostudź przed dodaniem do masy.
Jak zrobić babkę piaskową?
Zacznij od przesiania mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dokładnie zmiksuj jajka i cukier, aby utworzyły jasną, puszystą masę. W oddzielnej misce połącz wszystkie sypkie składniki, a także roztop i ostudź masło. Aby babka była puszysta, składniki łącz powoli. Do miski z masą jajeczną dodawaj po jednej łyżce suchych składników i roztopionego masła. Na końcu dodaj sok z cytryny oraz otartą skórkę i powoli, ale dokładnie wymieszaj całą masę.