Wirusolog dr Eddie Holmes z Uniwersytetu w Sydney ocenił, że służby sanitarne w Wuhanie wiedziały, iż tamtejszy targ stanowił zagrożenie pandemią na co najmniej pięć lat przed pojawieniem się tego, co znamy jako COVID-19.
Brytyjsko-australijski wirusolog w rozmowie z "The Telegraph" podkreślił, że Chińczycy byli świadomi zbliżającego się zagrożenia. – Chińskie władze sanitarne wiedział, że targ Huanan w Wuhan stanowi zagrożenie epidemiczne, jeszcze przed wybuchem pandemii koronawirusa – mówił dr Holmes.
Eddie Holmes w 2014 roku podczas wizyty w Chinach miał okazję odwiedzić mokry targ w Wuhanie, gdzie został zabrany przez członków tamtejszego Centrum Kontroli Chorób.
– Centrum Kontroli Chorób zabrało nas na ten targ, ponieważ rozmawialiśmy, gdzie może pojawić się choroba. Byłem na kilku z tych rynków i czułem się tam jak w inkubatorze chorób. Spodziewałem się, że tam może się coś takiego pojawić – uważa naukowiec.
Przypomnijmy, że pierwsze przypadki COVID-19 wykryto u osób, które pracowały na targu Huanan. Targ został zamknięty 1 stycznia 2020 roku. Niektórzy eksperci są zdania, że miejsce to miało kluczową rolę w początkowym rozprzestrzenianiu się wirusa.