Fenyloetyloamina, zwana "narkotykiem miłości", wydziela się wtedy, kiedy jesteśmy zakochani. Jednym z produktów spożywczych, w których można ją znaleźć, jest... czekolada. Z okazji Dnia Czekolady, który przypada 12 kwietnia, przypominamy przepis na obłędnie pyszne ciasto, za którym przepada "kulinarna bogini" Nigella Lawson.
Jeśli szukasz rozgrzeszenia, by po wielkanocnym obżarstwie po raz kolejny pozwolić sobie na słodką rozpustę, to dziś jest ku temu doskonała okazja. 12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.
Dzień Czekolady: 12 kwietnia 2021
To jedna z wielu dat, bo na świecie świętuje się jeszcze m.in. Dzień Gorzkiej Czekolady (7 lipca) i Międzynarodowy Dzień Czekolady (13 września). Amerykanie mają swój Narodowy Dzień Czekolady 28 października, a w niektórych krajach w Afryce święto tej słodkiej przekąski świętuje się tego samego dnia, co Walentynki, 14 lutego.
Miłość i czekolada od zawsze idą w parze, bo pod względem biochemicznym łączy je fenyloetyoamina, która wyzwala w nas uczucie euforii. Choć ta, którą zawdzięczamy czekoladzie, rozkłada się dużo szybciej niż u zakochanych, to i tak całkiem skutecznie poprawia nam nastrój, mimo że trwa to tylko chwilę.
Z okazji Dnia Czekolady warto wypróbować błyskawiczny sposób na zrobienie ciasta, które poleca jedna z najbardziej rozpoznawalnych kulinarnych gwiazd na świecie.
61-letnia Nigella Lawson nigdy nie kryła, że nieco staromodny przepis na jej ulubioną czekoladową przekąskę, nie ma sobie równych, a w jej rodzinie ten deser od zawsze zaliczany był do najsmaczniejszych.
Oto banalnie prosta receptura, która ogranicza się prawie tylko do... zmieszania wszystkich składników i ustawienia piekarnika. Reszta to niemal wyłączna rozkosz — taka jak i podczas jedzenia tego słodkiego smakołyku.
Przepis na ulubione ciasto czekoladowe Nigelli Lawson
Składniki na ciasto (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej):
mąka pszenna (200 g)
cukier (200 g)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
soda oczyszczona (pół łyżeczki)
kakao (40 g)
masło (175 g)
jajka (2 duże)
wanilia do smaku (płynny ekstrakt lub ziarna)
śmietana (kwaśna, 18 proc. 150 ml)
2 tortownice wyłożone papierem do pieczenia (o średnicy około 20 cm)
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski (lub malaksera) i miksujemy na gładką, bardzo gęstą masę bez grudek.
Powstałą w ten sposób masę dzielimy na 2 części i przekładamy na 2 tortownice. Po wyrównaniu wierzchu wkładamy blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i pieczemy przez około 25-30 minut (wystarczy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie przywiera).
Składniki na krem czekoladowy:
masło (75 g)
gorzka czekolada (175 g)
cukier puder (300 g)
syrop klonowy / miód (1 łyżka do smaku)
śmietana (125 ml, kwaśna, 18 proc. tłuszczu)
wanilia (1 łyżeczka ekstraktu / aromatu lub odrobina prawdziwych ziaren)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, odrobiną miodu lub innego słodkiego dodatku. Dodajemy śmietanę i wanilię, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu przesiewamy cukier puder i dodajemy go do pozostałych składników kremu. Jeśli masa jest zbyt gęsta, warto dodać łyżkę wrzącej wody (składniki powinny mieć taką konsystencję, która nie spływa z ciasta).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przekładamy jedną część na tortownicę i rozsmarowujemy na niej około jednej trzeciej naszego kremu czekoladowego (należy zostawić około 2-centymetrowy odstęp od brzegów, by krem nie wypłynął).
Następnie przykrywamy wierzch drugim kawałkiem ciasta i znów rozsmarowujemy na niej około jednej trzeciej kremu. Pozostałą część rozprowadzamy po bokach formując czekoladowy tort, który możemy dodatkowo ozdobić lub pozostawić bez niczego. Voila! Oto najlepsze ciasto czekoladowe według Nigelli Lawson.