
Jajka i sałatki często goszczą na naszych wielkanocnych stołach. Ich podanie urozmaica się choć niewielką ilością majonezu. Warto zrobić go samemu w domu tak, by był lżejszy niż ten ze sklepu. Swoim sprawdzonym sposobem podzieliła się Magda Gessler.
REKLAMA
Przepisy, którymi dzieli się znana polska restauratorka, cieszą się dużą popularnością. Tym razem prowadząca "Kuchenne rewolucje" postanowiła pokazać, jak zrobić pyszny domowy majonez, który doskonale sprawdzi się do sałatek, jaj na twardo, śledzi czy tradycyjnych dań kuchni polskiej.
– Najszybszy majonez na świecie. Nauczyłam się go w Hiszpanii. Najlżejszy, najprzyjemniejszy, najtańszy i nasz domowy. (...) Na czym polega różnica między tym majonezem, a majonezem w Polsce? Na lekkości i szybkości – mówi o majonezie własnej roboty, Magda Gessler.
Do zrobienia domowego majonezu potrzebujemy zaledwie kilku produktów i paru minut na przygotowanie.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Do naczynia wbijamy całe jajka.
2. Dodajemy olej, łyżkę musztardy, ocet spirytusowy i sól.
3. Wkładamy blender do naczynia, w którym są składniki i nie odrywamy go od dna przez 3 minuty, jednocześnie blendując na najwyższych obrotach.
4. Gdy składniki zaczną się puszyć (będzie przybierać konsystencję majonezu), krajarkę lekko podnosimy i obniżamy w dół powtarzając czynność aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i całość będzie miała jednolitą formę.
5. Potem stopniowo dolewamy mleko i znów w podobny sposób poruszamy blenderem.
6. Majonez jest gotowy, gdy mleko dokładnie połączy się z resztą składników.
2. Dodajemy olej, łyżkę musztardy, ocet spirytusowy i sól.
3. Wkładamy blender do naczynia, w którym są składniki i nie odrywamy go od dna przez 3 minuty, jednocześnie blendując na najwyższych obrotach.
4. Gdy składniki zaczną się puszyć (będzie przybierać konsystencję majonezu), krajarkę lekko podnosimy i obniżamy w dół powtarzając czynność aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i całość będzie miała jednolitą formę.
5. Potem stopniowo dolewamy mleko i znów w podobny sposób poruszamy blenderem.
6. Majonez jest gotowy, gdy mleko dokładnie połączy się z resztą składników.
