![W drobiowym mięsie dostępnym w wielu popularnych marketach potwierdzono obecność bakterii Salmonella. Salmonella w mięsie z marketów. (Biedronka, Lidl). GIS wydał ostrzeżenie publiczne [UWAGA]](https://m.natemat.pl/d10e04e324c0ae0e12a7e8a9f6e3bfd4,1500,0,0,0.jpg)
Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella w mięsie mielonym z fileta kurczaka wyprodukowanym przez Animex Kutno Sp. z o.o dla sieci Lidl oraz w sznyclach drobiowych dla Jeronimo Martins, właściciela sieci Biedronka. GIS potwierdza, że producent rozpoczął wycofywanie z rynku produkty, których spożycie grozi zatruciem.
Salmonella w mięsie. Które produkty wycofano z Lidla i Biedronki?
W których produktach znaleziono zanieczyszczenia mikrobiologiczne? Podajemy wszystkie szczegóły. Bakterie Salmonella z grupy O:9 zostały wykryte w 4 z 5 próbek:Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
CIEKAWOSTKA
Nazwa SALMONELLA pochodzi od nazwiska amerykańskiego weterynarza Daniela Elmera Salmona (1850-1914), który przyczynił się do odkrycia bakterii zidentyfikowanych podczas pomoru świń pod koniec XIX wieku.
Bakterie Salmonella wywołują zatrucia pokarmowe (salmonellozy) i dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które mogą być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, seniorów oraz osób z obniżoną odpornością, szczególnie narażonych na odwodnienie, do którego może dojść z powodu choroby.
Objawy zakażenia (tj. ból brzucha i głowy, biegunka, wymioty oraz podwyższona temperatura) mogą pojawić się po około 8 godz. od zjedzenia skażonego produktu (najczęściej po 18-24 godz.). Chorym w początkowej fazie może pomóc węgiel leczniczy, w dalszej kolejności można zastosować antybiotyki (na zalecenie lekarza) lub specjalistyczne leczenie.