Ser halloumi to cypryjskie dobrodziejstwo, które na całe szczęście jest łatwo dostępne na polskich, sklepowych półkach. W smaku przypomina naszego oscypka lecz nie jest wędzony. Oryginalny produkt z Cypru jest wprost genialny na grilla, ale sprawdzi się równie dobrze w piekarniku czy na patelni. Oto 3 łatwe przepisy z halloumi, które sprawią, że Twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Ser halloumi to tradycyjny cypryjski produkt, który wytwarza się z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Posiada intensywny, słony smak, a Cypryjczycy najchętniej podają go z listkiem świeżej mięty.
Jest objęty Chronioną Nazwą Produktu oraz Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.
Można go łatwo pokroić. Jego specyficzną właściwością jest to, że nie topi się w wysokich temperaturach. Poza tym, nie rozpada ani nie kruszy się.
Ser halloumi jest cennym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, D, E, K, a także składników mineralnych (fosforu, magnezu, sodu, wapnia).
Ser halloumi to absolutnie genialny cypryjski produkt, który rozkochał w sobie pasjonatów kuchni i smakoszy na całym świecie. To doskonała alternatywa dla wegetarian, którzy są znudzeni hummusem czy falafelem.
Najlepiej podawać go jako dodatek do dań typu burgery, tortille czy sałatki. Sprawdzi się też doskonale sam na surowo lub grillowany w towarzystwie świeżych warzyw czy owoców w formie lekkiej przystawki. Będzie dobrze współgrał z białym półwytrawnym lub półsłodkim winem.
1. Burger z serem halloumi
Burger z halloumi to niebo w gębie. To świetna opcja dla wegetarian, ale także dla tych, którzy szukają szybkiego pomysłu na obiad lub alternatywy na grilla. Przygotowanie jest super proste i zajmie Ci maksymalnie 15 minut.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 bułki burgerowe
- 1/2 kostki sera halloumi
- garść roszponki lub sałaty
- 1/2 cebuli czerwonej
- garść posiekanej papryczki jalapeño
- kilka plastrów świeżej cukini
- keczonez (mix majonezu i keczupu)
- 1 ząbek czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser halloumi i cukinię pokrój w plastry, a następnie wrzuć je na lekko rozgrzany grill elektryczny lub patelnię z kilkoma kroplami oliwy. Smaż aż nabiorą rumianego kolorytu i chrupiącej tekstury. W tym czasie na drugiej patelni podgrzej na małym ogniu bułki burgerowe.
Posiekaj ostrą papryczkę i czerwoną cebulę, a sałatę lub roszponkę poszarp. W małej miseczce wymieszaj łyżkę ulubionego majonezu i keczupy i wyciśnij przez praskę jeden ząbek czosnku.
Na podgrzanych połówkach podgrzanej bułki rozsmaruj keczonez, daj sałatkę, troszkę jalapeño i cebuli czerwonej, a na samą górę zgrillownany halloumi i cukinię. Złącz połówki burgera i delektuj się genialnym połączeniem smaków.
2. Pieczony ser halloumi z dipem jogurtowym
Jeśli masz ochotę wypróbować halloumi z piekarnika, to koniecznie zacznij od tego przepisu. Ser z pikantnymi przyprawami doskonale połączy się z sosem z jogurtu greckiego ze świeżą miętą. Dodatek pestek granatu otworzy nowy wymiar smaku. Kwaskowata słodycz owocu będzie fantastycznie łączyć się ze słonawym halloumi.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ser halloumi pokrój w plastry, a potem w słupki i obtaczamy w mieszance przypraw. Weź naczynie żaroodporne albo blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop delikatnie oliwą. Ułóż plastry halloumi i piecz go przez około 5 minut, a potem przewróć na drugą stronę i daj mu 3-4 minuty.
Zrób dip z jogurtu greckiego. Ukrój połowę świeżego ogórka i umyj go dokładnie. Wydrąż nasiona, a następnie posiekaj bardzo drobno ogórka. Do miseczki daj dwie łyżki jogurtu greckiego, ogórka i szczyptę pieprzu czarnego. Posiekaj parę listków świeżej mięty, dodaj je i wymieszaj sos.
Pieczony ser halloumi podawaj na ciepło ze świeżym chlebem lub pitą w towarzystwie pestek granatu i dipu.
3. Tortilla z serem halloumi
Kolejna opcja, która sprawdzi się genialnie jako szybki patent na lunch, obiad albo kolację. Słonawy halloumi będzie idealnie komponował się z grillowanym bakłażanem, pieczarkami i ajvarem. Pamiętaj, żeby nie solić warzyw, bo ser jest wystarczająco wyrazisty.
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 tortille pszenne lub pełnoziarniste
- 1/2 kostki sera halloumi
- rukola
- kilka pieczarek
- 1/2 małego bakłażana
- 2 łyżki ajvaru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser halloumi, bakłażana i pieczarki pokrój w plastry i wrzuć je na rozgrzany grill albo patelnię. Smaż aż nabiorą rumianego kolorytu. Rozłóż dwie tortille i wysmaruj każdą z nich łyżką ajvaru i posyp garścią rukoli. Na wierzch dodaj grillowany ser i warzywa. Zwiń tortillę i wrzuć ją do podgrzania na 2-3 minuty.