Boowl food to nowy trend, który pozwoli wykorzystać nagromadzone w lodówce jedzenie.
Boowl food to nowy trend, który pozwoli wykorzystać nagromadzone w lodówce jedzenie. Fot. Louis Hansel / Unsplash.com

Internet opanował nowy trend na jedzenie. To Bowl Food, czyli miska, do której można wrzucić wszystkie składniki, które zalegają w lodówce. Ma być szybko, zdrowo i pożywnie. I niezobowiązująco. Z tak przygotowanym posiłkiem można wygodnie usiąść na kanapie.

REKLAMA
"Bowl food" z założenia jest prosty w przygotowaniu, a do przepisu można użyć sezonowych warzyw i owoców. Świetnie również sprawdzi się wszystko to, co zostawiliśmy w lodówce i do tej pory nie wiedzieliśmy, jak wykorzystać. Chodzi o połączenie ulubionych składników bez spędzenia wielu godzin nad kuchenką.
W przygotowaniu "bowl food" nie ma żadnej większej filozofii. Jedyne czego tak naprawdę nam potrzeba to... miska. Jedzenie w misce smakuje lepiej i jest po prostu wygodniejsze. Można z nim wygodnie rozsiąść się na kanapie i zajadać.

Na słono

Bowl food na słono sprawdzi się idealnie, jeśli jesteśmy zbyt leniwi, żeby przygotować skomplikowany obiad. Wystarczy zebrać porcję ulubionych warzyw, zagotować w wodzie i wrzucić do miski. Można też zdecydować się na zdrowszą wersję bez gotowania. Surowe warzywa wystarczy obrać i pokroić. Całość można przyprawić ulubionymi sosami czy np. sezamem lub czarnuszką.
logo
Do miski można wrzucić to, co akurat mamy pod ręką. Fot. Daria Shevtsova / Pexels
Przepis na bowla z tofu i warzywami:
  • ryż
  • tofu
  • olej kokosowy
  • czerwona i zielona papryka
  • papryczka chilli
  • sos sojowy
  • szczypiorek
  • sezam lub inne nasiona do posypania
  • Ryż należy ugotować w osolonej wodzie. Tofu skropić sosem sojowym. Zieloną i czerwoną paprykę pokroić i posolić. Usunąć nasionka z papryczki chilli – można zostawić trochę, jeśli lubimy ostry smak – i pokroić na drobne kawałki. Pokroić drobno szczypiorek.
    Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić tofu, papryki i papryczkę chilli. Obsmażyć. Tofu powinno być lekko złociste, a papryka zmięknąć.
    Do miski przełożyć ugotowany ryż, warzywa i tofu. Posypać szczypiorkiem i sezamem. Można delikatnie skropić sosem sojowym.

    Na słodko

    Bowl na słodko może po prostu okazać się pokrojonymi i zmieszanymi owocami, owsianką z dodatkiem orzechów lub czymkolwiek innym, co wpadnie nam w ręce, a nada się na słodki posiłek.
    logo
    Słodka miska z jedzeniem to idealne rozwiązanie na śniadanie. Fot. Taryn Elliott / Pexels
    Pomysł na słodkiego bowla to inspiracja na śniadanie. Podane składniki można stosować zamiennie z innymi. Płatki owsiane można wymienić na kaszę jaglaną, a owoce dobrać według własnych upodobań.
    Przepis na śniadaniowego bowla:
  • płatki owsiane
  • cynamon
  • owoce: banan, jabłko, maliny lub to, co mamy pod ręką
  • orzechy: włoskie, migdały, nerkowce
  • mleko kokosowe (lub inne roślinne)
  • łyżka masła orzechowego
  • Płatki owsiane wystarczy zagotować z wodą lub mlekiem kokosowym ze szczyptą cynamonu. Zdjąć z ognia. Następnie wrzucić ulubione owoce i dosypać pokrojonych orzechów. Do miski można dodać łyżkę masła orzechowego.
    Smacznego!
    Czytaj także:
    logo