Niedługo swoją restaurację w Warszawie otworzy Robert Lewandowski, ale nie tylko polski piłkarz próbuje swoich sil na kulinarnej scenie. Od lat gwiazdy i celebryci nad Wisłą otwierają własne lokale gastronomiczne, mając nadzieje na sukces. Gdzie zjemy najdrożej, a gdzie najtaniej? U kogo skosztujemy kaczki, a u kogo zjemy hot doga? Oto restauracyjne biznesy znanych i lubianych Polaków.
U Fukiera to najpopularniejszy lokal królowej polskich restauratorów Magdy Gessler. Restauracja, która mieści się na Rynku Starego Miasta w Warszawie, jest oczkiem w głowie gwiazdy "Kuchennych rewolucji". "Nasze menu w sposób wyjątkowy łączy historię kamienicy, w której mieści się 'Fukier', z dawną, polską tradycją kulinarną i współczesnymi elementami kuchni południowoeuropejskich" – czytamy na stronie internetowej restauracji u Fukiera, która wyróżnia się również klimatycznym wnętrzem.
Ceny nie są jednak niskie: za przystawkę zapłacimy od 36 złotych, za zupę od 29 złotych, a za najdroższe danie główne w karcie (antrykot na kamieniu z masłem czosnkowym, warzywami z grilla, sosem BBQ i aioli) – 130 złotych. W restauracji Magdy Gessler skosztujemy też na obiad m.in. sezonowego risotto (65 złotych), kaczkę (99 złotych) czy kotleta schabowego (64 złote). Na deser możemy zamówić na przykład rubinową szarlotkę zapieczoną bezą (28 złotych) i prawdziwie krakowski sernik z rodzynkami (31 złotych). Warto wspomnieć, ze Gessler posiada także lokale Polka, AleGloria i Zielnik, a takze cukiernię Słodki Słony.
Stary Dom, Piotr Adamczyk
Stary Dom to restauracja, której współwłaścicielem jest Piotr Adamczyk (wraz z Dariuszem Zarembą i byłym partnerem Magdy Gessler, Mariuszem Diakowskim). Mieszczący się na ulicy Puławskiej w Warszawie lokal oferuje "potrawy oparte na dawnych przepisach", a "wybrane specjały są serwowane bezpośrednio przy gościach".
W menu znajdziemy m.in. galaretę z wieprzowych nóg, tradycyjne gołąbki z cielęciną, chłodnik, cepeliny śląskie faszerowane warzywami, golonkę czy pieczeń z dzika. Ceny? Za dania z zimnego bufetu zapłacimy od 34 złotych, za zupę – od 21 złotych, a za dania główne od 39 do 59 złotych. "Uzupełnieniem jadłospisu jest szeroka karta win oraz pokaźna kolekcja polskich wódek i nalewek" – czytamy na stronie internetowej Starego Domu.
Zalipianki, Ewa Wachowicz
Zalipianki to krakowska restauracja Ewy Wachowicz, byłej Miss Polonia i miłośniczki kulinariów. Lokal mieszczący się przy ulicy Szewskiej oferuje kuchnię środkowo-europejską, Ewa Wachowicz reklamuje go słowami: "Stworzone z pasją, powstałe z miłości do gotowania, z szacunkiem dla natury. Bazujące na lokalnych produktach i sprawdzonych recepturach. Takie są moje Zalipianki".
W Zalipiankach w Krakowie znajdziemy specjalne menu śniadaniowe (od 21 złotych), przystawki od 26 złotych czy sałatki od 37 złotych. Możemy skosztować m.in. tagliatelle z łososiem (41 złotych), burgera z szarpanym indykiem (40 złotych), maczankę po krakowsku według przepisu Ewy Wachowicz (42 złotych), gołąbki (38 złotych) czy stek z polędwicy wołowej (85 złotych). Lokal oferuje także dania bez glutenu i bez laktozy oraz wegetariańskie.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero, Kuba Wojewódzki
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to kolejna restauracja Kuby Wojewódzkiego po Niewinnych Czarodziejach 2,0, z którą "król TVN" już nie współpracuje. Mieszczący się w Gdyńskim Centrum Filmowym na Placu Grunwaldzkim w Gdyni lokal nawiązuje nazwą do słynnego filmu Andrzeja Wajdy z 1960 roku, a Wojewódzki prowadzi go razem z gdyńskim restauratorem Dawidem Kwidzińskim.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to propozycja dla fanów prostej i całkiem przystępnej cenowo kuchni. U Wojewódzkiego zjemy m.in. frytki z batata (29 złotych), hot doga z kiełbasą, wołowiną, krewetkami lub boczniakiem (od 29 do 32 złotych), burgera wołowego (35 złotych) czy polędwicę z dorsza (49 złotych). W trójmiejskim lokalu mieści się bar, można także posłuchać muzyki na żywo.
Sushibu, Sonia Bohosiewicz
Aktorka Sonia Bohosiewicz, miłośniczka sushi, kilka lat temu otworzyła lokal z sushi na ulicy Wielickiej na Mokotowie w Warszawie. W Sushibu sushi przygotowywane jest na żywo i, jak zapewnia Bohosiewicz, z najlepszych składników. Przysmaki japońskiej kuchni można także zamówić w Warszawie z dostawą do domu. Ceny są bardzo przystępne. W restauracji Soni Bohosiewicz za duży zestaw sashimi zapłacimy 109 złotych, ale większość dan oscyluje w cenach od 20 do 30 złotych. W Sushibu możemy skosztować również japońskich sałatek i zup.
Pausa Włoska, Czesław Mozil
Muzyk Czesław Mozil zaprasza do swojego lokalu Pausa Włoska na ulicy Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. "Sercem kuchni jest tradycyjny piec opalany drewnem, a menu to połączenie włoskich klasyków z autorskim twistem – wszystko przygotowane z oryginalnych włoskich produktów oraz świeżych warzyw i ziół. Coś dla siebie znajdą zarówno wegetarianie, jak i wielbiciele mięs i owoców morza" – reklamuje się restauracja.
We włoskiej restauracji nie mogło zabraknąć pizzy (od 24 złotych), ale znajdziemy również przystawki, sałatki czy wina. Bogata jest również oferta lunchowa (za zupę i danie zapłacimy niecałe 22 złote), w której oferowane są m.in. takie dania, jak: udko z kurczaka z młodymi gotowanymi ziemniakami i jarmużem, kofty wołowe, fish & chips, czy kurczak katsu z żółtym curry i ryżem basmati.
Akademia, Borys Szyc
Akademia to ekskluzywna restauracja mieszcząca się przy ulicy Różanej w Warszawie, której współwłaścicielem jest aktor Borys Szyc. Lokal cieszy się dużym powodzeniem, również celebrytów, a sama restauracja pisze o sobie: "Jeśli szukasz miejsca wyjątkowego, gdzie zjesz wyśmienity tradycyjny obiad, poznasz polskie smaki i spędzisz niezapomniany czas w gronie bliskich – Akademia jest tym, czego szukasz. (...) Śledzimy trendy, jesteśmy z nimi na bieżąco, ale nie gonimy ślepo za tymczasowymi modami kulinarnymi. Łączymy klasykę i tradycję z nowoczesnością".
W Akademii można skosztować wyszukanych dan, jednak ceny nie są najniższe. W menu znajdziemy m.in. szyjki rakowe w sosie śmietanowym z koperkiem i pomidorami (przystawka, 56 złotych), risotto z kurkami w 12-miesięcznym sosie bursztyn (44 złote), antrykot z konfitowanymi ziemniakami i sałatką z musztardowca i pomidorów malinowych (78 złotych) czy stek cielęcy z kością z młodymi warzywami i młodymi ziemniakami (137 złotych).