Tłusty Czwartek to jeden z najprzyjemniejszych dni w roku. Króluje w nim pączek – okrągły, dobrze wysmażony, z bogaty wnętrzem. Już od rana przy najpopularniejszych piekarniach i cukierniach ustawiają się długie kolejki. Dla tych, którzy nie chcą w nich stać i wolą spędzić ten czas w kuchni, przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy.
Reklama.
Reklama.
Przepisy na pączki w Tłusty Czwartek
W najsłodsze święta w roku, czyli Tłusty Czwartek obowiązkowo powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka. Ale nie oszukujmy się, zjemy ich więcej! Tego dnia największe łasuchy potrafią stać w kilkugodzinnej kolejce, aby dostać najlepszego pączka w mieście. Jednak dla tych, którzy wolą ten czas spędzić we własnej kuchni przygotowaliśmy dwa sprawdzone przepisy. Pierwszy w wersji "na szybko", prosty przepis na pączki, które zrobisz w kwadrans. Drugi wymaga nieco więcej czasu, jednak wynagradza to niepowtarzalny smak i aromat.
1. W małym rondelku rozpuść masło, uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
2. Przygotuj 2 miseczki. Do większej przesiej mąkę, dodaj resztę suchych składników, czyli cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dokładnie wymieszaj.
3. Do drugiej miski wlej maślankę (zadbaj, by miała temperaturę pokojową) oraz rozpuszczone masło i przez chwilę miksuj. Następnie maślankę wymieszaną z masłem ostrożnie wlej do miski z suchymi składnikami i miksuj na średnich obrotach, do połączenia się całości w jednolitą masę.
4. W szerokim garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
5. Formuj ciasto na pączki na kształt kulki o średnicy ok. 5 cm. Ostrożnie kładź je na rozgrzany olej i smaż na apetyczny złoty kolor z obu stron.
6. Usmażone pączki osusz ręcznikiem papierowym i za pomocą strzykawki cukierniczej nadziej swoje pączki ulubionym nadzieniem.
Przepis nie zawiera drożdży, dlatego w szybki i łatwy sposób możemy przygotować pączki.
Czytaj także:
Przepis na miękkie i puszyste pączki
Składniki:
10 żółtek
1,5 szklanki mleka słodkiego
niecała szklanka cukru
10 dag drożdży
0,5 kostki masła lub margaryny
6 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj rozczyn z drożdży. Do niedużego garnka wrzuć rozkruszone drożdże, zasyp cukrem i zalej litrem letniego mlekiem (nie gorącym!). Następnie mieszaj, aż do rozpuszczenia się drożdży i odstaw na kilka minut.
2. Oddziel żółtka od białka i w osobnej misce rozbij żółtka z cukrem.
3. Gdy rozczyn się podniesie, połącz go z rozbitymi żółtkami w osobnej misce, dodaj pozostałe mleko i mąkę.
4. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i zacząć ugniatać ciasta.
5. To najdłuższy i kluczowy moment. Aby pączki były lekkie i puszyste należy ugniatać ciasto rękami ok. 500 razy.
6. Pod koniec, dodajemy letnią roztopioną margarynę i miesimy ciasto jeszcze 200 razy (można dodać odrobinę alkoholu).
7. Jak już ciasto będzie wyrobione, należy uformować kulki i nadziać je ulubioną marmoladą.
8. Czekamy aż chwilę urosną i następnie smażymy w głębokim tłuszczu.
Co prawda drugi przepis jest dość czasochłonny, ale naprawdę warto poświęcić czas i energię. Pączki z tego przepisu wychodzą fenomenalne – puszyste i lekkie – dzięki wielokrotnemu ugniataniu ciasta. Utrzymują bardzo długo świeżość, nawet po dwóch dniach są zdatne do spożycia.
W naTemat pracuję od kwietnia 2021 roku jako dziennikarka newsowa i reporterka. W swoich tekstach poruszam tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne, ale też związane z ekologią czy podróżami. Zawsze staram się moim rozmówcom dawać poczucie bezpieczeństwa i zaopiekowania się, a czytelnikom treści wysokiej jakości. Pasja do dziennikarstwa narodziła się we mnie z zamiłowania do pisania… i ludzi. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa oraz politologii na Uniwersytecie Warszawskim.