
Coraz więcej regionów w Hiszpanii zaostrza restrykcje w placówkach gastronomicznych. W restauracjach i barach wymagane są dokumenty potwierdzające zaszczepienie przeciw covid-19 lub negatywny wynik testu. Z kolei w Portugalii zasady te obowiązują we wszystkich lokalach, ale tylko w weekend.
REKLAMA
W Hiszpanii przybywa właścicieli lokali gastronomicznych, którzy chcą odseparować osoby z paszportem covid-19 od innych klientów. Niektóre lokale wprowadziły już nawet podział na zaszczepionych, którzy mogą stołować się wewnątrz lokalu i pozostałych, którzy mogą siedzieć jedynie w ogródku restauracyjnym – informuje madryckie radio Onda Cero.
Jak podaje radiostacja, szczególnie w północno-zachodnim regionie Galicia przybywa pomysłów na odseparowanie od siebie klientów. W Orense niektóre drukarnie proponują im oszczędzenie czasu przy weryfikacji paszportu covid-19. Jest możliwość zakupu koszulki z wydrukowanym na niej dokumentem tego typu, z osobistym kodem QR klienta, na podstawie którego mogą oni wejść do restauracji.
W Portugalii lokale gastronomiczne są otwarte tylko dla zaszczepionych. Chodzi jednak wyłącznie o sytuację w weekendy. Dokumenty są sprawdzane przed wejściem. Nikt jednak nie sprawdza ich w dni powszednie.
Może cię zainteresować: Zmiana zasad wjazdu na Słowację. Wprowadzono nową definicję "osoby w pełni zaszczepionej"