Oto pomysły na przepisy z wykorzystaniem czosnku. To aromatyczne warzywo ma wiele wartości odżywczych.
Oto pomysły na przepisy z wykorzystaniem czosnku. To aromatyczne warzywo ma wiele wartości odżywczych. Fot. Youjeen Cho / Unsplash

19 kwietnia obchodzimy Dzień Czosnku. Aromatyczne warzywo nie tylko podkręci niejedno danie, ale jest też bardzo zdrowe. Przeczytajcie o czosnku – naturalnym antybiotyku bogatym w antyoksydanty. Podpowiadamy kilka klasycznych dań na bazie czosnku, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

REKLAMA

Wartości odżywcze czosnku

Czosnek, pomimo że przez wielu kojarzony jedynie z nieprzyjemnym zapachem, to warzywo bardzo bogate w wartości odżywcze. Ma przede wszystkim działanie antywirusowe i antyzapalne, co czyni go naturalnym antybiotykiem. Oprócz tego jest bogaty w antyoksydanty, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, a także poziom cukru we krwi. Wpływa też na wzrost wytrzymałości i poprawia libido.
Czytaj także:

Pomysły na przepisy z czosnkiem

Dzięki znajdującym się w czosnku olejkom eterycznym warzywo podkręci smak wielu potraw. Czasem wystarczy jako dodatek, żeby zmienić smak ogranego posiłku.
Najprostsze pomysły na czosnek
W ten sposób można np. urozmaicić smak masła czy oliwy. Pokrojony lub zmiażdzony ząbek czosnku wystarczy wystarczy wymieszać z miękkim masłem i doprawić lekko solą, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe.
Podobnie można zrobić, aby uzyskać oliwę czosnkową. Dodany do oliwy posiekany czosnek nada jej więcej smaku i aromatu. Najlepiej będzie jednak smakował po pewnym czasie, kiedy smak się "przegryzie".
Aglio olio, czyli najprostszy i najlepszy makaron
Ten przepis wymaga wyjątkowo małej ilości składników. Sprawdzi się, kiedy okaże się, że w spiżarce prawie nic nie ma. Wystarczy tylko oliwa, czosnek i makaron, aby wyczarować pyszny i szybki obiad.
logo
Aglio olio e peperoncino to prosty sposób na makaron. Fot. Baiq Daling / Unsplash
  • makaron
  • pół lub cała główka czosnku
  • 1 lub dwie ostre papryczki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • parmezan, ser do posypania lub płatki drożdżowe (opcjonalnie)
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czosnek kroimy na małe kawałki – warto zrobić to nożem, a nie za pomocą wyciskarki, ponieważ będzie miał wtedy więcej aromatu. Z papryczki pozbywamy się pestek – można kilka zostawić, jeśli ktoś lubi bardziej "na ostro" – i kroimy na drobne kawałki. Pietruszkę szatkujemy.
    Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę. Uwaga – nie dawajmy zbyt wysokiego ognia, bo czosnek łatwo się przypali. Dodajemy czosnek i papryczkę i mieszamy przez około minutę. Czosnek nie powinien zbrązowieć.
    Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i pietruszkę. Gotowe danie można posypać parmezanem i doprawić pieprzem.
    Pieczony czosnek, czyli aioli
    Ten sos z pieczonego czosnku był prawdziwym hitem kilka sezonów temu. To pyszny dodatek do chleba lub tak zwanego "finger food", który nie wymaga dużego nakładu pracy.
    logo
    Przepis na aioli jest łatwy i szybki. Fot. Maggie Jaszowska / Unsplash
  • cała główka czosnku
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 150 ml majonezu
  • sok wyciśnięty z ćwiartki lub połowy cytryny
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Celsjusza. Główkę czosnku posypujemy solą, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika na ok. godzinę lub do momentu, kiedy główka będzie naprawdę miękka.
    Po tym czasie wyciągamy czosnek z piekarnika, obieramy z łupin. Rozgniatamy czosnek widelcem i mieszamy z majonezem. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz, sól i sok z cytryny.
    Smacznego!
    logo