Salad Story oszukuje? Klienci oburzeni oliwą z wytłoczyn

Oliwy z wytłoczyn z oliwek nie powinno używać się do sałatek
Oliwy z wytłoczyn z oliwek nie powinno używać się do sałatek Fot. Shutterstock
Salad Story uchodzi za lokal ze zdrowym jedzeniem. Tymczasem niektórzy twierdzą, że wbrew reklamom, sałatki nie zawsze polane są oliwą z oliwek extra vergine. Zamiast niej stosuje się ponoć jej gorszy odpowiednik – oliwę z wytłoczyn.


Jeden z klientów na facebookowy profilu Salad Story zarzucił im, że oszukują swoich klientów. Twierdzi, że sałatki tam serwowane polewane są oliwą z wytłoczyn, a nie oliwą typu extra vergine.
Klient salad story

UWAGA - dziś byłem w Salad Story i dokładnie przyjrzałem się, jaką to oliwę nam podają - i co się okazało, że jest to oliwa z WYTŁOCZYN po oliwkach - aż zaniemówiłem ze zdziwienia i poprosiłem by ekspedientka pokazała mi dokładanie butelkę z której leją tą oliwę - niestety, jest to oliwa z wytłoczyn. ZAWIODŁEM SIĘ, i to tak że szok. poczułem się oszukany i naprawdę, dawno już nie czułem się tak zawiedziony. renoma i zaufanie do tego miejsca spadły u mnie do zera... CZYTAJ WIĘCEJ


"Zdrowa oliwa z wytłoczyn"
Pod tym niepochlebnym wpisem pojawiło się sporo komentarzy. Niektórzy internauci są oburzeni, bo byli przekonani, że Salad Story to lokal z ekologicznym jedzeniem, za które odpowiednio się płaci.
Klient Salad Story

To prawdziwe oszustwo. Byłem, zaznaczam, byłem częstym Waszym częstym gościem, z tego powodu, że można było zjeść sałatkę polaną oliwą z oliwek. Wielokrotnie zastanawiało mnie, dlaczego mam problemy po Waszych sałątkach, ale nie wiązałem tego nigdy z Najniższej Jakości Oliwą! Cena sałatki bez Oliwy Extra Vergine jest mocno przesadzona również!


Różnica między tymi rodzajami oliw jest spora. Zdaniem kucharza Jana Kuronia oliwie z wytłoczyn po oliwkach daleko do bycia "zdrową".


Półprodukt?

– Podstawową różnicą między oliwą vergine a tą z wytłoczyn jest proces tłoczenia i filtrowania. W oliwie extra vergine kwasowość nie może przekraczać 0,8 gramów w stu gramach produktu. Ta druga nie musi spełniać żadnych norm. Jest też bardziej mętna – mówi Jan Kuroń. Sugeruje, by unikać oliwy z wytłoczyn z oliwek. – Siłą rzeczy oliwa extra vergine jest lepsza. Musi sprostać ostrzejszym wymaganiom. Oliwa z wytłoczyn powstaje przy pomocy różnych substancji chemicznych. Nie użyłbym przy niej określenia "zdrowa" – tłumaczy kucharz. Jan Kuroń zaznacza, że unikać należy także wszystkich rodzajów oliwy, w której zobaczymy czerwone odbarwienia, może bowiem być ona zepsuta.

Niedopowiedzenie
Kucharz dodaje, że sieć Salad Story nie dopuściła się oszustwa. – Oliwa z wytłoczyn to poniekąd oliwa z oliwek. To nie oszustwo, ale raczej nieetyczny zabieg – mówi Jan
Filozofia Salad Story

Dressingi Salad Story nie powstają w jakiejś odległej fabryce, lecz są robione w lokalnej kuchni przez naszych zdolnych sosierów, na bazie świetnej jakości oliwy z oliwek lub lekkiego jogurtu naturalnego. Nie stosujemy żadnych sztucznych polepszaczy smaku, konserwantów, glutaminianu sodu ani gotowych półproduktów. To dlatego nasze potrawy są bezpieczne dla alergików, kobiet w ciąży, dzieci i wszystkich innych osób wymagających od jedzenia czegoś więcej CZYTAJ WIĘCEJ

Kuroń. Tłumaczy, że między tymi oliwami występuje znaczna rozbieżność cenowa. Oliwę z wytłoczyn można kupić za 10 złotych, za oliwę typu extra vergine trzeba zapłacić 20-30 złotych i więcej.


Zwykły konsument jest w stanie rozróżnić smaki obu tych oliw. – Oliwa vergine powstaje z oliwek, które nie są do końca dojrzałe. To daje ostrzejszy smak, często migdałowy. Ludzie myślą wtedy, że jest zjełczała, ale to błąd. Oliwa z wytłoczyn praktycznie nie ma smaku – mówi kucharz. Dodaje, że można ją porównać do oleju słonecznikowego. – Lepiej dopłacić parę złotych i kupić wartościowszy produkt – kwituje.

Zobacz też: Brunch sposobem na kryzys? Nowa miejska moda. Za dwadzieścia złotych jesz, ile chcesz

Sporadyczny przypadek?
Lidia Niska, przedstawicielka spółki Salad Story jest zaniepokojona tymi doniesieniami. – Oczywiście zweryfikujemy tę sprawę z regionalnymi lokalami. Myślę, że to pojedynczy przypadek, bo używamy oliwy z pierwszego tłoczenia. Lecz jeśli okaże się to prawdą, niezwłocznie podejmiemy działania mające na celu poprawę jakości – obiecuje. Dodaje, że trudno teraz mówić o tym, jaki skutek na liczbę klientów wywrze to zamieszanie z oliwą.

Oliwy z oliwek możemy podzielić na 4 podstawowe typy.
Oliwa extra vergine jest najlepszej jakości. Wskaźnik kwasu oleinowego w stu gramach tego produktu nie może przekraczać 0,8 grama.
Następna w rankingu jest oliwa vergine. Zawartość kwasu oleinowego nie może w niej przekraczać 0,8-2 gramów.
Oliwa lampante - zawartość kwasu przekracza 2 gramy. Nie jest to oliwa do sprzedaży. Poddawana jest procesowi rafinacji (oczyszczenia). Miesza się ją z oliwą typu vergine i w ten sposób powstaje oliwa rafinowana.
Oliwa z wytłoczyn powstaje z resztek. Obrabia się ją chemicznie, potem poddaje procesowi rafinacji. Powstały w ten sposób produkt uszlachetnia się oliwą vergine. To produkt najgorszej jakości. CZYTAJ WIĘCEJ



Spółka Salad Story poważnie potraktowała tekst w naTemat.pl. Na swoim facebookowym profilu skomentowała sytuację obiecując, że doniesienia o oliwie z wytłoczyn zastępującej oliwę vergine zostaną wyjaśnione.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
O TYM SIĘ MÓWI 0 0"Staram się z moimi kolegami". Czyli po czym widać, że Duda już prowadzi kampanię prezydencką
Jaguar 0 0Ludzie nie zdają sobie sprawy, że Jaguara można mieć za naprawdę sensowne pieniądze
INNPoland 0 0Dom J.R.R. Tolkiena na sprzedaż. To w nim „narodził się” Bilbo Baggins i Drużyna Pierścienia
DADHERO.PL 0 0Seks byłby dużo fajniejszy, gdyby faceci o tym pamiętali. 10 rzeczy, które obniżają kobietom libido
0 0Cyfrowi kryminaliści spuszczają nam spory łomot. "Ale mamy coś, czego nie mają oni"

MAMADU

0 0Rodzicielska wpadka prezesa PSL? Panie Władysławie, czas posłuchać internautów!
0 0Jakie wesele – takie małżeństwo? Od tej rzeczy zależy, jak długo będziecie razem

POLECAMY

KINO 0 0Widziałem ostatni film Piotra Woźniak-Staraka. Aż trudno uwierzyć, że to polska produkcja
0 0"Daleko mi do ideału, ale lubię pomagać ludziom". Rinke Rooyens o nowym programie i ojcostwie
SPOŁECZEŃSTWO 0 0"Cierpią w samotności". Codziennie 12 polskich mężczyzn popełnia samobójstwo
0 0"Syn chce być na zaprzysiężeniu, a ma zakaz wstępu". Jest decyzja Sejmu ws. Hartwicha
0 0"Prosili: zróbcie coś dla moich dzieci". Ta partia czekała 15 lat, żeby dostać się do Sejmu
0 0Ambasada w Szwecji Nobla dla Tokarczuk prawie nie dostrzegła. Spec od żużla zajmuje się tam kulturą