Międzynarodowy Dzień Hummusu obchodzimy 13 maja. Ta łatwa, a zarazem wyjątkowa w smaku pasta z ciecierzycy podbiła żołądki osób z całego świata. Idealnie sprawdzi się do smarowania lub jako dodatek do przekąsek. Jak przygotować najlepszy hummus? Oto sprawdzony i szybki przepis.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Co to jest hummus?
Nazwa "hummus" pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Ta potrawa to nic innego jak pasta z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw. To doskonała pozycja zarówno w diecie wegetariańskiej, jak i bezglutenowej czy bezlaktozowej.
Skąd wziął się hummus?
Jest ważnym składnikiem kuchni libańskiej czy arabskiej. Jednak trudno ustalić, kto tak naprawdę stworzył hummus. Według legendy został wymyślony przez sułtana Egiptu Saladyna w czasach wypraw krzyżowych.
Istnieją również wzmianki o tym, że był on spożywany już w starożytnym Rzymie czy Palestynie, a nawet w Mezopotamii. Co więcej, o miano twórców zaciekle walczą też Izraelczycy i Libańczycy. Swoją wersję hummusu ("fava") mają także Grecy. Tam wykorzystuje się do niego łuskany groch, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę i cytrynę.
Jakie wartości odżywcze ma hummus?
Ciecierzyca to źródło białka, błonnika i składników mineralnych, dlatego hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy. Mogą go również spożywać diabetycy, bo ma niski indeks glikemiczny. Ponadto pasta ta zawiera dużo:
witaminy B6
żelaza
magnezu
kwasu foliowego
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3
Przepis na hummus
Choć w wielu sklepach możemy dziś bez problemu znaleźć pastę z ciecierzycy to z pewnością najzdrowsza i najsmaczniejsza będzie ta przygotowana własnoręcznie w domu. Z pomocą przychodzi nasz najlepszy przepis na hummus.
Składniki na hummus:
50 g ugotowanej ciecierzycy (lub opłukanej ciecierzycy z puszki)
3 łyżki tahini (czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu)
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki kminu
sól
pieprz
Przygotowanie hummusu:
1. Ugotuj ciecierzycę.
Najlepiej dzień wcześniej zalać ciecierzycę zimną wodą. Należy jednak pamiętać, by nie moczyć jej dłużej niż 12 godzin, ponieważ może zacząć fermentować. Następnie wodę z moczenia wylej, a cieciorkę przepłucz i umieść w garnku.
Potem dolej czystą i wszystko razem zagotuj. Zmniejsz moc do takiej, by całość tylko lekko mrugała i gotuj pod przykryciem aż ciecierzyca zmięknie. Gdy na wierzchu zbierze się piana, zbierz ją sitkiem. Miękką ciecierzycę odcedź na sitku i odłóż do przestudzenia. Możesz użyć też gotowej ciecierzycy z puszki lub ze słoika.
2. Zblenduj z resztą składników.
Kolejno należy umieścić wszystkie składniki w miseczce (tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwa z oliwek, kmin, sól oraz pieprz) i dokładnie zblendować. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, warto dolać odrobinę wody. I domowy hummus gotowy.
Choć oryginalny przepis jest oparty głównie na ciecierzycy to z powodzeniem można go przyrządzić dodając: pieczonego batata, marchewkę, paprykę, pietruszkę, buraka, rzodkiewkę, cebulę czy szpinak.
Rekord Guinnessa – największy hummus
Największą w historii porcję hummusu, pobijając tym samym rekord Guinnessa, przygotowywało aż 300 kucharzy we wsi al-Fanar w Libanie (2010 r.). Ważył on 10 452 kg. To ponad dwa razy więcej od poprzedniej rekordowej porcji, którą przygotowali Izraelczycy.