nt_logo

Przy chorobie Hashimoto to nie gluten i laktoza powinny spędzać nam sen z powiek

Anna Kaczmarek

26 lutego 2022, 10:27 · 2 minuty czytania
Nie ma jednej dobrej diety dla osoby chorującej na chorobę Hashimoto. Są pewne czynniki, które mogą wpływać na stan zapalny. Musimy jednak na dietę patrzeć całościowo i skupić się na ważnych rzeczach. Tymczasem najbardziej rozdmuchane na formach internetowych i grupach są kwestie dotyczące jedzenia glutenu i laktozy – mówi w podcaście Zdrowie bez cenzury Kamil Paprotny, dietetyk kliniczny.


Przy chorobie Hashimoto to nie gluten i laktoza powinny spędzać nam sen z powiek

Anna Kaczmarek
26 lutego 2022, 10:27 • 1 minuta czytania
Nie ma jednej dobrej diety dla osoby chorującej na chorobę Hashimoto. Są pewne czynniki, które mogą wpływać na stan zapalny. Musimy jednak na dietę patrzeć całościowo i skupić się na ważnych rzeczach. Tymczasem najbardziej rozdmuchane na formach internetowych i grupach są kwestie dotyczące jedzenia glutenu i laktozy – mówi w podcaście Zdrowie bez cenzury Kamil Paprotny, dietetyk kliniczny.
unsplash.com/@nci

Konieczność wykluczenia laktozy i glutenu przy chorobie Hashimoto to, zdaniem naszego rozmówcy, trochę mit. Chociaż trzeba pamiętać, że w chorobie Hashimoto, jak i w innych chorobach autoimmunologicznych, istnieje większe prawdopodobieństwo, że zachorujemy na kolejne choroby autoimmunologiczne np. na celiakię, przy której nie możemy jeść glutenu. 

– Rzeczywiście mamy wśród osób chorujących na chorobę Hashimoto więcej pacjentów, którzy mają celiakię niż wsród pacjentów, którzy nie chorują na chorobę Hashimoto. Nie ma jednak żadnych rekomendacji, żeby gluten usuwać z diety wszystkich osób chorujących na chorobę Hashimoto.

Jak dodaje, osoby, które oprócz choroby Hashimoto mają celiakię lub nietolerancję laktozy i zaprzestaną spożywania czy to glutenu, czy laktozy, mają lepiej wyrównane poziomy TSH, czyli ich tarczyca lepiej pracuje. Nie potrzebują wysokich dawek leków.

Jednak jeśli osoba z Hashimoto nie ma celiakii lub nietolerancji laktozy nie należy wykluczać z jej diety tych składników.

Truskawki to nie koniecznie dobry pomysł

– Osoby chore na chorobę Hashimoto powinny unikać goitrogenów, czyli substancji które zmniejszają wchłanianie jodu, a takie znajdują się w warzywach kapustnych, szpinaku, truskawkach, gruszkach i w soi (soja dodatkowo wchodzi w interakcję z lekami stosowanymi w leczeniu chorób tarczycy). Goitrogeny są jednak substancjami lotnymi. Ich ilość w warzywach zmniejsza się podczas gotowania. Dlatego od czasu do czasu można sobie pozwolić na warzywa kapustne, pod warunkiem, że będziemy je gotować bez przykrycia – mówi dietetyk.

Tu, zdaniem naszego rozmówcy, warto też wspomnieć, że chorzy powinni badać poziom jodu w organizmie i przy jego brakach dostarczać go więcej w diecie. Jeśli chodzi o dietę, to jod znajdziemy np. w morskich rybach i oczywiście dostarczymy go również stosując sól jodowaną. Nie można na własną rękę suplementować jodu. Zawsze trzeba skonsultować taką suplementację z lekarzem.

Więcej białka

– Korzystne dla osób z chorobą Hashimoto jest spożywanie większej ilości pełnowartościowego białka. Białko jest korzystne przy chorobach autoimmunologicznych ale też jest sycące, a trzeba pamiętać, że przy chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy zmniejsza się podstawowa przemiana materii. Dodatkowo z powodu choroby te osoby są ospałe, mniej się ruszają, jest im zimno, a to znowu powoduje zmniejszenie przemiany materii. Kiedy dowiadujemy się o chorobie, warto zacząć jeść mniej, bo zwyczajnie mniej spalamy – podkreśla Kamil Paprotny.

Dodaje, że osoby z chorobą Hashimoto nie powinny stosować diety niskotłuszczowej. Ich dieta powinna być raczej standardowa, racjonalna.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym, jaką dietę stosować przy chorobie Hashimoto, to zapraszam do obejrzenia podcastu „Zdrowie bez cenzury”. Gościem tego odcinka jest Kamil Paprotny, dietetyk kliniczny. Prowadzi Anna Kaczmarek.