Sezon letni trwa w pełni. To idealny czas dla miłośników bobu. Właśnie teraz można cieszyć się świeżymi okazami tego warzywa strączkowego. A co smacznego można z niego zrobić? Oto najlepszy przepis na zapiekankę z bobem i ziemniakami.
W naTemat jestem dziennikarką i lubię pisać o show-biznesie. O tym, co nowego i zaskakującego dzieje się u polskich i zagranicznych gwiazd. Internetowe dramy, kontrowersyjne wypowiedzi, a także ciekawostki z życia codziennego znanych twarzy – śledzę je wszystkie i informuję o nich w swoich artykułach.
Napisz do mnie:
weronika.tomaszewska@natemat.pl
Pochodzenie bobu
Bób to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego pochodzenie nie jest jednak do końca sprecyzowane. Wiadomo jedynie, że znano go już w epoce średniowiecza. Na początku jego ziarna znajdowano w wykopaliskach Troi. Obecnie bób jest popularny na terenie całej Europy, jak i w wielu innych krajach świata.
Choć bób ma niewiele kalorii (76 kcal/100 g) to jest sycący i bogaty w różne wartości odżywcze. Zawiera dużo błonnika pokarmowego, białka, a także minerały: sód, żelazo, miedź, magnez. Jest idealnym składnikiem zbilansowanej diety osób odchudzających się i wegetarian.
Z dodatkiem bobu można zrobić wiele smacznych popraw między innymi – kotlety, pasty czy sałatki. Bardzo szybkim i prostym sposobem na obiad w letnie dni jest zapiekanka z bobem i ziemniakami. Do jej wykonania potrzebna zaledwie kilka podstawowych składników.
Przepis na zapiekankę z bobem i ziemniakami
Składniki na zapiekankę z bobem i ziemniakami
200 g bobu
300 g ziemniaków
2/3 szklanki wody
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu
Przygotowanie zapiekanki z bobem i ziemniakami
1. Ziemniaki obierz, i pokrój w cienkie plasterki. Bób ugotuj, przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Cebulę również obierz i pokrój w plasterki.
2. Wymieszaj mokre składniki: wodę i bulion. Dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno warstwy ziemniaków, cebuli i bobu. Potem całość zalej mieszanką bulionu, wody i czosnku. Naczynie przykryj pokrywą.
4. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia, posyp całość startym parmezanem.
Po czym poznać dobry bób?
Najlepszy bób będzie oczywiście ten świeży. Po czym go poznać? Podczas zakupu, warto zwrócić uwagę na wygląd i zapach. Świeży to ten o jasnej barwie i neutralnym zapachu. Nie powinien mieć żadnych plamek.
Jak jeść bób?
Młode warzywo można spożywać bez gotowania, jeśli zależy nam na uzyskaniu maksimum wartości odżywczych. Warto zaznaczyć, że poprzez obróbkę termiczną bobu tracimy ok. 40 procent zawartych w nim witamin i minerałów.
Bób można także ugotować na parze lub w wodzie. Najpierw należy go wypłukać pod zimną wodą, następnie zaleć świeżą (na szklankę bobu, wlewamy dwie szklanki wody), dodać łyżeczkę cukru lub soli i gotować przez kilka minut.
Starszy bób wymaga nieco dłuższego gotowania, czasem nawet do kilkudziesięciu minut. Warto więc spróbować go od czasu do czas i sprawdzić, czy jest już gotowy. Najlepiej obrać go ze skórki, gdy jest jeszcze ciepły.
Jak przechowywać bób?
Bób dobrze jest przechowywać w papierowym woreczku w lodówce. Przetrzymywany w niskiej temperaturze, może wytrzymać nawet tydzień. Można go również zamrozić lub ususzyć – wystarczy położyć ziarenka na suszarce do warzyw i zostawić na kilkanaście godzin, następnie włożyć je do słoiczka.
Kiedy bób może zaszkodzić?
Zjedzony w nadmiarze może powodować wzdęcia, powstawanie gazów i inne dolegliwości trawienne. Należy zachować zdrowy rozsądek w jedzeniu tego warzywa i porcjować go w odpowiedni sposób. Garstka nasion nie powinna zaszkodzić.
Bób nie jest polecany osobom cierpiącym na dnę moczanową. Powinni go też unikać, ci którzy mają problemy z układem pokarmowym. Ponadto może on spowodować reakcje alergiczne. Do wystąpienia objawów chorobowych po spożyciu bobu dochodzi zazwyczaj u osób cierpiących na fawizm.
Posłuchaj "naTemat codziennie". Skrót dnia w mniej niż 5 minut