Co pić zamiast kawy? Chai, matcha, herbata z mlekiem.
Co pić zamiast kawy? Chai, matcha, herbata z mlekiem. Fot. Jeff Finley / Unsplash
Reklama.

Japońska zielona herbata, czyli matcha

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, którą w Japonii używa się w ceremonii picia cha-no-yu. Jest też popularnym dodatkiem do jedzenia. Tak naprawdę matcha wywodzi się jednak z Chin i dotarła do Japonii za pośrednictwem buddyjskich mnichów.
logo
Matchę charakteryzuje intensywny zielony kolor. Fot. Alice Pasqual / Unsplash
Do Europy matcha zawitała już jakiś czas temu, ale od niedawna stała się naprawdę trendy. Sproszkowana zielona herbata jest dodawana do prawie wszystkiego. Klasycznie serwowana jest w postaci nieco gęstszego napoju, ale dostępne są też lody z matchy, ciastka czy makaron z jej dodatkiem. Ma jednak specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać.
Właściwości matchy są niezliczone. Herbata przede wszystkim jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspomaga też koncentrację, wzmacnia wytrzymałość i pomaga spalić zbędne kalorie.

Chai, czyli herbata z mlekiem

Chai, a właściwie masala chai to napój wywodzący się z Indii. Pierwotnie przygotowywało się go z łyżeczki czarnej herbaty gotującej się w ciepłym mleku z dodatkiem lasek cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, goździków i pieprzu.
logo
Chai wywodzi się z Azji i jest bardzo aromatycznym napojem. Fot. Klara Arsenik / Unsplash
Po tym, jak chai zyskała na popularności, można ją kupić w postaci instant. Gotowe torebki do herbaty lub proszek są częstym rozwiązaniem w kawiarniach, gdzie serwowane jest "chai latte".
Chai ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające i relaksujące. Wspomaga również trawienie i może zmniejszać ryzyko chorób serca. Może być również ukojeniem na różne dolegliwości hormonalne jak menopauza czy PMS.

Czy yerba pobudza?

Yerba mate pochodzi ze zgoła innego regionu świata, niż wszystkie dotychczas opisane specyfiki. Chimarrão, jak inaczej nazywany jest napój, uprawiany jest głównie w Ameryce Południowej, ale też w niektórych regionach Bliskiego Wschodu.
logo
Yerba robiona jest z ostrokrzewu paragwajskiego. Fot. Jorge Zapata / Unsplash
Tradycyjna yerba serwowana jest w naczyniach z tykwy zwanych "metero". Z liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego wykonuje się susz, który następnie wsypuje się do naczynka i zalewa gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Rytuał zaparzania yerby jest dość skomplikowany, a liści nie należy zalewać od razu dużą ilością wody.
Yerba w przeciwieństwie do kawy ma śladowe ilości kofeiny, ale mimo to pobudza. Wspomaga również koncentrację, łagodzi uczucie głodu i poprawia przemianę materii.
Czytaj także:
logo