Jesienna aura i szalejący koronawirus czają się na naszą odporność. Jak uchronić się przed infekcją, nie wydając majątku na leki w aptece? Mamy przepis na jesień bez grypy i przeziębienia. Naturalne szoty to najlepsza tarcza obronna dla organizmu. Pokazujemy przepisy na 5 szotów wzmacniających odporność.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Jesień wjechała pełną parą, a Ty już zdążyłeś się przeziębić? Nic dziwnego. Okres jesienno-zimowy w Polsce potrafi złamać najmocniejszych zawodników. Deszcz, wiatr i ciągła zmiana temperatur daje się we znaki. Do tego wszystkiego dochodzi pandemia koronawirusa i strach przed zachorowaniem. Nie ma lekko, dlatego najwyższy czas zadbać o zdrowie i przetrwać ten trudny czas bez niespodziewanych perturbacji. W tym pomogą nam zdrowotne szoty, które łatwo przygotujemy w domu.
Szot na zdrowie
Oprócz środków higieny i ciepłego ubrania musimy pamiętać przede wszystkim o rozsądnej diecie. Dobroczynne witaminy i probiotyki zawarte w szotach na bazie owoców i warzyw naładują nas energią i sprawią, że żaden wirus czy bakterie nie będą nam straszne. Różnorodność właściwości składników szotów sprawi, że będziemy nie tylko zabezpieczeni przed niechcianymi infekcjami, ale poprawimy kondycję cery i układu pokarmowego.
Plusem naturalnych szotów jest to, że nie da się ich przedawkować, bo nie mają wysokich dawek syntetycznych witamin czy minerałów. Działa tu jednak zasada, która sprawdza się we wszystkim - co za dużo, to niezdrowo! Najlepiej pić szoty z rana na czczo albo wieczorem przed snem. Oczywiście w ciągu dnia też możecie je pić, natomiast spożywanie ich rano sprawi, że dobroczynne substancje dostaną się szybciej do krwiobiegu. To będzie Wasz ulubiony, poranny rytuał.
1. Złoto Maroka
Nazwa tego szota nie jest przypadkowa. Zawdzięcza ją pięknemu, jaskrawo-żółtemu kolorkowi kurkumy. To korzeń i przyprawa, którą stosuje się od wieków nie ze względu na walory smakowe, lecz na cenne właściwości prozdrowotne. Kurkuma, a właściwie zawarta w niej kurkumina działa jak naturalny antybiotyk, likwidując wszelkie stany zapalne. Co więcej, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Najświeższe badania dowiodły, że kurkuma jest słabo wchłanialna, dlatego należy spożywać się w towarzystwie piperyny zawartej w pieprzu. Wówczas biodostępność kurkumy wzrasta o aż 2000 proc.. Dodatek imbiru sprawi, że szot będzie prawdziwym antyseptykiem. To jak zdezynfekować się od środka!
Na wstępie załóż rękawiczki ochronne, ponieważ kurkuma intensywnie barwi i trudno ją domyć. Obierz zgrubiałe części korzeni kurkumy i imbiru. Zmiksuj je w blenderze z dodatkiem wody, żeby ułatwić mielenie. Wyciśnij cytryny. Rozpuść miód w letniej wodzie i dolej go do soku z cytryn, dosypując pieprz cayenne. Roztwór wymieszaj z papką z imbiru i kurkumy. Odstaw na godzinę, żeby substancje mogły się połączyć. Następnie dolej nie dużo wody, aby rozcieńczyć eliksir. Przelej go przez sitko do szklanej butelki albo słoika.
2. Czerwony Kwaśniak
To połączenie jest istną bombą witaminową. Sok z granata był uznawany kiedyś za nektar bogów. Znajdziemy w nim trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. To niezwykle istotne przy redukcji stanu zapalnego. Maliny dzięki dużej zawartości witaminy C i kwasu salicylowego pomagają w stanach przeziębienia i infekcji. Są doskonałym środkiem napotnym i likwidującym gorączkę. O właściwościach prozdrowotnych buraka można by mówić bez końca. To jedno z cenniejszych warzyw, jakie ofiarowała nam planeta. Buraki wzmacniają układ odpornościowy poprzez stymulowanie produkcji antyciał i białych krwinek.
Załóż rękawiczki. Umyj i obierz buraki. Wrzuć je do sokowirówki i wyciśnij (jeśli nie posiadasz sprzętu, kup już ugotowane buraki). Uzyskany sok wlej do blendera. Dodaj maliny i pestki granatu. Wlej szklankę wody. Zblenduj całość. Powstały sok przelej przez sitko do szklanej butelki lub słoika.
3. Zielony Parasol
Słyszeliście o diecie, dzięki której Adele schudła ponad 40 kg? No pewnie! Zawdzięcza to głównie koktajlom na bazie zielonych warzyw i roślin. Zielone warzywa i owoce mają niesamowity potencjał detoksykacyjny i ochronny. Świeża pietruszka i jarmuż mają 4-krotnie więcej witaminy C niż cytryna! To właśnie witamina C jest najważniejsza w czasie infekcji, bo uszczelnia śródbłonek, który jest barierą dla przybywających bakterii i wirusów. Kiwi jest prawdziwym antyoksydantem. Zawiera wit. C, wit. E i enzymy proteolityczne. Systematyczne spożycie kiwi może łagodzić objawy astmy i kaszlu.
Wyciśnij sok z cytryn i przelej do blendera. Obierz kiwi. Umyj pietruszkę i jarmuż. Składniki wrzuć do blendera i dolej 2 szklanki wody. Zmiksuj dokładnie, a następnie przelej przez sitko do szklanej butelki lub słoika.
4. Hello Yellow
Ananasy z pierwszej klasy! Pyszny, egzotyczny, słodko-kwaśny owoc, który kryje w sobie wielką moc. Zawiera bromelainę, która jest enzymem wzmagającym lub osłabiającym działanie antybiotyków i leków, dlatego należy uważać z ilością. Doskonale sprawdza się przy stanach zapalnych i infekcjach dróg oddechowych. Zmniejsza ilość wydzieliny oskrzelowej, redukując powracające stany zapalne zatok. Dojrzałe mango zawiera 3-krotnie więcej wit. C niż cytryny. Połączenie ananasa, mango i imbiru sprawi, że wytępisz wirusy, ale także fantastycznie oczyścisz język z bakterii.
Umyj i obierz ananasa, mango i imbir. Rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej wody. Włóż owoce i imbir do blendera, wlej wodę z miodem i dokładniej zmiksuj. Przelej owocowy eliksir przez sitko do szklanej butelki lub słoika.
5. Krwawa Marysia
Poczciwe pomidory są niedocenianą bombą witaminową. Są bogate w cenny likopen, który jest przeciwutleniaczem z grupy karotenoidów. Zawierają solidną dawkę wit. A i C oraz potas, który chroni układ krwionośny i blokuje przedostawanie się drobnoustrojów chorobotwórczych. Papryka ma bardzo podobne właściwości do pomidorów, natomiast zawiera więcej witaminy C. Seler naciowy ożywi smak eliksiru i wzbogaci eliksir w poliacetyleny, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Papryczka chilli, dzięki zawartej w niej kapsaicynie rozgrzewa błony śluzowe i rozszerza niewielkie naczynia krwionośne. Właśnie to pomaga oczyszczać drogi oddechowe ze śluzu przy katarze czy mokrym kaszlu.
Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki, żeby blender miał łatwiej. Przekrój papryczkę chilli i pozbądź się ziarenek ze środka. Obierz jeden, duży ząbek czosnku. Składniki włóż do blendera, dodaj większą szczyptę soli i wlej szklankę wody. Dobrze zblendowany eliksir przelej przez sitko do szklanej butelki albo słoika.
Wszystkie szoty możesz przygotować i wypić na świeżo, ale możesz też przechowywać je w lodówce do około 3 dni. Wystarczy pić codziennie kieliszek albo małą szklaneczkę, aby wspomóc nasz organizm w walce z niechcianą infekcją. Nawet przedszkolak może pić zdrowe eliksiry. To dobry patent, aby nauczyć dziecko nawyku spożywania dziennej dawki owoców i warzyw.