Beza
Najlepszy przepis na bezę. Fot. pexels.com / przystań

Idealna beza to taka, która jest chrupka na zewnątrz, a piankowa w środku. Przepis na ten słodki przysmak jest banalnie prosty i szybki. Warto jednak zwrócić uwagę na wszystkie, nawet drobne szczegóły. Swój wyjątkowy przepis zdradziła Anna Starmach.

REKLAMA
Anna Starmach jest znana dziś jako ekspertka kulinarna, a także jurorka programów MasterChef i MasterChef Junior TVN. Prywatnie jest szczęśliwą żoną Piotra Kluska. Para w 2018 roku przywitała na świecie swoje pierwsze dziecko – córeczkę Jagnę. Ostatnio w naTemat.pl informowaliśmy o tym, że Starmach urodziła drugą pociechę – syna Gustawa.
Czytaj także:
33-latka jest także autorka kulinarnego bloga oraz książek kulinarnych. Nie od dziś wiadomo, że specjalizuje się w słodkich wypiekach. Często podsuwa swoim czytelnikom świetne przepisy. Tak było i tym razem. Starmach wyjawiła – jak zrobić idealną bezę.
Jej sekretem jest mocne ubicie białek, a następnie powolne dosypywanie cukru. Równie ważne jest dodanie soku z cytryny i odrobiny mąki ziemniaczanej.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Składniki na krem do bezy:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: truskawki, maliny, borówki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Jak przygotować bezę według Anny Starmach?


    1. Białka ubijaj na sztywną pianę mikserem, pod koniec ubijania dosypuj stopniowo: cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
    2. Sztywną pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany koło.
    3. Ubite białka wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 st. C. Po włożeniu blachy zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz przez ok. 1,5 godz.
    4. Po tym czasie nie wyciągaj bezy z piekarnika, pozostaw ją w środku do wystygnięcia.

    Przygotowanie kremu do bezy:

    1. Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
    2. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem.
    3. Całość udekoruj świeżymi owocami

    Ile kalorii ma beza?

    Jak czytamy na stronie kalkulatorkalorii.net, 100 g bezy ma 389 kcal. To tyle samo kalorii co: 174 truskawek czy 13 pomidorów. Warto wspomnieć, że tort bezowy z 6 białek ma około 520 g.
    Czytaj także:
    logo
    źródło: aniastarmach.pl