
Składa się z wyjątkowej mieszanki przypraw, które nadają daniu nieco pikantną głębię. Znajdziemy tam m.in. trawę cytrynową, chili, galangal, kmin i czosnek.
Jak zrobić zielone curry w kilku opcjach?
Do zielonego curry pasuje praktycznie wszystko. Możesz postawić na opcję, gdzie są same warzywa, ale może być też z tofu, krewetkami, wołowiną, wieprzowiną, indykiem czy kurczakiem. Według tradycyjnego tajskiego przepisu, curry powinno jeść się z ryżem np. jaśminowym, ale nic się nie stanie jak wybierzesz makaron ryżowy albo udon.SKŁADNIKI NA 2-3 PROCJE:
- 2 lub 3 łyżeczki (zależy czy lubisz bardziej ostre) zielonej pasty curry (KANOKWAN lub House of Asia)
- 1 duża lub dwie małe piersi z kurczaka
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 300 m bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- kilka liści kafiru (limonki)
- 1/2 średinej cukinii
- 5-7 posiekanych grubiej pieczarek
- garść kiełków fasoli mung
- 1 łyżeczka soku z limonki
- olej (kropla do smażenia)
- kilka liści świeżej kolendry (do podania)
- sezam czarny szczypta (do podania)
- 100 g ryżu ugotowanego (do podania)