Anna Lewandowska zdradziła swój sposób na lekki żurek.
Anna Lewandowska zdradziła swój sposób na lekki żurek. Fot. Instagram/@annalewandowskahpba
Reklama.
Żona Roberta Lewandowskiego znana jest ze swoich dietetycznych jadłospisów. Na jej blogu "healthy plan by ann" nie brakuje ciekawych przepisów wielkanocnych. Tym razem zdradziła swoim fanom, jak zrobić żurek w lżejszej wersji.
Cały sekret tkwi w zmiksowanych warzywach, którymi można zastąpić mąkę. Czego potrzebujemy do zrobienia fit żurku według Anny Lewandowskiej?
Składniki (porcja dla 6 osób):
  • 1,5 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 100 g boczku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4-6 ziaren pieprzu
  • jogurt lub śmietanka roślinna
  • Jak przygotować lekki żurek według Anny Lewandowskiej?

    1. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa.
    2. Gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Następnie odcedź je.
    3. Potem wlej zakwas na żurek i gotuj około pół godziny, dodając liść laurowy, majeranek, ziarna ziela angielskiego oraz posiekany czosnek.
    4. Po tym czasie dodaj pokrojony w cienkie plasterki boczek i gotuj przez kolejne pół godziny.
    5. Zmiksuj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę (zamiast mąki). Kolejno dodaj jogurt/śmietankę roślinną i wymieszaj.
    Ostatnio w naTemat pisaliśmy o tym, czym tak naprawdę różni się żurek od barszczu białego, skąd pochodzi nazwa żur i jak przepisy na te klasyczne dania wielkanocne zmieniały się na przestrzeni lat.
    Ciekawostki dotyczące tych popularnych zup, które warto znać, znajdziesz TUTAJ.
    Czytaj także:
    logo
    źródło: hpba.pl