
Co to jest hummus?
Nazwa "hummus" pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Ta potrawa to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw. To doskonała pozycja zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i bezglutenowej czy bezlaktozowej.Skąd wziął się hummus?
Jest ważnym składnikiem kuchni libańskiej czy arabskiej. Jednak trudno ustalić, kto tak naprawdę stworzył hummus. Według legendy został wymyślony przez sułtana Egiptu Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.Jakie wartości odżywcze ma hummus?
Ciecierzyca to źródło białka, błonnika i składników mineralnych, dlatego hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy. Mogą go również spożywać diabetycy, bo ma niski indeks glikemiczny. Ponadto pasta ta zawiera dużo:Przepis na hummus
Składniki na hummus:
Przygotowanie hummusu:
1. Ugotuj ciecierzycę.Najlepiej dzień wcześniej zalać ciecierzycę zimną wodą. Należy jednak pamiętać, by nie moczyć jej dłużej niż 12 godzin, ponieważ może zacząć fermentować. Następnie wodę z moczenia wylej, a cieciorkę przepłucz i umieść w garnku.
Kolejno należy umieścić wszystkie składniki w miseczce (tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek, kmin, sól oraz pieprz) i dokładnie zblendować. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, warto dolać odrobinę wody. I domowy hummus gotowy.