Jak szybko oczyścić kurki?
Jak szybko oczyścić kurki? Fot. 123rf.com/ julijadm

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Te pyszne grzyby są świetne w zupach czy smażone. Jednak zanim przygotujemy danie z kurkami, należy starannie je oczyścić. Podpowiadamy prosty i szybki sposób.

REKLAMA
Smażone kurki w maśle z dodatkiem czosnku i pietruszki to bardzo szybkie i aromatyczne danie, które zaspokoi każde podniebienie. Jednak zanim trafią na patelnię należy je dokładnie umyć i osuszyć.

Jak umyć kurki?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby kurki nie leżały zbyt długo w koszyku lub opakowaniu. Należy je dokładnie oczyścić. Jest na to jeden bardzo prosty sposób:
  • Włóż kurki do dużej miski.
  • Posyp je solą i zalej gorącą wodą.
  • Delikatnie poruszaj kurki łyżką, dzięki temu opadnie zgromadzony na nich piasek.
  • Wyłów grzyby łyżką cedzakową.
  • Czynność tę można powtórzyć, aby mieć pewność, że kurki zostały dokładnie umyte.
    Czytaj także:

    Jak smażyć kurki?

    Umyte kurki są gotowe do dalszej obróbki. Klasyczną formą przygotowywania kurek jest smażenie ich na maśle.
    Oczyszczone i suche kurki można pokroić w mniejsze kawałki albo wykorzystać całe grzyby. Do przyrządzenia tej prostej potrawy wystarczy do kurek dodać:
  • Masło – jedna/dwie łyżki
  • Ząbek czosnku
  • Natkę pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, a następnie jedną lub dwie szklanki kurek.
    Gorąca patelnia sprawi, że grzyby nie puszczą zbyt dużo soku i nie będą się dusić w sosie własnym. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dopraw solą i pieprzem.
    Kurki smaż ok. 10 minut na średnim ogniu. W momencie, kiedy już ładnie się przyrumienią można przykryć patelnię i przez dwie-trzy minuty smażyć grzyby pod przykryciem, a następnie jeszcze dwie, trzy minuty przed samym końcem, znowu bez przykrycia.
    Do gotowych kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze kilkanaście sekund smaż, dynamicznie mieszając.
    Czytaj także:

    Jak mrozić kurki?

    Osuszone grzyby można pozostawić do późniejszego przygotowania. Można je przez kilka dni przechowywać w lodówce. Ważne jest, aby umieścić je szerokim w pojemniku na żywność, koniecznie bez przykrycia.
    Kurki można też mrozić, ale trzeba zachować kilka zasad, aby nie były one gorzkie. Jednym ze sposobów jest blanszowanie we wrzątku. Wystarczy zagotować wodę i dodać do niej sól lub cukier, co zapewni im jędrność. Grzyby najlepiej włożyć do durszlaka lub siatki do smażenia frytek – napełnij je kurkami i włóż na chwilę do gorącej wody. Wystarczą trzy minuty. Ważne, aby kurek nie ugotować, a jedynie sparzyć. Po wyjęciu przepłucz kurki zimną wodą i poczekaj aż podeschną.
    Zamrozić można też podsmażone kurki na pa suchej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Przysmażanie powinno trwać około 10 minut, a po tym czasie należy zdjąć patelnię z ognia i przestudzić grzyby, odczekać aż się ostudzą i włożyć do zamrażalki.

    Kiedy znajdziemy kurki w lesie?

    Leśny sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października. Ich porost zależy od pogody. Kurki rosną zwykle w lasach iglastych, na piaszczystym terenie, mogą być też ukryte pod mchem lub pod stertą opadłych liści. Kurki żyją w symbiozie ze świerkiem, sosną, bukiem, grabem i dębem, dlatego w pobliżu tych drzew należy ich poszukiwać. Kurki najczęściej rosną w większych skupiskach.

    Kurki – wartości odżywcze

    Doskonały smak to nie wszystko czego możemy spodziewać się po kurkach. Zawierają one także dużo witamin i składników odżywczych. W 90 proc. kurki składają się z wody, dzięki czemu nie mają dużo kalorii. Kurki są bogate w witaminy B i D, a także żelazo, cynk, miedź i potas. Zawierają również dużo błonnika. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny, na co powinny zwracać osoby chorujące na cukrzycę.

    Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut