nt_logo

Mrożenie cukinii w plastrach i nie tylko [PRZEPISY]

redakcja naTemat

21 kwietnia 2022, 15:21 · 3 minuty czytania
Mrożenie cukinii to popularny sposób na przedłużenie trwałości tego smacznego warzywa. Jak mrozić cukinię w plastrach, na zimę, dla niemowlaka? Czy wcześniej obiera się cukinię? Dowiesz się z tego tekstu. Do tego poznasz proste przepisy.


Mrożenie cukinii w plastrach i nie tylko [PRZEPISY]

redakcja naTemat
21 kwietnia 2022, 15:21 • 1 minuta czytania
Mrożenie cukinii to popularny sposób na przedłużenie trwałości tego smacznego warzywa. Jak mrozić cukinię w plastrach, na zimę, dla niemowlaka? Czy wcześniej obiera się cukinię? Dowiesz się z tego tekstu. Do tego poznasz proste przepisy.
Mrożenie cukinii w plastrach i nie tylko – jak się za to zabrać? unsplash.com/@maxdelsid

Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google

  • Cukinia (kabaczek) to odmiana dyni
  • Warzywo ma lekko słodki smak, można go wyostrzyć dodając przyprawy
  • Mrożenie cukinii to popularny sposób na przedłużenie jej trwałości

Cukinia – właściwości

Cukinia to warzywo o podłużnym kształcie. Może mieć kolor zielony lub żółty.

Ma delikatny, lekko słodki smak, jednak im bardziej dojrzała, tym bardziej nabiera goryczy. Można jednak temu zaradzić doprawiając ją w odpowiedni sposób. Zdarza się jednak, że nieodpowiednio przyrządzana cukinia może być gorzka.

Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, cenionym ze względu na wartości odżywcze. Kabaczek (tak brzmi inna nazwa cukinii) to źródło witaminy B1, C, PP i karotenu.

Czy cukinię się obiera?

Obieranie cukinii to kwestia, która nurtuje wiele osób dopiero zaczynających przygodę z przyrządzaniem tego warzywa. A więc obierać cukinię czy nie obierać? Odpowiedź brzmi: to zależy.

Młoda cukinia nie wymaga obierania. Ma miękką skórkę, która nie nastręczy nam problemów. Oczywiście warzywo trzeba dokładnie umyć i osuszyć. Takie przygotowanie skórki wystarczy.

Starsza cukinia, zwłaszcza jeśli chodzi o większe egzemplarze warzywa, wymaga jednak obierania. Skórka jest bowiem twarda i gorzka. W zależności od cukinii odpowiednim narzędziem do obierania może być obieraczka do warzyw lub nóż.

Mrożenie cukinii [PRZEPISY]

Cukinia w sklepach jest dostępna przez cały rok. Smakosze twierdzą jednak, że najsmaczniejsza jest ta, którą zrywa się i przyrządza w lecie. Jednak smakiem letniej cukinii można się cieszyć nawet zimą – wystarczy ją zamrozić. Jak się to robi?

Mycie, usuwanie pestek, obieranie ze skóry

Młodą cukinię myjemy i osuszamy, starszą trzeba obrać ze skóry i usunąć pestki. Takie przygotowanie wystarczy, gdy mają ją spożyć dorośli. Jeśli chodzi o mrożenie cukinii dla niemowlaka, trzeba wydrążyć warzywo niezależnie od jego stanu.

Następnie trzeba odciąć jeden i drugi koniec warzywa.

Krojenie cukinii

Kolejny krok zależy od naszych preferencji i przeznaczenia warzywa: w grę wchodzi mrożenie cukinii w plastrach, w kostkach (1-2 cm), w słupkach, a nawet startej cukinii. Ta ostatnia forma jest bardzo odpowiednia, jeśli warzywo ma zostać zjedzone przez małe dzieci.

Blanszowanie

Gdy już pokroisz cukinię, następnym etapem jest blanszowanie. Dla osób początkujących w kuchni może to brzmieć onieśmielająco, ale jest to bardzo proste.

Chodzi o to, by zanurzyć cukinię we wrzątku na kilkadziesiąt sekund, a następnie przełożyć ją do lodowatej wody i również trzymać w niej kilkadziesiąt sekund.

Uwaga, nie chodzi o zimną wodę, ale dosłownie lodowatą: warto, by zawierała kostki lodu. Zblanszowana cukinia zachowa oryginalny, zielony lub żółty kolor warzywa, jest także bardziej oczyszczona, co lepiej wróży jej trwałości.

Pakowanie i mrożenie

Tak przygotowaną cukinię w kostkach lub w plastrach odsączamy i wkładamy do strunowych (zamykanych) woreczków na żywność. Starta cukinia również może trafić do torebek, ale można ją także przełożyć do formy na muffinki.

Wybrane pojemniki z cukinią wkładamy do zamrażarki. Pamiętajmy jednak, że zamrożenie przedłuża trwałość warzywa, ale nie daje mu wiecznej przydatności do spożycia. Cukinię można trzymać w zamrażarce nie więcej niż rok. Uwaga: rozmrożonej cukinii nie wolno zamrażać ponownie!

Gdy zamrożenie cukinii na zimę się powiedzie, już tylko od naszej kreatywności zależy, jak ją wykorzystamy.

Przepisy na cukinię

Kabaczek może posłużyć jako dodatek do zup i gulaszów. Plastry cukinii można obtoczyć w bułce tartej i przyprawach (np. sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek, kurkuma) , a następnie usmażyć na patelni.

Rozmrożona cukinia świetnie się także sprawdzi jako dodatek do ryżu z warzywami.

Z kolei starta cukinia to idealna podstawa dań, które można przygotwać dla małych dzieci. Ugotowana na miękko, z dodatkiem kaszki ryżowej i zmiksowana do idealnie płynnej konsystencji, będzie zdrowym i lekkostrawnym przecierem dla malucha.