W Szkocji na rynek trafiło 65 proc. piwo
W Szkocji na rynek trafiło 65 proc. piwo fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Gazeta
Reklama.
Na oficjalnej stronie browaru Brewmeister, możemy przeczytać, że mimo aż tak dużej zawartości procentów, wciąż jest to piwo posiadające charakterystyczny, szkocki smak. Oprócz tego producent radzi, by kosztować swój produkt "jak wytrawną whisky".
"Brewmeister Armagedon" powstaje w efekcie skomplikowanego procesu, nazwanego roboczo, fermentowaniem przez zamrażanie. Najpierw piwo jest zamrażane, tak by oddzielić wodę od alkoholu (który zamarza dopiero przy minus 114 stopniach Celsjusz). Efektem takiego rozdziału, jest właśnie "Brewmeister Armagedon".
To nie pierwsze tego typu piwo w Szkocji. Wcześniej na rynek trafiło bowiem "Sink the Bismarck", które miało 41 procent alkoholu. Teraz poprzeczka jest zawieszona znacznie wyżej i chyba ciężko będzie wyprodukować napój, który przebije zawartością procentów "Brewmeister Armagedon".
Źródło: Huffington Post