Żurek z kiełbasą, wędliny, jajka i dużo serów. Tradycyjnych wielkanocnych potraw nie spróbują wegetarianie, a jeszcze większy problem będą mieli weganie. Osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, nabiału czy jaj, mogą czuć się niekomfortowo podczas wielkanocnego śniadania, dlatego warto wiedzieć, jak zachować się przy świątecznym stole w takiej sytuacji i jakie dania można przygotować, aby smakowały wszystkim zebranym.
Coraz większa liczba Polaków ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa.
Tradycyjne wielkanocne potrawy nie sprawdzą się przy stole, do którego zasiedli wegetarianie czy weganie.
Jak przygotować smaczne śniadanie wielkanocne, które zadowoli tradycjonalistów i jaroszy?
Wielkanoc bez mięsa
Mój brat, który od sześciu lat jest wegetarianinem, dwa razy do roku - na Boże Narodzenie i Wielkanoc - słyszy to samo pytanie: "Ale jak to, nie zjesz mięsa? Zjedz, zjedz, dziś są święta, nic ci nie będzie". Wytrwale znosi te chyba już rytuały i dzielnie odpowiada, że zje coś innego.
Przez komentarze rodziny czy brak odpowiednich zamienników wielkanocne menu może być udręką dla wegetarian i wegan. Dlatego, jeśli wiemy, że w naszej rodzinie są osoby, które nie jedzą mięsa czy też produktów odzwierzęcych, zadbajmy, aby nie byli ani głodni, ani postawieni w niekomfortowej sytuacji.
Wegetarianie a weganie – różnica
Wegetarianie wykluczają z diety jedzenie istot żywych – zwierząt, ryb, owoców morza. Wegetarianie jedzą mleko, sery, miód, jajka. Z kolei weganie nie jedzą żadnych produktów odzwierzęcych – żadnego mięsa, mleka czy jajek.
Przy wielkanocnym stole
Ostatnie, czego potrzebujemy przy świątecznym stole to słuchanie uwag na temat swoich nawyków żywieniowych. Dlatego, aby uniknąć niepotrzebnych starć, warto odpowiednio przygotować się do wielkanocnego śniadania.
Kiedy my jedziemy na święta do rodziny, gdzie będzie podawane mięso
Bardzo ważne jest, żeby poinformować gospodarza o tym, że nie jemy mięsa czy produktów odzwierzęcych, aby nie wprowadzać go w zakłopotanie już w czasie wielkanocnego śniadania.
Jeśli wybieramy się na święta, gdzie kultywuje się tradycje i na pewno pojawi się barszcz biały czy żurek z kiełbasą, warto wcześniej poprosić o ugotowanie osobno wywaru i dodanie do niego kiełbasy w wersji wege. Na szczęście na rynku jest wiele zamienników, które smakiem nie odbiegają zbytnio od pierwowzoru.
Dobrym sposobem jest również przygotowanie tradycyjnych potraw w wersji wege dla całej rodziny. Dzięki temu mogą oni skosztować bezmięsnych smakołyków i może nawet przekonać się do niejedzenia mięsa.
Kiedy gościmy wegetarian czy wegan
Jeśli wiemy, że wśród naszych gości, którzy odwiedzą nas podczas Wielkanocy, są osoby, które nie jedzą mięsa czy też produktów odzwierzęcych, warto zadbać, aby czuły się komfortowo. Po pierwsze, lepiej nie pytać o powody decyzji przejścia na taką dietę, a tym bardziej jej nie komentować.
Warto też przygotować potrawy, które zjedzą wegetarianie czy weganie. A bardzo prawdopodobne, że posmakują one także pozostałym gościom. Poniżej prezentujemy kilka przepisów.
Wegetariański żurek
Żurek w wersji wege będzie bardzo dobrym zamiennikiem tradycyjnego żurku. Bardzo prawdopodobne, że nikt przy stole nie zorientuje się, że w naszym talerzu jest coś innego.
Składniki:
opakowanie włoszczyzna
250 ml zakwasu żurku
garść suszonych grzybów
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżka świeżego
100 g śmietany 18% (można kupić śmietanę wegańską 18%)
1. Obierz i opłucz warzywa, następne posiekaj je na mniejsze kawałeczki.
2. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litrów wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, do tego garść suszonych grzybów i 2 ząbki czosnku.
3. Kiedy wywar zacznie się gotować wsyp pokrojone warzywa. Przykryj garnek i zostaw na 45 min.
4. Pod koniec gotowania dodaj pół pęczka natki pietruszki.
5. Po 45 minutach przecedź wywar, z warzyw zachować marchewkę.
6. Postaw czysty wywar na ogniu, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodaj olej roślinny.
7. Dodaj do wywaru 250 mln zakwasu (wstrząśnij przed wlaniem), zmniejsz ogień i pozostaw na 2 minuty na małym ogniu.
8. Odstaw garnek z ognia, dodaj posiekane liście natki oraz dopraw zupę chrzanem.
9. Dodaj pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Na koniec zapraw żurek śmietaną.
Żurek można podawać z ulubionymi dodatkami np. tofu lub wege kiełbasą.
Wegańskie jajka
Symbolem Wielkanocy są jajka, dlatego osobom, które są weganami, jest bardzo ciężko znaleźć na wielkanocnym stole potrawę bez jajek. Na szczęście istnieją sposoby na przygotowanie wegańskich jajek.
Składniki:
2 szklanki śmietanki sojowej (lub innej śmietanki roślinnej)
3 łyżeczki agaru
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka czarnej soli
2 ugotowane ziemniaki
2-3 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Wlej do garnka 2 szklanki śmietanki sojowej
2. Dodaj agar, płatki drożdżowe, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką. Kiedy zacznie się gotować, energicznie mieszaj na małym ogniu przez dwie minuty.
3. Zdejmij garnek z palnika, dodaj czarną sól.
4. Tak przygotowaną śmietankę przełóż do tacek na jajka i odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
5. Dokładnie rozgnieć ziemniaki, a potem dodaj do nich kurkumę dla koloru i czarną sól do smaku.
6. Mieszaj dokładnie, dodaj w razie konieczności śmietankę sojową dla lepszej konsystencji.
7. Z masy ziemniaczanej ulep kulki wielkości żółtek.
8. Jak "białka' stężeją, wydrąż w nich małe otwory łyżeczką i włóż na nich "żółtka” z ziemniaków.
9. Danie odstaw na godzinę do lodówki.
Gołąbki bez mięsa
Gołąbki to jedna z tradycyjnych polskich potraw serwowana z okazji świąt, w tym na Wielkanoc. Można je przygotować w wersji bez mięsa. Są równie dobre, jak nie smaczniejsze!
Przepis na warzywne gołąbki (farsz)
Składniki:
3 duże marchewki
1 pietruszka
3 cebule
seler
por
suszone grzyby lub pieczarki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz, czosnek granulowany
ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchew, pietruszkę i seler, a następnie zetrzyj warzywa na dużych oczkach.
2. Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę.
3. Do osobnego garnka wlej oliwę, a następnie wrzuć warzywa oraz usmażoną cebulę, całość energicznie mieszając. Można zalać odrobiną wody.
4. Dopraw do smaku, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
5. Duś warzywa pod przykrywką aż do zmiękczenia.
6. Na osobnej patelni usmaż pieczarki lub suszone grzyby (wcześniej trzeba je kilka godzin moczyć).
7. Uduszone warzywa i grzyby dodaj do ugotowanego ryżu, wszystko razem wymieszaj i na koniec dodaj kilka łyżeczek koncentratu. Farsz gotowy!
W naTemat pracuję od kwietnia 2021 roku jako dziennikarka newsowa i reporterka. W swoich tekstach poruszam tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne, ale też związane z ekologią czy podróżami. Zawsze staram się moim rozmówcom dawać poczucie bezpieczeństwa i zaopiekowania się, a czytelnikom treści wysokiej jakości. Pasja do dziennikarstwa narodziła się we mnie z zamiłowania do pisania… i ludzi. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa oraz politologii na Uniwersytecie Warszawskim.