Marzy Ci się zielone curry jak z Twojej ulubionej tajskiej knajpy, ale nie wiesz jak zrobić je samemu? To aromatyczne danie jest wbrew pozorom bardzo szybkie i łatwe do przyrządzenia. To zielone jest nieco bardziej ostre niż czerwone. Lubię w nim najbardziej to, że zachowuje wyjątkową słodycz warzyw. Będzie smakować wybornie w opcji wegańskiej albo z Twoim ulubionym rodzajem mięsa. Poczuj egzotyczne smaki Azji na talerzu!
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Kocham tajskie smaki i gdybym miała wybrać, którą azjatycką potrawę jadłabym do końca życia, to bez chwili zawahania wybrałabym nie żółte, czerwone lecz zielone curry.
Składa się z wyjątkowej mieszanki przypraw, które nadają daniu nieco pikantną głębię. Znajdziemy tam m.in. trawę cytrynową, chili, galangal, kmin i czosnek.
Teoretycznie można by ucierać samemu w domu taką pastę, ale jeśli nie masz na to ani siły ani czasu, to wybierz gotową opcję. Ja zawsze tak robię i wychodzi przepyszne. Mam dwie sprawdzone sklepowe warianty zielonej pasty curry, ale to zdradzę Ci później.
Jak zrobić zielone curry w kilku opcjach?
Do zielonego curry pasuje praktycznie wszystko. Możesz postawić na opcję, gdzie są same warzywa, ale może być też z tofu, krewetkami, wołowiną, wieprzowiną, indykiem czy kurczakiem. Według tradycyjnego tajskiego przepisu, curry powinno jeść się z ryżem np. jaśminowym, ale nic się nie stanie jak wybierzesz makaron ryżowy albo udon.
Ja postawiłam na zielone curry z kurczakiem i ryżem, ale Ty nie musisz się ograniczać i swobodnie możesz wybrać opcję wege.
SKŁADNIKI NA 2-3 PROCJE:
- 2 lub 3 łyżeczki (zależy czy lubisz bardziej ostre) zielonej pasty curry (KANOKWAN lub House of Asia)
- 1 duża lub dwie małe piersi z kurczaka
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 300 m bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- kilka liści kafiru (limonki)
- 1/2 średinej cukinii
- 5-7 posiekanych grubiej pieczarek
- garść kiełków fasoli mung
- 1 łyżeczka soku z limonki
- olej (kropla do smażenia)
- kilka liści świeżej kolendry (do podania)
- sezam czarny szczypta (do podania)
- 100 g ryżu ugotowanego (do podania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokroić na paski pierś z kurczaka. Do woka lub głębokiej, większej patelni wlać krople oleju i poczekać aż się rozgrzeje. Wrzucić mięso i podsmażyć przez minutę mieszając. Do mięsa na patelnię dodać pastę curry i mleko kokosowe, a następnie trzymać na ogniu przez około 3 minuty.
W międzyczasie do osolonej wody wstawić ryż i gotować, uważając żeby się nie przegotował. Potem na patelnię wlać bulion, dodać sos rybny, kurkumę, liście kafiru. Zwiększyć ogień zamieszkać i dodać umyte, pokrojone pieczarki, żółtą paprykę oraz cukinię. Gotować tak przez 3-4 minuty.
Na sam koniec jedzenie skropić sokiem z limonki. Podawać w miseczce z ugotowanym ryżem. Na wierzch dać kilka kiełków fasoli mung, posypać czarnym sezamem i posiekaną, świeżą kolendrą.