
19 kwietnia obchodzimy Dzień Czosnku. Aromatyczne warzywo nie tylko podkręci niejedno danie, ale jest też bardzo zdrowe. Przeczytajcie o czosnku – naturalnym antybiotyku bogatym w antyoksydanty. Podpowiadamy kilka klasycznych dań na bazie czosnku, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
REKLAMA
Wartości odżywcze czosnku
Czosnek, pomimo że przez wielu kojarzony jedynie z nieprzyjemnym zapachem, to warzywo bardzo bogate w wartości odżywcze. Ma przede wszystkim działanie antywirusowe i antyzapalne, co czyni go naturalnym antybiotykiem. Oprócz tego jest bogaty w antyoksydanty, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Wpływa też na wzrost wytrzymałości i poprawia libido.Pomysły na przepisy z czosnkiem
Dzięki znajdującym się w czosnku olejkom eterycznym warzywo podkręci smak wielu potraw. Czasem wystarczy jako dodatek, żeby zmienić smak ogranego posiłku.Najprostsze pomysły na czosnek
W ten sposób można np. urozmaicić smak masła czy oliwy. Pokrojony lub zmiażdzony ząbek czosnku wystarczy wystarczy wymieszać z miękkim masłem i doprawić lekko solą, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe.
Podobnie można zrobić, aby uzyskać oliwę czosnkową. Dodany do oliwy posiekany czosnek nada jej więcej smaku i aromatu. Najlepiej będzie jednak smakował po pewnym czasie, kiedy smak się "przegryzie".
Aglio olio, czyli najprostszy i najlepszy makaron
Ten przepis wymaga wyjątkowo małej ilości składników. Sprawdzi się, kiedy okaże się, że w spiżarce prawie nic nie ma. Wystarczy tylko oliwa, czosnek i makaron, aby wyczarować pyszny i szybki obiad.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Uwaga – nie dawajmy zbyt wysokiego ognia, bo czosnek łatwo się przypali. Dodajemy czosnek i papryczkę i mieszamy przez około minutę. Czosnek nie powinien zbrązowieć.
Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i pietruszkę. Gotowe danie można posypać parmezanem i doprawić pieprzem.
Pieczony czosnek, czyli aioli
Ten sos z pieczonego czosnku był prawdziwym hitem kilka sezonów temu. To pyszny dodatek do chleba lub tak zwanego "finger food", który nie wymaga dużego nakładu pracy.
Po tym czasie wyciągamy czosnek z piekarnika, obieramy z łupin. Rozgniatamy czosnek widelcem i mieszamy z majonezem. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz, sól i sok z cytryny.
Smacznego!
