Kiedy kolejna kawa zaczyna brzmieć już nudno, warto sięgnąć po coś innego. Te napoje stały się ostatnio bardzo modne. Nie każdy jednak wie, że pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Mniejsza zawartość kofeiny i lecznicze właściwości to jedne z ich wielu atutów. Egzotyczne napary niosą ze sobą same korzyści.
Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, którą w Japonii używa się w ceremonii picia cha-no-yu. Jest też popularnym dodatkiem do jedzenia. Tak naprawdę matcha wywodzi się jednak z Chin i dotarła do Japonii za pośrednictwem buddyjskich mnichów.
Do Europy matcha zawitała już jakiś czas temu, ale od niedawna stała się naprawdę trendy. Sproszkowana zielona herbata jest dodawana do prawie wszystkiego. Klasycznie serwowana jest w postaci nieco gęstszego napoju, ale dostępne są też lody z matchy, ciastka czy makaron z jej dodatkiem. Ma jednak specyficzny smak, który nie każdemu może odpowiadać.
Właściwości matchy są niezliczone. Herbata przede wszystkim jest bogata w antyoksydanty, dzięki czemu działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspomaga też koncentrację, wzmacnia wytrzymałość i pomaga spalić zbędne kalorie.
Chai, czyli herbata z mlekiem
Chai, a właściwie masala chai to napój wywodzący się z Indii. Pierwotnie przygotowywało się go z łyżeczki czarnej herbaty gotującej się w ciepłym mleku z dodatkiem lasek cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, goździków i pieprzu.
Po tym, jak chai zyskała na popularności, można ją kupić w postaci instant. Gotowe torebki do herbaty lub proszek są częstym rozwiązaniem w kawiarniach, gdzie serwowane jest "chai latte".
Chai ma przede wszystkim właściwości rozgrzewające i relaksujące. Wspomaga również trawienie i może zmniejszać ryzyko chorób serca. Może być również ukojeniem na różne dolegliwości hormonalne jak menopauza czy PMS.
Czy yerba pobudza?
Yerba mate pochodzi ze zgoła innego regionu świata, niż wszystkie dotychczas opisane specyfiki. Chimarrão, jak inaczej nazywany jest napój, uprawiany jest głównie w Ameryce Południowej, ale też w niektórych regionach Bliskiego Wschodu.
Tradycyjna yerba serwowana jest w naczyniach z tykwy zwanych "metero". Z liści i łodyżek ostrokrzewu paragwajskiego wykonuje się susz, który następnie wsypuje się do naczynka i zalewa gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Rytuał zaparzania yerby jest dość skomplikowany, a liści nie należy zalewać od razu dużą ilością wody.
Yerba w przeciwieństwie do kawy ma śladowe ilości kofeiny, ale mimo to pobudza. Wspomaga również koncentrację, łagodzi uczucie głodu i poprawia przemianę materii.