
Ten przepis na żurek jest inny niż wszystkie. Lewandowska zdradziła jak go zrobić, by był lżejszy
Wielkanoc tuż tuż, więc czas pomyśleć i zaplanować, jakie potrawy zagoszczą na rodzinnym stole. Żurek w wielu polskich domach to prawdziwy "must have" świątecznego śniadania. Jednak jak go zrobić, by był lżejszy i bardziej fit? Anna Lewandowska zdradziła swój wyjątkowy sposób.

Reklama.
Żona Roberta Lewandowskiego znana jest ze swoich dietetycznych jadłospisów. Na jej blogu "healthy plan by ann" nie brakuje ciekawych przepisów wielkanocnych. Tym razem zdradziła swoim fanom, jak zrobić żurek w lżejszej wersji.
Cały sekret tkwi w zmiksowanych warzywach, którymi można zastąpić mąkę. Czego potrzebujemy do zrobienia fit żurku według Anny Lewandowskiej?
Składniki (porcja dla 6 osób):
1,5 litra wody
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-4 ziarna ziela angielskiego
1/2 l zakwasu na żurek
1/2 kg białej kiełbasy
100 g boczku
1 łyżka majeranku
4-6 ziaren pieprzu
jogurt lub śmietanka roślinna
1. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa.
2. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie odcedź je.
3. Potem wlej zakwas na żurek i gotuj około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek.
4. Po tym czasie dodaj pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotuj przez kolejne pół godziny.
5. Zmiksuj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę (zamiast mąki). Kolejno dodaj jogurt/śmietankę roślinną i wymieszaj.
Ostatnio w naTemat pisaliśmy o tym, czym tak naprawdę różni się żurek od barszczu białego, skąd pochodzi nazwa żur i jak przepisy na te klasyczne dania wielkanocne zmieniały się na przestrzeni lat.
Ciekawostki dotyczące tych popularnych zup, które warto znać, znajdziesz TUTAJ.
Czytaj także:źródło: hpba.pl
Reklama.