Internet opanował nowy trend na jedzenie. To Bowl Food, czyli miska, do której można wrzucić wszystkie składniki, które zalegają w lodówce. Ma być szybko, zdrowo i pożywnie. I niezobowiązująco. Z tak przygotowanym posiłkiem można wygodnie usiąść na kanapie.
"Bowl food" z założenia jest prosty w przygotowaniu, a do przepisu można użyć sezonowych warzyw i owoców. Świetnie również sprawdzi się wszystko to, co zostawiliśmy w lodówce i do tej pory nie wiedzieliśmy, jak wykorzystać. Chodzi o połączenie ulubionych składników bez spędzenia wielu godzin nad kuchenką.
W przygotowaniu "bowl food" nie ma żadnej większej filozofii. Jedyne czego tak naprawdę nam potrzeba to... miska. Jedzenie w misce smakuje lepiej i jest po prostu wygodniejsze. Można z nim wygodnie rozsiąść się na kanapie i zajadać.
Na słono
Bowl food na słono sprawdzi się idealnie, jeśli jesteśmy zbyt leniwi, żeby przygotować skomplikowany obiad. Wystarczy zebrać porcję ulubionych warzyw, zagotować w wodzie i wrzucić do miski. Można też zdecydować się na zdrowszą wersję bez gotowania. Surowe warzywa wystarczy obrać i pokroić. Całość można przyprawić ulubionymi sosami czy np. sezamem lub czarnuszką.
Przepis na bowla z tofu i warzywami:
ryż
tofu
olej kokosowy
czerwona i zielona papryka
papryczka chilli
sos sojowy
szczypiorek
sezam lub inne nasiona do posypania
Ryż należy ugotować w osolonej wodzie. Tofu skropić sosem sojowym. Zieloną i czerwoną paprykę pokroić i posolić. Usunąć nasionka z papryczki chilli – można zostawić trochę, jeśli lubimy ostry smak – i pokroić na drobne kawałki. Pokroić drobno szczypiorek.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić tofu, papryki i papryczkę chilli. Obsmażyć. Tofu powinno być lekko złociste, a papryka zmięknąć.
Do miski przełożyć ugotowany ryż, warzywa i tofu. Posypać szczypiorkiem i sezamem. Można delikatnie skropić sosem sojowym.
Na słodko
Bowl na słodko może po prostu okazać się pokrojonymi i zmieszanymi owocami, owsianką z dodatkiem orzechów lub czymkolwiek innym, co wpadnie nam w ręce, a nada się na słodki posiłek.
Pomysł na słodkiego bowla to inspiracja na śniadanie. Podane składniki można stosować zamiennie z innymi. Płatki owsiane można wymienić na kaszę jaglaną, a owoce dobrać według własnych upodobań.
Przepis na śniadaniowego bowla:
płatki owsiane
cynamon
owoce: banan, jabłko, maliny lub to, co mamy pod ręką
orzechy: włoskie, migdały, nerkowce
mleko kokosowe (lub inne roślinne)
łyżka masła orzechowego
Płatki owsiane wystarczy zagotować z wodą lub mlekiem kokosowym ze szczyptą cynamonu. Zdjąć z ognia. Następnie wrzucić ulubione owoce i dosypać pokrojonych orzechów. Do miski można dodać łyżkę masła orzechowego.