Robert Makłowicz zdradził, jak zrobić idealny staropolski żurek.
Robert Makłowicz zdradził, jak zrobić idealny staropolski żurek. Fot. Instagram/@robertmaklowicz_official

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Szukasz idealnego przepisu na prawdziwy staropolski żurek? Robert Makłowicz zdradził taki, z którego ta tradycyjna polska zupa zawsze wychodzi pyszna.

REKLAMA
Jaja, kiełbasa, chrzan, baba wielkanocna, żurek to pozycje, które od lat królują podczas wielkanocnego śniadania w wielu polskich domach. Tym razem, znany i lubiany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz podał swój najlepszy przepis na zakwas na żurek, który zdążycie zrobić jeszcze teraz przed świętami.
Wystarczy przygotować kilka podstawowych produktów.
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1-2 listki laurowe
  • Sól
  • 3 litry przegotowanej wody
  • kromka razowego chleba
  • Przygotowanie zakwasu na żurek:
    W misce zamieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, a następnie powoli wlewaj do nich przegotowaną wodę, cały czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz liść laurowy i tak przygotowaną mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni.

    Jak zrobić treściwy żur według Roberta Makłowicza?

    logo
    Do żurku według Roberta Makłowicza potrzebujemy kilku składników. Fot. YouTube/ Swetru
    Wywar gotujemy na żeberkach, kawałku wędzonej słoniny z liściem laurowym i zielem angielskim. Potem dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na patelni podsmażamy cebulkę, pieczarki i kiełbasę.
    Wszystko razem chwilę dusimy. Przyprawiamy pieprzem, świeżym czosnkiem i solą. Gdy ziemniaki są już miękkie do żurku dodajemy zakwas i wszystko z patelni. Całość gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
    Ostatnio w naTemat pisaliśmy o wyjątkowym przepisie na żurek, którym podzieliła się Anna Lewandowska. Trenerka robi go w nieco inny sposób, tak by zupa wyszła lżejsza. Dokładny przepis na fit żurek według "Lewej" znajdziecie TUTAJ.
    Czytaj także:
    logo