
Oryginalna, koreańska kiszonka, w której zakochał się cały świat. Nie dość, że kimchi jest zwyczajnie przepyszne, to ma w sobie moc prozdrowotnych właściwości. Idealne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale też dla tych, który dbają o zdrowe jelita i chcą być długo młodzi i pełni sił. Sprawdź, jak zrobić je łatwo w domu!
Składniki na 2 duże słoiki (2-litrowe)
- 2 kapusty pekińskie
- 4 litry letniej wody do namoczenia kapusty
- 40 g soli
- średnie, słodkie jabłko np. Ligol
- 2 duże marchewki
- 1 duży pęczek szczypiorku
- 2 łyżki pasty paprykowej Gochujang
- 25 g obranego imbiru
- 1 mały korzeń kurkumy
- 6 ząbków czosnku
- 100 ml sosu rybnego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka octu
- 30 g mąki ryżowej (1 łyżka stołowa)
- 30 g brązowego cukru
- 500 ml wody do przygotowania pasty
